Zápasy AFL: páté kolo

20.11.2016 14:47

19. 11. 2016 Hrací den č. 5

Úvod

Deštivý devatenáctý listopad nám přinesl pátý z celkově desíti hracích dní základní části. Po odehrání všech zápasů se nám soutěž dostane do poloviny, a tak připomeňme, že po ztrátách z minula jsme ztratili první místo. Dnes tedy máme první možnost zažehnat náznaky herní krize. Jedna újezdská legenda praví, že když je týmu nejhůř, vyjede ze Staré hory blanický rytíř Bohdan a náš tým spasí. V letošní sezóně nastává ten den právě dnes! Bohdana se hládí do zbraně a kromě něj také většina základní sestavy, jmenovitě obránci Radek, Vlastík, Pavel a Péťa, a útočníci Adam, Petr a „pracant“ Šafík, který nám dal přednost před rodinnou oslavou. Celý oktet dirigoval zezadu Jindra s připraveným dortem v autě, jakožto odměnou za případný devítibodový zisk.

V zápalu boje

1. zápas: SHM klub Újezd u Brna – Extraloosers 8:1

Po letech se opět potkáváme s týmem Extraloosers. V jejich sestavě došlo za ta léta k mírným změnám, nicméně zdravé jádro zůstalo pohromadě, podobně jako je tomu v našem případě. Do zápasu vstupujeme výtečně, když první čtverka již po půl minutě otevírá skóre. Zanedlouho sice soupeř vyrovnává, nicméně poté je zápas plně v naší režii a plynule navyšujeme skóre. Zpočátku se daří prvnímu kvartetu, nicméně také druhá čtveřice se nenechává zahanbit a ke konečnému skóre 8:1 obě přispívají přibližně stejným dílem. A právě v úvodu zmiňovaný Bohdan si připisuje ve své letošní premiéře hned tři kanadské bodíky. Pěkný zápas na rozehrání zvládáme v relativně poklidném tempu a můžeme se těšit na ty zbývající dva, které budou zcela jistě poněkud ostřejší chuti. Mezizápasová přestávka začíná pohřební atmosférou, ale po určitém vydechnutí je stará dobrá nálada zpět, a to včetně neodmyslitelných pubertálních fórků, při nichž Bohdan mládne přinejmenším o dvacet let.

Statistiky: Adam 2+1, Šafík 1+2, Bohdan 1+2, Vlastík 1+2, Petr 1+1, Péťa 1+0, Radek 1+0. Bez vyloučení.

2. zápas: SHM Klub Újezd u Brna – F. K. TROOPERS Moravany 5:4 s. n.

Jedním ze zástupu soupeřů s ambicemi na boj o místa nejvyšší jsou Moravany. Ty, jak odhalil náš tajný skaut v minulých sezónách ve službách Křídel Petr, svou sestavu výrazně pozměnily, a tak stojíme prakticky proti neznámému týmu. Hned od prvních minut je jasné, že se jedná o soupeře velmi běhavého a bojovného, jenž po zásluze okupuje přední příčky v tabulce. Červení na nás vlétli jako uragán a zpočátku nás převyšují ve všech florbalových činnostech, zvláště pak v rychlosti a důrazu. Z protiútoků ale sem tam zahrozit umíme, jak to ukázal hbitý Radek, jehož únik skončil přesnou střelou na zadní tyč. Přesto většinu času spíše dotahujeme a po první půli ztrácíme gól nebo dva. Kouč a kapitán v jednom Bohdan velí soupeře více napadat, neboť jeho zkušené oči vypozorovaly, že jejich síla je hlavně v útoku, zatímco v rozehrávce obrany často dochází k chybám, z nichž by se snad dalo něco vytěžit.

Najednou máme více ze hry a prakticky trvalým tlakem jdeme za vyrovnáním. Adamovi se brzy daří snížit a boj pokračuje. Svá mladá léta si připomíná Bohdan, který na vlně adrenalinu bojuje o každý míček jako lev. V obranném rohu obírá o balonek prvního ze soupeřů a hned startuje své motory obloukem směrem vpřed, postupuje k dalšímu protihráči, toho si u mantinelu obhazuje a dostává se před něj. Jenže v těsném souboji stihne koleno Bohdanova soka brknout o nohy našeho kapitána, ten naráží do mantinelu a zůstává ležet v kaluži krve. Lékařský tým AFL odvádí Bohdana s natrženým uchem do šaten a my o něm ztrácíme přehled. Místo toho se snažíme vyrovnat, máme k tomu dokonce dvě po sobě jdoucí přesilovky, ale ani z nich nejsme schopní vyplodit gólovou střelu, a tak se pokračuje dál čtyři proti čtyřem.

Po chvíli zjišťujeme, že ve třech útočnících se dál hrát nedá, slovo si bere asistent trenéra Šafík a posouvá do útoku k Petrovi Vlastíka. Nová dvojice jde hned na hřiště a ač drží balonek vpředu, kýženou branku ne a ne vstřelit. Vystřídá však první čtverka a po narážečce Péti s Adamem druhý jmenovaný od modré čáry střelou nad beton skóruje. Přidanou hodnotou této branky je krom vyrovnání také hattrick pro našeho mladého štírka. Během posledních minut opět tlačíme na pilu, gól ale nedáváme a stejně si vedou v posledních patnácti sekundách svého tlaku i červení, a tak letos již podruhé absolvujeme samostatné nájezdy.

