Zápasy AFL: třetí kolo

13.10.2014 10:47

11.10.2014 Hrací den č. 3

Úvod

V polovině října uprostřed volebního ruchu a vzruchu jsme opět zavítali na Lesnou. Tak jak bylo celý týden relativně jasno, tak byla jasná i sestava, ale s příchodem mlhavých předturnajových dní se začínaly v mlze ztrácet i obrysy naší soupisky, z níž nakonec zbylo spíše torzo. V průběhu čtvrtečního odpoledne přišla první ztráta z původně osmi lidí do pole, když se při fotbálku zranil Péťa. Rýmečka následně vyřadila médii ostře sledovaný návrat legendy sprchových, ale i florbalových kolbišť El Šampióna. Z pracovních důvodů zmeškal první zápas ještě Radek, a tak na hřišti v osm ráno stepovala pětice ve složení Tomáš, Šafík, Vlastík, Adam a tradiční host Petr. Později se předpoklady o Radkově příjezdu ukázaly býti lichými, neboť ani náš agilní obránce nebyl dostatečně rychlý na to, aby druhý zápas stihnul. No a na ten třetí už nemělo cenu jezdit. Do branky již podruhé v řadě zakleknul Jindra. Chvíli to vypadalo, že bychom mohli mít poprvé v sezóně také fanynku v hledišti, ale Adélka podle očekávání zvolila raději pohodlí domova a studijní povinnosti.

V zápalu boje

1. zápas: SHM Újezd u Brna – Avengers Prostějov 10:0

Podle tabulkového postavení nás hned po probuzení čekal křest ohněm v podobě Prostějova, aktuálního lídra naší soutěže. Začátek zápasu ale vůbec nenasvědčoval prognózám bookmakerů o vyrovnaném a vyhecovaném boji. Optimističtějším fanouškům aktivního florbalu se zdálo, že se týmy jen oťukávají a že se do sebe co nevidět pustí, ale opak byl pravdou. Tempo hry upadalo čím dál tím víc, navíc oba celky disponovaly pouze pěti hráči. Po letní přípravě, jejíž intenzita byla nastíněna již v minulé reportáži, by leckdo čekal, že horší fyzickou kondicí, než máme my, nebude oplývat snad nikdo. Prostějováci nás však s přehledem trumfli, a tak bylo o vítězi záhy rozhodnuto, jedinou neznámou byl přesný výsledek. Během první půle jsme ještě přesným zakončením nehýřili, přesto tam čtyři kousky spadly. Ve druhém dějství jsme zakončení zpřesnili a velmi pohledné kombinace měly konečně i potřebnou přidanou hodnotu v podobě gólů. Velmi aktivní byl v tomto směru Petr, který procházel středem hřiště mezi stojícími soupeři jako nůž máslem, a tak není divu, že se blýskl hattrickem a nějakými těmi asistencemi. Šafík vida nebezpečnou střeleckou konkurenci nezůstával pozadu, takže si průběžné místo v kanadském bodování pěkně pojišťoval. Bodovali ale také ostatní hráči, soupeř byl zvláště směrem dozadu naprosto odevzdaný. Občas se odhodlal k nějakému rychlejšímu protiútoku, naše obrana však byla pozorná a to málo, co propustila, kryl pozorný Jindra. Ten v zápase svým tempem připomínajícím exhibiční utkání starých pánů udržel již druhou nulu v sezoně a připočteme-li k tomu deset vstřelených branek, nemohl zápas skočit jinak, než vítězstvím 10:0.

Statistiky: Šafík 3+3, Petr 3+2, Adam 2+2, Vlastík 2+0, Tomáš 0+2. Bez vyloučení.

2. zápas: SHM Újezd u Brna – Sokol Tetčice 11:1

Ke druhému zápasu jsme nastupovali v pozici papírových favoritů a jeho průběh se v lecčems shodoval s průběhem zahajovacího utkání dne. Opět se nehrálo v nijak divokém tempu, i když bylo přeci jen o něco větší. Opět jsme byli výrazně florbalovější a opět jsme v poločase vedli 4:0. Tetčičtí se snažili využít přestávku k taktické poradě a zastavení pomalu, ale jistě se rozjíždějícího gólostroje. To se jim sice nepodařilo, ale z ojedinělé, o to však podařenější střely z křídla pod víko zaznamenali alespoň čestný úspěch. Jinak se hrálo vyloženě podle našich not, jedna pohodlná i pohledná kombinace střídala ještě lepší, místy i jedna spálená šance druhou, ale přesto jsme dokázali přidat dalších sedm kousků a vyhrát opět desetibrankovým rozdílem, tentokrát však v poměru 11:1.

Statistiky: Šafík 4+4, Tomáš 4+2, Adam 2+3, Vlastík 1+1. Bez vyloučení.

