Zápasy AFL: čtvrté kolo

02.11.2014 20:39

01.11.2014 Hrací den č. 4

Úvod

Svátek Všech svatých, tedy první listopadový den, jsme oslavili sportem. A že se jednalo o opravdový svátek dokládá i počet hráčů v naší sestavě, který se vyšplhal na neuvěřitelných šest kusů do pole, které jistil sedmý statečný v bráně, Vašek. Před ním se tyčilo obranné trio ve složení Radek, Vlastík a Petr, vítr v obraně soupeře pak měli na starosti agilní Tomáš, kouzelník Šafík a talentovaný Adam. Z časových důvodů se na hřiště ani tentokrát nepodívalo bratrské duo Bohdan a Franta, ani v rekonvalescenci pokračující Péťa, nicméně vykrystalizovaná sestava byla, jak se později ukázalo, více než konkurenceschopná. V šesti se hraje o poznání lépe než v pěti, a protože nás čekaly tentokrát pouze dva zápasy, nebyl problém ani s naším fyzickým fondem. Jak se sezóna začíná blížit ke své polovině, začíná jít pomalu do tuhého a na řadu přicházejí zápasy s našimi největšími konkurenty v boji o čelo tabulky. Dnes nás čekaly Lesonice a Blansko, v sázce tak nebylo málo.

V zápalu boje

1. zápas: SHM Újezd u Brna – Sokol Lesonice 6:1

Poprvé od skončení AFL-Brno jsme se potkali s tradičním rivalem z Lesonic. Tentokrát se poštěstilo i Lesonicím, někdy hrajícím pouze ve čtyřech lidech v poli, lépe zkompletovat sestavu. Vytvořili dokonce dvě úplné čtverky, v nichž nechyběly jejich hlavní hvězdy.

První půle moc florbalové krásy nenabídla. Tedy kromě dvou fríček, které nás po zhruba osmi odehraných minutách posunuly do vedení 2:0. Lesoničtí dobře bránili a šancí moc nebylo, ale toto se ukázalo jako účinná zbraň i přesto, že se o tom v rámci týmové porady před zápasem bavili. Jiný recept jsme na výborně chytajícího gólmana soupeře do první sirény nenašli. Ve slušných střeleckých příležitostech byla několikrát brána malá Tomovi a neuspěl ani Vlastík, který prošel až nečekaně snadno srdcem soupeřovy obrany, jenže po kličce brankáři už nedokázal umístil skákající balonek lépe než do tyče. Do šaten jsme odcházeli s nejtěsnějším vedením, neboť Petr, kterému se v tomto utkání velmi dařilo a svůj výkon korunoval i dvěmi asistencemi, se dopustil i jedné chyby, když na vlastní polovině při kličce mezi dvěma hráči přišel o míček a proti následní střele už nedokázal Vašek zasáhnout.

Do úvodních minut dějství druhého jsme vstoupili také velmi dobře, když právě Petr vyslal z prostoru mezi kruhy střelu s gólovými parametry k tyči nad beton brankáře, ale ten se blýskl skvělým zákrokem a radost zkušenému harcovníkovi překazil. Sice na nás následně padla určitá několikaminutová dečka, ale dokázali jsme se oklepat a definitivně rozhodli o svém vítězství. Důležitou branku na 3:1 dal střelou na delší tyč výjimečně nikým nehlídaný Tomáš po Petrově přihrávce z rohu a pravděpodobně i naši čtvrtou branku přidal otec vlastně již tří dětí. Tím, že oba naši útočníci mají na kontě dva zásahy, se nenechal zastínit Adam, který Petrovu skákavou přihrávku zpoza brány dokázal z voleje usměrnit za bezmocného brankáře. A na konečných 6:1 zvyšoval v poslední minutě po samostatném úniku a podařeném blafáku. V důležitém zápase jsme tak po relativně přesvědčivém výkonu dokázali uspět a nepustit Lesonice před sebe.

Statistiky: Tomáš 2+1, Šafík 2+1, Adam 2+0, Petr 0+2, Vlastík 0+1. Bez vyloučení.

2. zápas: SHM Újezd u Brna – Angry Orel Blansko 5:1

Ve druhém zápase, který nebyl podle očekávání vůbec snadný, jsme potkali pro nás neznámý tým Angry birds z Blanska. Také oni disponovali početnější sestavou, která navíc byla o dost bojovná, běhavá a neustále napadající. Jednalo se zároveň i o minisouboj dvou hráčů v civilu působících na Fakulě chemické, takže v sázce byla kromě tří bodů také čest. A možná právě krátký předzápasový rozhovor nastartoval Vlastíka k o poznání živějšímu výkonu, než jaký předvedl v předcházejícím zápase.