Hned první série pro nás začíná přímo snově. Zahajující hráč soupeře neproměňuje, zato náš Adam podařenou kličkou ano a vedeme 1:0. Ve druhé sérii se Jindrovi daří druhého exekutora zahnat do úzkých, přesto se ale balonek smolně objevuje za brankovou čarou. Vedení nám může znovu vrátit Vlastík, ale branku přestřeluje, a tak drama pokračuje. Ve třetí sérii naštěstí Jindra chytá a rozhodnout může Radek. Jeho střelu brankář sice mírně tečuje, leč cestě do brány zabránit nemůže, a tak nájezdové drama i podruhé v sezóně zvládáme vítězně. Bodík navíc se vzhledem k vývoji naší soutěže bude jistě hodit. O přestávce je opět veselo. Nejprve se do role lékaře vžívá Radek a se záviděníhodnou zručností třemi mašličkami ošetřuje Bohdanovu tržnou ránu. Později Šafík chlubící se novým králíkem, jenž si i dojde na záchod, ve svých úvahách dochází až k závěru, že pořídit si dítě nemusí být tak špatné. Možná by měl doma i více klidu pro sebe, tedy pokud by se Nikča o mimčo starala alespoň z poloviny tak obětavě jako o toho králíka.

Statistiky: Péťa 1+1, Tomáš 1+0, Šafík 0+1. Vyloučení 0-2, využití 1-0.

3. zápas: SHM Klub Újezd u Brna – Sací komando 7:3

Ve třetím zápase nastupujeme proti Sacímu komandu, jež se dle statistik i pozorování skautů jeví jako ambiciozní tým se dvěma kanonýry táhnoucími zbytek mužstva. Do Naše řady znovu rozšiřuje nezdolný Bohdýnho, a tak se vracíme k původnímu dvoučterkovému uskupení. V zápase se hraje o šest bodů, vždyť touto dobou máme před oranžovými pouze jednobodový náskok.

Komando v úvodu zápasu působí zkušeným dojmem a bez okolků zahajuje dělostřeleckou palbu na Jindru. Ten statečně odolává jedovatým projektilům ze střední a větší vzdálenosti, jenže proti rychlým kontrům po chybách druhé čtverky je bez šance, a tak inkasujeme dvě branky. Průběžně se ale daří vyrovnávat čtverci první, jmenovitě elitnímu střelci Adamovi po akcích s neméně elitním nahrávačem Šafíkem. Zvlášť druhý gól, kdy se balonek krom síťky postupně odrazil snad od všech tyčí, co branka má, stojí režisérovi televizního přenosu za několikeré zopakování. Přesto ale poločas prohráváme 2:3 a dá se říci, že i zaslouženě, neboť Komando hraje velmi zkušeně a zvlášť proti jeho silnější čtveřici se prosazujeme jen velmi ztuha.

Jenomže podobně jako v zápase minulém, také v tomto utkání řadíme ve druhém dějství vyšší rychlostní stupeň. Veledůležitý gól na 3:3 dává po vyběhnutí si na křídlo sváteční střelec Pavel, pro něhož je to vůbec první kanadský bod letošní sezóny. Má ale cenu zlata. To nás nakopne, začínáme malinko víc tvrdit muziku, kdy nejprve Vlastík zahraje ve vlastním obranném rohu tělem, přiznejme, spíše za hranicí pravidel. Vyburcuje tím však Radka, který si později ve stejném rohu tvrdou a zároveň čistou hrou doslova vychutná vůbec největší eso v řadách soupeře. Po neslavném začátku se tak této obranné dvojici, ale vlastně i celému týmu, alespoň trochu přiblížit aktivní a důrazné hře z dob naší největší slávy a projevuje se to i na skóre. K první čtverce se přidává i ta druhá, kdy Petr nejprve se štěstím zužitkuje Vlastíkovo skákavé vybídnutí při závaru v bezprostřední blízkosti branky a hned v dalším střídání po faulu na svou osobu a ponechané výhodě od modré nekompromisně vymete horní růžek branky.

V poslední čtvrtině zápasu už je jeho vývoj jednostranný. Soupeř krom střel z dálky, z nichž řadu zablokovala obrana a zbytek bezpečně zlikvidoval Jindra, nic světoborného nepředvádí a přes drobnou šarvátku, po níž jde Radek asi půl minuty před koncem na trestnou lavici, je o vítězi rozhodnuto. Branka už nepadne ani na jedné straně, a tak přes počáteční převahu Komanda nakonec vítězíme až nečekaně jednoznačným poměrem 7:3.

Statistiky: Šafík 1+3, Adam 2+1, Petr 2+0, Pavel 1+0, Péťa 1+0, Vlastík 0+1. Vyloučení 1-0, bez využití.

Závěr

Újezd je zpět! Navážeme-li na nadpisové úvahy z minula, tak asi právě takto by mohly znít novinové titulky večerního vydání. Škoda ztráty jednoho bodíku, ale Moravany byly velmi kvalitním soupeřem a vzhledem k průběhu zápasu můžeme být za ty dva body rádi. Navíc se stejnému celku podařilo o jedinou branku přetlačit Tišnov, díky čemž se znovu dostáváme do čela tabulky s jednobodovým náskokem právě na Gladiátory! Náš výkon sice nebyl z kategorie nejpřesvědčivějších, ale v důležitých momentech jsme na rozdíl od minula dokázali zabrat a strhnout vítězství na svou stranu. Nakonec to celkem i mělo šťávu. Do největší extáze se dostal Radek, ten po posledním zápase vypadal, že by si klidně dal ještě tři další a dobrá nálada ho neopouštěla ani hodinu skončení hracího dne. Kéž mu to vydrží a my se od něj nakazíme do dalších zápasů!

—————

Zpět