Zápasy AFL: osmifinále

23.05.2016 14:40

Úvod

Ano, Peťa také napsal reportáž. I když jsem se tomu předtím bránil, tak jsem si po rozhodujícím vítězném zápase řekl, že by byla škoda nechat upadnout tuto napínavou sérii do zapomnění.

Už dopředu jsme věděli, že nám budou chybět tři opory. Tom byl na hodech v rodném kraji vzdáleném, konkrétně byl v Letohradu v Čechách. Šafík byl na oslavě v ruském kraji vzdálenějším, konkrétně v Karlových Varech v Čechách. A náš hlavní webmaster Vlastík byl na výletě v cizím kraji nejvzdálenějším, konkrétně v Norsku. Tímpádem nás bylo málo. Co už. Účast potvrdil Peťa, Radek, Ondra, Pavel, Adam, Petr a Jindra. Diviši jeli po vlastní ose a stejně tak Jindra. Radka, Petra a Peťu nabral svým žihadlem Ondra, přičemž byl Peťa hned při příchodu na sraz zjebán, že jde zase pozdě. Přitom Peťa přišel včas a to o rekordních 6 minut napřed! Sraz na stránkách byl totiž v 13:45 hod. a Peťa došel v 13:39. Ale Ondra a všichni ostatní kromě Vlastíka a Petra stránky nečtou, tak Ondra na FB napsal, že je sraz v 13:30. Tímpádem podle Ondry přišel Peťa o 9 minut pozdě. Stránky jsou ale přednější než nějaký facebook, takže Peťa přišel včas. Ano, dal by se udělat rozbor elektronickou tužkou a zjistit, kdo má pravdu, ale radši se vrhněme na rozbor následujících tří zápasů proti Kunštátu.

Oslabený Újezd zvládl nervy drásající sérii

1. Zápas: SHM Újezd u Brna – FBK Predators Kunštát 5:1

Do brány nastoupil pochopitelně Jindra. Obrana byla ve složení Peťa, Pavel a navrátilec Radek. A útok ve složení Adam, Ondra a z obrany vyhnaný Petr. Hned ve čtvrté sekundě zápasu Adam překonal soupeřovic brankáře ranou do šibenice. Tím soupeře tak uzemnil, že se za celý zápas na nic nezmohl. Peťův rekord za nejrychlejší gól zápasu však překonán nebyl! Po prostudování análů těchto stránek vyšlo najevo, že Peťa v sezóně 2011/2012 dne 2. 10. 2011 proti Kösso Moravská Třebová vsítil gól již ve třetí sekundě hry. Nutno podotknout, že jsme celý zápas hráli velice pohledný florbal, který jsme už hodně dlouho nehráli. Rozehrávky od obránců často mířily po mantinelu na útočníky, kteří si vždy dokázali nějak poradit se zakončením. Tento styl hry na soupeře velmi platil. Padlo nám tam prakticky všechno. Ani ve snu by nás nenapadlo, že v takové oslabené sestavě můžem hrát tak pěkně. Ještě větším překvapením bylo skóre, když o poločase na tabuli svítilo 5:0. Postupně se trefil dvakrát Adam a po jednom gólu si připsal Radek a Ondra. Druhý poločas jsme nepolevili a hráli jsme stále tak, jak v prvním poločase. Jen nám to tam přestalo padat, spálili jsme nepřeberné množství tutovek. Zápas to ale jednoduchý nebyl, jak by se mohlo zdát. Z ojedinělé individuální akce jsme bohužel inkasovali a neudrželi Jindrovi čisté konto. Všichni hráli velice dobře a Jindra nás podržel. Adam nasázel hattrick. Občas se ale nechal unést Petr s Adamem, když místo přihrávky často volili individuální průniky. Ještě by měl být vyzdvihnut výkon Ondry, který také běhal, do soubojů šel tvrdě na tělo a po celý zápas byl nebezpečný. 

Statistiky: Adam 3+0, Petr 0+2, Radek 1+0, Ondra 1+0. Bez vyloučení.

