Zápasy AFL: sedmé kolo

01.02.2017 12:18

28. 1. 2017 Hrací den č. 7

Úvod

Čas pádí, čas letí a máme tu poslední lednovou sobotu a s ní i první hrací den naší B. divize AFL v roce 2017. Z různých důvodů disponujeme poměrně dost okleštěnou sestavou, kde chybí řada zvučných jmen. Sešlo se nás tentokrát šest do pole, z toho však jediný čistokrevný hrot Adam, zato však plná obráncovská sestava, z níž se dopředu dobrovolně hlásí novopečený táta Vlastík a již méně dobrovolně všemi mastmi mazaný Petr. Prostor před dnes chytajícím Jindrou tak čistí známí tři mušketýři Radek, Péťa a Pavel. Historickým okamžikem, který pamatujeme možná z dob raných počátků našich kariér je, že vstříc hale Hattrick vyrážíme všichni svorně z Újezda, včetně již dlouhá léta přespolního Jindry. Jen pár hodin před plánovaným srazem dostáváme informaci o epidemii kontumačních zápasů, jež se přímo dotýká i nás, a tak se narychlo vše mění a do Brna míříme jen za zápasem proti Tišnovu. Kvůli té cestě to ale stojí, vždyť se jedná o přímý souboj o vedoucí pozici v tabulce!

V zápalu boje

1. zápas: SHM klub Újezd u Brna – Psychoteror 5:0 (K)

Oním zmiňovaným kontumovaným zápasem je střetnutí proti Psychoteroru. Škoda toho, papírově se jedná o jednoho z nejslabších soupeřů, který by zřejmě přišel vhod, už jen kvůli oprášení florbalových dovedností a sehrání improvizované sestavy na jeden z vrcholů sezóny.

Bez statistik.

2. zápas: SHM Klub Újezd u Brna – Gladiators Tišnov 6:3

Také náš soupeř z Tišnova si dnes moc nezasportoval, i jejich první zápas na rozhýbání byl kontumován, na rozdíl od nás se to alespoň snaží dohnat poctivým předzápasovým přístupem a v neposlední řadě pokřikem. To náš v průměru skoro o deset let starší mančaft zbytečně neplýtvá silami a krom pár střel na prázdnou branku spíše čeká na to, až rozhodčí zavelí k prvnímu buly.

Od začátku je jasné, v jakém duchu se tento zápas ponese. Mladí a neklidní Tišnováci disponující dvěma čtverkami poletují po hřišti a snaží se zejména individuálními průniky a střelbou rozvlnit síťku za Jindrovými zády. V držení balonku sice vedou tak 70:30, ale gólový punc, ba dokonce nějaká zajímavější šance ne a ne přijít. Naopak my skórujeme hned z druhé střely na branku, to když Vlastík jen tak s citem plácnul do Radkovy skákavé přihrávky a míček zapadl za vzdálenější tyč. Z vedení se ale dlouho neradujeme, jenže to samé platí i o gladiátorech a jejich vyrovnání, na nějž odpovídá znovu Vlastík, tentokráte díky svým kilům a dobře zvládnuté „sekaninovce“. Snad právě naším vedením 2:1 končí první půle, v níž toho diváci krom branek moc pohledného neviděli. Oběma týmům jde prostě lépe bořit než tvořit. Pravda, tišnovští měli herně navrch, ale když už se dostali k utěšeným střelám, všechny je pochytal naprosto famózní Jindra.

Ani v druhém díle tohoto utkání se kvalita florbalu do kategorie pohledných neposouvá. Spíše naopak, hra se kouskuje, po tvrdých zákrocích červených často naši borci zkoušejí vlastním tělem vlastnosti herního povrchu, Péťa je dvakrát natlačen na Jindru a diskutuje se s rozhodčím. Vše se tak nějak stupňuje s našim rostoucím vedením. Při tom hraje hlavní roli Adam, který nejprve zvyšuje na 3:1 přesnou střelou z úhlu, později aktivním napadáním získává balonek a předkládá jej Vlastíkovi před prázdnou bránu, čímž náš obránce v roli útočníka dovršuje hattrick, aby následně po svých dalších dvou brankách oslavil hattrick i sám. Mezi tím sice dvakrát inkasuje i Jindra, třebaže chytá snad ještě lépe než v půli první, jenže jednou ho smolně ve snaze přerušit gólovou přihrávkou soupeře překonává Radek a jednou se od břevna odráží míček k důraznému gladiátorovi v červeném, pro nějž jej není problém doklepnout na místo určení.

V posledních minutách se již zajímavého neděje, Tišnov se ani nepokouší o hru bez brankáře, a tak vítězíme pro červené asi až příliš krutým tříbrankovým rozdílem 6:3. Jak obvykle žehráme na špatnou produktivitu, dnes s ní můžeme být nadmíru spokojení. Vždyť statistikové naši úspěšnost střelby vyhodnotili přibližně na 50 %, možná i více. Zatímco minule jsme Tišnov jednoznačně přehráli i v poli, tentokrát je to opravdu spíš štěstí v zakončení.

Statistiky: Adam 3+1, Vlastík 3+0, Radek 0+2, Péťa 0+1, Petr 0+1. Vyloučení 0-1, bez využití.

Závěr

Co po jednom zápase dodat? Snad jen malé okénko do tabulky soutěže, kde díky dnešní výhře získáváme před Tišnovem již pětibodový náskok. Náš dnešní soupeř se navíc propadá až na třetí místo, byť jen o skóre, poněvadž se na něj bodově dotáhly Moravany. Závěr sezóny tak ještě bude zajímavý. Snad se nám v něm podaří nejen dotáhnout dobře rozehranou partii do zdárného konce, ale také zapracovat na herním projevu s našimi typickými kombinacemi. Dnes nám toho velmi natěsno přistupující soupeř v tomto směru moc nedovolil.

—————

Zpět