Zápasy AFL: první kolo

04.09.2016 15:14

3. 9. 2016 Hrací den č. 1

Úvod

Jak Péťa vtipně a trefně poznamenal, „předsezónní nepříprava“ utekla jako voda, přesto jsme se ale bez hnutí prstíku vyhřívali spolu s Tišnovem na špici tabulky díky kontumačnímu vítězství nad neexistujícím týmem. Dnes nás tak čekaly pouze dva zápasy, ale co bylo nejpříjemnější, odehráli jsme je hned po sobě, takže jsme si rychlejší průběh dne ani nemohli přát.

Pojďme si ale nejprve představit soupisku, jež se od těch tří přáteláků, které pro mnohé naše hráče za celé prázdniny představovaly jediné sportovní vyžití, docela lišila. Duo bratří Hladkých, Péťa a Vašek se totiž účastnili velkolepé cimrmanovské svatby Pavla a Hanky. I tak ale obrana krom Péťové absence zůstala stejná, tedy ve složení Petr, Vlastík a Pavel, do útoku pak naskočila tradiční dvojice Šafík-Adam a druhý párek tvořil Ondra se Zdeňkem. Pokud vám, skalním fanouškům, poslední jméno nic neříká, nemáte se zač stydět, neboť to byl jeho první ostrý start v našich řadách. Jakkoli se tedy hráči přes léto příliš nepředřeli, týmoví skauti odvedli výbornou práci, a tak není divu, že jejich plat narostl do astronomických výšin. Také na brankářském postu došlo ke změně oproti přátelákům, neboť dnes dostal důvěru Marťa, pro nějž to, jak se alespoň v kuloárech proslýchá, byl první start od náročné operace za účelem zmenšení penisu. Dvacet centimetrů prý stačí...

V zápalu boje

1. zápas: SHM klub Újezd u Brna – IBK Prešovský beton 16:6

Sezónu jsme zahájili zápasem s neznámým soupeřem, týmem hrdě nosícím název Prešovský beton. Jak je ale z výsledku patrné, soudruzi z NDR asi někde udělali chybu. Od úvodního hvizdu rozhodčího bylo jasné, kdo bude mávat taktovkou hry, i když po vedoucím gólu hned v první minutě nás na chvilku hráči v šedém zaskočili obratem na 2:1 z jejich pohledu. Pak už jsme ale rozpohybovali náš brankostroj a o vítězi bylo po chvíli definitivně rozhodnuto. Poločasové vedení 9:4 hovoří za vše. Marťa tedy prozatím dostál sám sebou stanovené normě osmi inkasovaných branek za zápas, ale protože v té druhé pustil jen dvě, získal dva góly do zásoby na horší časy.

My jsme si s chutí zastříleli, když například Zdenda vsítil ještě v první půli pět branek (Nebo čtyři, jak je to v zápise?). Činil se ale taky čtyřgólový Adam se čtyřasistencovým Šafíkem a z obrany hattrickáři Petr s Vlastíkem. Betonáři se na rozdíl od nás prezentovali výbornou střelbou ze střední a větší vzdálenosti a někteří i excelentní individuální šikovností, jak jednou pocítil například Vlastík, ale bez schopnosti kombinace, tedy až na pár výjimek v druhém dějství, a zodpovědného vracení se proti nám neměli šanci. S jedinou přihrávkou a skloněnou hlavou odcházel ze hřiště i pan Bolavá kyčel, ale jeho chvíle dnes měly teprve přijít. Zavzpomínáme-li na Ondrovu stupnici hodnocení zápasu na stupnici 1–5, můžeme vzhledem k tomu jednomu jeho áčku očekávat hodnotu okolo 0,125.

Statistiky: Adam 4+3, Zdeněk 4+2, Šafík 2+4, Vlastík 3+2, Petr 3+1, Ondra 0+1, Vlastík 0+1. Bez vyloučení.