 

2. Zápas: SHM Újezd u Brna – FBK Predators Kunštát 5:6

Do druhého zápasu jsme šli s tím, že soupeř pravděpodobně předvede lepší výkon než v prvním zápase a tak se také stalo. Sice jsme první branku vstřelili my, ale soupeř za nedlouho vyrovnal. Dařilo se nám hrát stejně dobrou hru jako v prvním zápase. Ale vždy když se nám podařilo odskočit na dvoubrankový rozdíl, tak jsme vzápětí dostali gól. Padli nám tam 2 nebo 3 smolné góly. Jeden nám dali z půlky, když míček letěl přes několik hráčů, přes které Jindra neviděl a tudíž nemohl zasáhnout. Peťovi se také dvakrát nepodařilo ubránit jejich nejlepšího hráče, který praktikoval styl vedení míčku ala Jarda Jágr. To znamená, že si protihráče zády k němu nejprve jednou rukou odstrčil (ve florbale nedovoleně) a druhou rukou vedl míček a pak střílel z otočky. Jednou Peťovi dokonce přišlápl hůl a z toho pak také skóroval. Asi od osmé minuty druhé půle se na nás začala projevovat únava. Nějak nám došla šťáva. Soupeř vyrovnal na 5:5 a pak se zbytečně asi minutu před koncem nechal vyloučit Peťa, když protihráči zezadu práskl do florbalky, aniž by trefil míček. Byl to pokus o taktický faul, který mu před tím dvakrát vyšel, jen to pro tentokrát bylo víc slyšet. Peťa prožíval muka na trestné, když se jeho spoluhráči statečně bránili přesile. Tento zápas jsme měli smůlu, což se ještě umocnilo tím, že jsme v této přesilovce dostali 2 sekundy před koncem gól na 5:6. Zápas se moc nepovedl Peťovi a také trochu Jindrovi. Bodově se naopak dařilo Ondrovi a Radkovi. Po zápase v kabině panovala frustrující atmosféra, přičemž to vypadalo, že v neděli chce jet jen Ondra a Peťa.

Statistiky: Ondra 1+2, Radek 2+0, Petr 1+0, Adam 1+0. Vyloučení 1:0, využití 0:1.

 

3. Zápas: SHM Újezd u Brna – FBK Predators Kunštát 3:2

Po zbytečném vyloučení z minulého zápasu, které zhatilo naději na případné nájezdy, Péťa cítil, že je třeba toto selhání napravit. Proto se ujal nesnadného skládání sestavy na nedělní rozhodující utkání. V sobotu po prohraném zápase nikdo neměl náladu někam v neděli jezdit. Srdcaři, kteří hlásili, že pojedou i v neděli by se dali spočítat na prstech jedné postižené ruky bez třech prstů. Jindra měl naplánovaný výlet s rodinou. Petr slavil narozeniny svého talentovaného synka. Adam už dopředu v šatně zvolával, že v nedělu rozhodně nikam nejede, že má něco naplánovaného. Pavel odjížděl na chatu a Radkovi se nechtělo. Proto bylo rozumnější domlouvat sestavu až v neděli, kdy všem vychladnou hlavy. Zápas se hrál až v 16:45 hod., takže jsme si to mohli dovolit. Ještě ten večer Ondra zkontaktoval Šafíka, který mu potvrdil svoji účast a zanedlouho na facebook napsal Jindra, že to taky stihne, ale že to bude muset ještě hodně dlouho žehlit u své ženy. To Péťu natolik povzbudilo, že si už byl jist, že sestavu nějak poskládá a nebude muset dojít ke srabské kontumaci. V neděli nás v tom neštěstí na štěstí nenechal Radek když napsal: Jste kur... Vůbec se mi nechce, ale jedu. Jeste mi chybí 2 body do 5“. Tím chtěl říct, že jsme borci a že potřebuje ještě 2 body, aby dohnal Vlastíka v kanadě. Ráno ještě Petr potvrdil, že určitě nejede. Zbývalo sehnat otce a syna Divišovic. Po několika telefonátech s Pavlem nakonec i on potvrdil účast se slovy, že jim to přece nenecháme. Těmito slovy se Pavel zařadil do síně srdcařů týmu. Adam byl asi natolik nasrán, že nevychladl ani v neděli, takže jsme s jeho účastí nemohli počítat.  Ale možná mu křivdíme a opravdu měl něco dopředu naplánovaného. Každopádně Adam si na zařazení do síně srdcařů týmu ještě počká. Nakonec Péťa poskládal do pole jen sebe, Ondru, Šafíka, Radka a Pavla a do brány Jindru. Po příjezdu na halu nás čekalo překvapení, protože Pavel přivezl i Adama, což zvýšilo naše šance na postup. Adam přijel, protože Kamčina mamka se musela učit. Adam měl asi naplánovaný výlet s Kamčinou rodinou. Raději se ale nebudeme snažit pochopit, jak to celé bylo.