Pojďme ale pěkně postupně. Orli na nás vlétli s aktivitou evidentně jim vlastní, jenže byli jsme to my, kdo dokázal smysluplněji kombinovat i individuálně pronikat, takže  mírná herní převaha byla na naší straně. A hlavně jsme se dokázali dostávat do dobrý střeleckých pozic. Z první takové udeřil po Vlastíkově přihrávce Šafík, který nachytal brankáře u bližší tyče. Jen o pár minut později si oba hráče role prohodili a Vlastík si podařenou střelou těsně pod břevno otevřel svůj střelecký účet. Na něm zanedlouho přibyla druhá čárka, když po skrumáži, v níž nás reprezentoval Adam a Honza, dokázal bekhendovou střelou propálit gólmana. Přibližně za tohoto stavu, tedy 3:0 v náš prospěch, byl za sekání zezadu vyloučen Tomáš, a tak nás čekaly krušné dvě minuty na vlastní polovině. Nepřízni osudu se ale postavili naši obránci, kdy zvláště Radek svým únikem dost pozlobil útočící hráče a mít trošku pověstného štěstíčka, rozvlnil by síť také on. Celkově se přesilovka blanenským moc nepodařila, když Vaška nedokázali nějak zásadněji ohrozit. Pravděpodobně ještě před poločasovou sirénou se zaslouženého gólu dočkal také Radek, který dal po spolupráci s Tomem a svém již několikátém průniku zapomenout na neúspěšné zakončení z posledních minut.

Vedení 4:0 nás možná trochu ukolébalo. Ve druhé půli jsme zdaleka nehráli tak přesně a aktivně jako v té první. Nespokojení fanoušci už pomalu začínali pískat, když po jedné z ojedinělých akcí dokázal Vlastík pohotově doklepnout Šafíkovu přihrávku těsně před hranicí malého brankoviště do prakticky prázdné branky. Diváci jásali a zasypali hrací plochu nespočtem kšiltovek na oslavu hattricku. Jinak jsme toho ve druhém poločase moc nepředvedli, což mohlo být zapříčiněno i úbytkem sil a dotěrným soupeřem, který přes nepříznivý stav neházel flintu do žita. Všechna aktivita však dlouho nepřinášela víc, než střely z uctivé vzdálenosti, se kterými si Vašek dokázal vždy bezpečně poradit, stejně jako s několika pokusy z blízka, které jinak velmi pozorná obrana zrovna nezblokovala. Až přibližně minutu před koncem si svou chvilku slávy užil obávaný útočník soupeře, když se prosmýkl mezi dvěma ne zrovna důrazně bránícími hráči, a vstřelil alespoň čestnou branku. Trochu si tím zpravil chuť, protože jinak byl v průběhu zápasu hlídán většinou Radkem, který ho naprosto vymazal ze hřiště. Dalším vítězstvím, tentokrát v poměru 5:1, jsme si alespoň průběžně pojistili vedení v tabulce soutěže, ovšem zápasy Gangu měly teprve přijít…

Statistiky: Vlastík 3+1, Šafík 1+3, Radek 1+0, Tomáš 0+1. Vyloučení 1-0, bez využití.

Závěr

Přestože jsme byli i dnes stoprocentně úspěšní, přišli jsme vlivem nedělních dohrávek a obdobné úspěšnosti týmu Gang o pozici na samém vrcholu na špici tabulky. Navíc jsme zatím jediní, kdo dokázal o body obrat Lesonice, takže i oni mohou jít díky jednozápasovému manku před nás. Vše se vystříbří na konci listopadu, kdy se odehraje poslední etapa první poloviny sezóny. Jak řekl v duelu mezi Plzní a Spartou Míra Bosák asi osmdesátkrát, budou to jistě „interesantní“ zápasy.

Nekažme si ale radost průběžným pohledem na tabulku a pojďme ještě zrekapitulovat naše dnešní výkony. Po ramenou se můžeme plácat díky dvěma důležitým výhrám a zároveň opět velmi slušnému skóre. Celkových 11:2 dnes asi čekal málokdo. Vyzdvihnout můžeme jak spolupráci obrany s útokem směrem dopředu, tak i dozadu. Žádný z útočníků nešetřil krokem a když bylo potřeba, zachytil se s vybíhajícím obráncem soupeře a vrátil se třeba až do vlastního obranného rohu. I díky tomu měl Vašek relativně usnadněnou pozici, ale když bylo potřeba dokázal zalehnutím zaplnit většinu prostoru branky, vykopnout nohu, nebo vystrčit tu správnou část výstroje. Škoda, že mu nebylo přáno vychytat alespoň jedno čisté konto. No, na druhou stranu má motivaci do budoucna!

—————

Zpět