2. zápas: SHM Klub Újezd u Brna – Zbojníci Komín 5:0

Ve druhém zápase nás čekal výrazně známější celek, tým komínských zbojníků. Bylo jasné, že chceme-li proti nim uspět, musíme ve srovnání s prvním zápasem zlepšit poziční hru a asi i koncentraci na vlastní výkon. To se snad i podařilo, ale zase jsme výrazně zhoršili naši efektivitu a i díky tomu svítilo na světelné tabuli skóre 0:0. Pravda, toto skóre tam vzhledem k její poruše vlastně svítilo celý den, ale tentokrát byl bezbrankový stav opravdu platný. Dík za to patří také chytajícímu Marťovi, který nekompromisně zavřel krám.

Těžko říct, jak to chodí v jiných týmech, ale za bezbrankového stavu by jeden od přestávkové pauzy očekával maximální soustředění hráčů, doladění taktiky, vyříkání si některých situací, motivační řeč trenéra i kapitána a osnování plánů na to, jak se proti obraně soupeře prosadit a vyhrát. To se v našem případě nekonalo, protože místo toho se rozebíralo pozadí útočnice soupeře „Ivet“, jejího srovnání s Ondrovým a hlavami hráčů se honily nejrůznější nemravné myšlenky. Do toho všeho si ještě Adam začal stěžovat na bolavé zápěstí. Každopádně jsme ale do druhé půle vlétli jako vítr a po pěkné narážečce Ondry se Zdeňkem právě první jmenovaný otevřel skóre, a to svým premiérovým gólem v této sezóně. Později se ukázalo, že tato branka byla zároveň brankou vítěznou, neboť Marťa navzdory svým prohlášením udržel čisté konto.

Z naší strany to však nebylo vše, nakonec jsme druhou půli a tím i celý zápas dotáhli do tvaru kontumačního výsledku 5:0. Na jeden ze zásahů přihrával právě Šampón. Ale proč je to tak podstatné? V minulosti jsme od něj byli svědky tzv. hattricku Gordieho Howea, k jehož dosažení je potřeba krom gólu a gólové přihrávky absolvovat ještě bitku, ale tentokrát se náš specialista na dobrou náladu v kabině vyznamenal něčím mnohem peprnějším. Nebohou Ivet u mantinelu totiž prakticky od hlavy až k patě omotal svou anakondou, a tak AFL poprvé ve své historii zažila znásilnění, které koneckonců i hráčka sama od sebe ihned po aktu přiznala. Náš mladý elegán tím dal vzniknout zcela nové disciplíně s pracovním názvem Hattrick Ondřeje Sekaniny a nesmazatelným písmem se tak zapsal do historie sportu. O tom, že přes počáteční šok opouštěla útočnice soupeře s blaženým výrazem ve tváři, se jistě není třeba nijak zvlášť rozepisovat. Pro úplnost jen dodejme, že Ondrův zákrok nebyl posouzen jako nedovolený, a to dokonce ani po přezkoumání videa a pravidel, které hru dvěma hokejkami současně nezakazují.

Statistiky: Vlastík 2+1, Adam 2+0, Ondra 1+1, Zdeněk 0+1, Petr 0+1. Vyloučení 0-1, bez využití.

Závěr

Dva zápasy, devět bodů. Tak můžeme shrnout dnešní den a ze statistického hlediska jej označit za veleúspěšný. Škoda, že jsme první utkání nemohli odehrát a tím snad rozšířit statistiky kanadského bodování, ale jak by řekl klasik, je to sport. Hráči byli sami se sebou spokojení, nakročení do nové sezóny považují za vydařené a snad si získané zdravé sebevědomí přenesou do dalších zápasů. V dobrém světle se představily všechny staré pušky i naše nová, i když jen hostující, posila Zdeněk. Z kmenových borců bych vyzdvihl jedno jméno, které tu zatím skoro nezaznělo. Jde o Pavla, který sice nedosáhl na žádný kanadský bodík, ale v obranné fázi si vedl znamenitě, snad nikdo přes něj nepřešel a navíc se mu několikrát podařilo pod tlakem konstruktivně rozehrát. Paráda, jen houšť a větší kapky!

 

Do sekce „Pro pobavení" přibyla anketa o highlight sezóny 2016/2017, tak se mrkněte.

—————

Zpět