Takže jako včera 6+1 a šlo se na hřiště. Soupeř měl k dispozici zase 8 hráčů. Bohužel jsme první gól inkasovali my, jelikož jsme nepokryli jednoho jejich útočníka, který po přihrávce od mantinelu pěknou ranou změnil počáteční skóre. Zápas to byl vyrovnaný, jen se nám oproti sobotě nedařilo podržet míček na jejich půlce. Ale stále jsme makali a nepřipouštěli si, že prohrajem. Naštěstí jsme měli v sestavě jednoho kouzelníka, o kterém soupeř nevěděl. Šafík ze standardky krásným fríčkem vyrovnal. Dokonce se nám podařilo vývoj zápasu otočit, kdy po krásné kombinaci Péťa-Šafík-Adam posledně jmenovaný dopravil míček do sítě. Za několik minut Péťa zahrál míček vysokou holí v domnění, že kdyby ho nezahrál, tak by šel soupeř do brejku dva na jednoho. Následovalo Peťovo druhé vyloučení v sérii. Tímto hloupým vyloučením svým spoluhráčům pěkně zavařil, přičemž to Adam okomentoval slovy, které si Péťa naštěstí už nepamatuje, takže je sem nemůže napsat. Za půl minuty přišlo ale ještě hloupější vyloučení od Radka, který bodyčkem sejmul jednoho protihráče, který odlétl až do sousední haly na Start. Na place zbyl už jen Jindra, Pavel a Adam. Chlapcům se docela dlouho dařilo držet soupeře na uzdě, ale vyrovnávající gól Kunštátu musel přijít. Odpočatý Péťa se tudíž vrátil na hřiště a posléze předvedl několik dobrých odebrání míčku a tím pomohl přečkat soupeřovu přesilovku bez dalšího inkasovaného gólu. Radek se z trestné vrátil přesně v čase 10:00. Asi 2 minuty nám trvalo než jsme zase začali hrát svou hru a uvědomili si, že hrajem ve čtyřech. Obě vyloučení nás vskutku vykolejila. Poté se na střídačce potkal Áda s Péťou, který si všiml, že soupeř bude střídat a na plac pošle svou slabší čtyřku. Proto se Péťa snažil Adama povzbudit, že teď je naše šance dát gól. Možná to Adam vnímal, možná ne, ale každopádně jak vběhl na hřiště, tak krásným sólem proběhl hřiště a vstřelil gól na 3:2. Do konce zápasu zbývala asi minuta a půl. Naštěstí se nám podařilo držet míček a zdržovat hru za soupeřovou bránou a tak jsme zápas dovedli do vítězného konce a mohli jsme začít slavit. Dík patří všem, kteří se zapřeli a přijeli. Stálo to za to. Nejvíc se asi obětoval Jindra na úkor rodiny a své peněženky, která prý dostala hodně zabrat, aby ho jeho žena s dcerkou pustily. Jindra nás opravdu podržel, chytal prostě báječně. Pavel hrál také dobře, odehrál si své. Péťa navázal na dobrý výkon z prvního zápasu, jen škoda toho vyloučení. Moc se nevydával do útoku a hrál na jistotu, aby soupeř nechodil do přečíslení. I tak se ale ocitl v několika slibných šancích, kdy alespoň jeden gól měl dát. Soupeřova branka je ale pro něj v tomto playoff zakletá. Snad si nějaký gól nechává na později. Radek předvedl taktéž dobrý výkon, který okořenil dvěma asistencemi. Útok podporoval svými obvyklými výpady, které na soupeře platily a v obraně se nezalekl soupeřova nejlepšího hráče s číslem 99, kterému ukázal své fyzické schopnosti. Jen škoda, že se také nechal vyloučit. Šafík hrál také dobře, vstřelil krásný a důležitý gól a podílel se asistencí na jedné skvostně rychlé akci. Adam byl z útočníků nejaktivnější, byl rychlý, mrštný a gólový. Jen by mohl více přihrávat spoluhráčům, kterým jakoby nedůvěřoval. Raději míček nepustil z čepele a vrhal se zbytečně do přesily ze dvou soupeřových hráčů. To lze doložit tím, že v playoff nasbíral jen jednu asistenci. Když začne více nahrávat, tak z něj bude ještě lepší hráč. Adam je klenot, který především góly střílí. Jsme rádi, že je s námi a že s námi byl i v neděli, protože nebýt toho, že ho Pavel přivezl, tak bychom asi nevyhráli. Ondra odehrál taky dobré utkání. Sám řekl, že nemohl od první minuty, což se asi podepsalo na tom, že si nepřipsal ani bod stejně jako Péťa a Pavel. Dopředu nebyl tak dravý jako v minulých zápasech, ale za to pomáhal obraně a stahoval se pro rozehrávku. Ondru je ale třeba vyzdvihnout za vlastnosti, které někteří naši playeři nemají. Povzbuzuje tým, neztrácí naději při nepříznivém skóre a byl to on, který už v šatně po prohraném zápase říkal, že pojede i v neděli.