3. zápas: SHM Újezd u Brna – Outsiders 6:0

Ve třetím, čili posledním našim vystoupením, byl zápas proti Outsiderům. O tom, že z dnešních soupeřů to bude ten nejkvalitnější, nebylo pochyb již před úvodním Drahošovým hvizdem. Na rozdíl od předcházejících týmů skloubili kluci ve fosforově zelném fyzickou zdatnost s florbalovými dovednostmi i taktickou vyspělostí, ovšem my jsme zase budili respekt dosažným skóre z prvních dvou zápasů 21:1.

Také první minuty zápasu dávaly tušit, že na sebe narazily dva relativně vyspělé celky. Soupeř se dokázal dobře rozmístit na vlastní polovině a číst hru, takže jsme se do větších šancí dostávali poměrně ztuha. Navíc hbití útočníci byli připravení ihned po zisku balonku vyrazit k nebezpečnému protiútoku. Proto jsme museli být trpěliví a přesní při kombinaci, což se nám docela dařilo. Odměnou bylo otevření skóre, o což se postaral Tomáš, který po přihrávce ze strany odnevímkoho cílil pěkně do horního růžku. Důležitou branku na 2:0, nebo 3:0 přidal o několik minut později svým typickým fríčkem Šafík a to už to s námi vypadalo docela nadějně. Naši útočníci byli celkově v tomto zápase při chuti, postarali se vlastně o všechny góly, a to tak, že si je rozdělili rovným dílem pěkně po dvou.

Na asi 5:0 zvyšoval Adam, když zakončoval po Vlastíkově zblokované střele. Jedním z nejkrásnějších gólů byl až ten poslední, když jsme dotáhli do konce bleskový protiútok po vybojovaném balonku v našem obranném rohu. Tou dobou se už hrála poslední minuta zápasu a přibližně pátá minuta neustálého tlaku soupeře, který, na rozdíl od nás, hýřil energií. Kromě zmiňovaného gólového brejku jsme se za tu dobu nezmohli na víc, než pouhé vyhazování balonku kamkoli dopředu. Z tohoto pohledu by si Outsideři, kteří navzdory nepříznivému vývoji i výsledku nic nevzdávali, také nějakou tu branku zasloužili, ale hodně střel se nám podařilo zablokovat a především byl Jindra opět bezchybný. V první půli mu navíc hned dvakrát pomohla tyčka, respektive břevno. Do tyče rovněž pálil pro změnu i náš Petr. Slavili jsme tak další vítězství, ovšem i soupeř to bral sportovně, když poznamenal, že nám alespoň pokazili skóre. 6:0 však bereme všemi deseti.

Statistiky: Tomáš 2+2, Šafík 2+1, Adam 2+1, Vlastík 0+1, Petr 0+1. Bez vyloučení.

Závěr

Konečně se nám podařilo odehrát jeden den bez ztráty kytičky. Odměnou je nám průběžné vedení v soutěži, ovšem s tím, že někteří soupeři za námi mají méně odehraných zápasů. I tak je ale pohled na tabulku nesrovnatelně veselejší než před tímto hracím kolem.

Přes až nečekaně zúžený kádr jsme dokázali podat výborný týmový výkon. Dařilo se jak ve hře dozadu, tak i dopředu. Navíc všechno jistil Jindra, který, nebýt toho jednoho obdrženého gólu, mohl zavřít krám úplně. Týmová souhra byla na velmi vysoké úrovni, chyb v rozehrávce minimum a k tomu všemu se dokázala obranná řada dobře prolínat s útočnou, takže se do obou činností zapojili všichni hráči. S dnešní pozicí pátého kola u vozu, tedy spojky mezi obranou a útokem, se výborně popasoval Tom, který, zdá se, začíná chytat přesně takovou formu, na jakou jsme u něj bývali zvyklí. Výborně zahráli ale i všichni ostatní. Zajímavé je například to, že všichni hráči bodovali v každém zápase. Jedinou výjimkou byl druhý zápas pro Petra, ale ten měl již nahráno z prvního duelu, kde se blýskl dokonce hattrickem – možná prvním v soutěžním utkání v našem dresu. Gratulujeme!

Lépe než slova asi za vše hovoří celkové skóre 27:1, dali jsme tedy za dnešek víc branek, než za obě předcházející kola dohromady. Na druhou stranu je třeba neusnout na vavřínech a zvítězit také v konfrontaci s největšími rivaly. Když se ještě zlepšíme v zakončení a fyzické kondici, můžeme snad potrápit každého. Výborně se daří zejména Lesonicím, které dokázaly ve čtyřech lidech opět všechno vyhrát a spolu s námi tak drží prapor staré Branč-ligy hodně vysoko.

—————

Zpět