Statistiky: Adam 2+0, Šafík 1+1, Radek 0+2. Vyloučení 2:0, využití 0:1.

Když zhodnotíme celou sérii, tak je třeba vyzdvihnout bojovnost a mentální sílu týmu. I když nás bylo jen 6, tak všichni makali a tím jsme se vyrovnali týmu, který měl síly na rozdávání. První zápas jsme hráli velice kvalitní a pohledný florbal, který jsme už dlouho nehráli. Ve druhém zápase jsme hráli také velice dobře, jen nám ke konci došly síly a dostali jsme pár laciných gólů. Třetí zápas moc pohledný nebyl, i když jsme pohledné góly vstřelili. V tomto zápase jsme se docela trápili, ale tím, že jsme nic nevypustili, tak se nám podařilo dosáhnout celkového úspěchu. V sérii nejvíce zazářil Radek, který podal vyvážený výkon jak v obraně, tak v útoku. Adam obstaral většinu gólů, trefil se celkem 6x. Ondra s Petrem podali také dobrý výkon. Oba především bojovali a nevypustili žádný souboj. Šafík nás ve třetím zápase svou účastí zachránil. Jeho freestylové dovednosti byly klíčové. Pavel s Peťou odváděli černou práci především v obraně a za svůj výkon se také nemusejí stydět. A Jindra byl naše jistota, připsal si spoustu povedených zákroků, kterými nás podržel. Na tento oslabený tým, kterému chyběli tři výjimeční hráči, se ještě dlouho bude vzpomínat. Doufejme, že nás Vlastík, Tom a Šafík (Petr) ve čtvrtfinále podpoří.

P.

 

Pozápasové rozhovory

Na otázky reportéra ČT Sport postupně odpovídají někteří hráči vítězného týmu SHM Újezd u Brna.

 

Rozhovor s Petrem Jakubcem:

Litujete toho, že jste se na konci druhého zápasu nechal vyloučit a tím jste zhatil naděje týmu na případné nájezdy?

„Toho rozhodně nelituji. Víte, Šafec mě v pátek požádal, jestli bych nějak nemohl zařídit, aby si mohl zahrát alespoň v neděli. S Honzou máme dobré vztahy a když jsem viděl, že se zápas schyluje k nájezdům, tak jsem to pro něj udělal a mrskl jsem protihráče do hole tak silně, aby to Honza slyšel až do Karlových Varů.“

 

Rozhovor s Janem Šafaříkem:

Vážíte si toho, co pro vás Petr Jakubec udělal?

„Ale samozřejmě, jakmile mi Šampón (hráč Ondřej Sekanina, pozn. redakce) v pátek volal, od té chvíle jsem nemyslel už na nic jiného než na nedělní zápas. Při cestě domů jsem si v autě celé čtyři hodiny v hlavě promítal, jakým stylem budu řešit svá zakončení před soupeřovým zařízením. A když se mě v autě Nikča zeptala, jestli si dám žvejku, tak jsem odpověděl: fríčkem. Takže asi tak.“

 

Rozhovor s Adamem Divišem:

O vás se proslýchá, že příliš nenahráváte svým spoluhráčům. Vy svým spoluhráčům nevěříte?

„Ne, jsou to pomalí debílci a nemůžu se na ně spolehnout. Když mám míček, dám si klapky na oči a snažím se, co nejrychleji prosólovat hřiště a zakončit. Někdy to vyjde, někdy ne. Ale i tak mám nejvíce gólů ze všech.“

 

Rozhovor s Petrem Zahradníkem:

Vaše fyzická kondice je ve vašem věku na velmi dobré úrovni. Jednou vás florbaloví experti ve studiu České televize přirovnali k nestárnoucímu Jaromíru Jágrovi. Vážíte si tohoto přirovnání?

„To vůbec, naopak Jarda by si měl vážit toho, že jej přirovnali ke mně. Víte, byli jsme spolu na vojně a od té doby jsme velcí kamarádi. Často si voláme a bavíme se o tom, že v našem věku je třeba trénovat častěji. Ve svých týmech trénujeme nejvíce ze všech. Chceme být pro ostatní hráče dobrým příkladem. Nevím jak Jarda, ale já trénuji třikrát týdně. V pondělí v Brně a v pátek a neděli v tělocvičně ZŠ Újezd u Brna.“

 

Pozn.: Uvedené rozhovory jsou smýšlené.

 

—————

Zpět