Zápasy AFL: první kolo

10.09.2017 10:06

9. 9. 2017 Hrací den č. 1

Úvod

Hola, holá, nová sezóna volá! Bohužel toto volání přeslechla drtivá většina našeho celku, a tak se v Pavlově transportéru pohodlně usazují mimo řidiče i všichni ostatní hráči do pole. Sestava je to vskutku neotřelá, neb se poprvé do akce dostává celý Divišovic klan. Kromě stálice Adama mezi námi vítáme i Máťu, jenž konečně dovršil patnáctý rok věku, a tak jednak může …, ale také se může účastnit nelítostných to bojů AFL. Věkový i výškový průměr našeho celku díky Máťovi padá asi o deset let, respektive centimetrů. Autobus společnosti Diviš a synové cestou nabírá Vlastíka a následně i druhou mízu chytnuvšího Bohadana, u nějž to v posledních sezónách vypadalo na florbalový důchod, avšak ve vyřazovacích bojích té minulé florbalu opět přišel na chuť a především také dostavěl dům. A protože to v uplynulých letech nebyl jen Bohdan Stavitel, ale i Bohdan Ploditel, alespoň na čumendu vezeme jednou možná jeho nástupce Samíka.

Nízký počet hráčů do pole ovšem nemůže zhatit naši dobrou náladu a vysoké ambice, třebaže někteří z nás nedrželi svůj florbalový vercajk dlouhé tři měsíce. Pro fanoušky, kteří sledují naše stránky stejně často jako většina hráčů, tedy nikdy, jen upřesněme, že se momentálně můžeme pochlubit atraktivní bilancí jednoho tréninku za poslední tři měsíce. Navzdory mnohých nepřízní ostudu si však dnes jedeme pro šest bodů! Tak velí kapitán. Co naplat, že našim druhým soupeřem budou Amici, celkově druhý tým uplynulého ročníku. Již z minulosti víme, že údernou  taktikou zvanou pasivní čtverec můžeme jen překvapit. A právě tu nám na dnešek realizační tým naordinoval měrou vrchovatou...

V zápalu boje

1. zápas: SHM klub Újezd u Brna – Pretorians Ždánice 3:1

Stejně jako loni, také letos zahajujeme sezónu proti neznámému soupeři, tentokráte proti Ždánickým Pretoriánům. Ti již v zápase předešlém slízli debakl od Zbojníků (0:10) a podle našich blažovských skautů mají slabého brankáře. Jenže opak se ukazuje býti pravdou. Hráči do pole nejsou, snad až na kapitána, žádná extratřída, což se ostatně dnes dá říci i o našem výkonu, zato jejich brankář je možná nejlepším hráčem na hřišti.

Zpočátku se spíše zastřelujeme a projektily létají metr až dva vedle branky, ale po Adamově vybojování míčku a přihrávce před prázdnou bránu Máťovi se konečně přepisují dějiny. Máťa se stává naším prvním střelcem sezóny, ale co víc, je to jeho první branka v našem dresu, a to hned v prvním soutěžním utkání. A podle některých neověřených zdrojů se stává vůbec nejmladším střelcem v historii AFL! Po akcích založených Bohdanem proměňuje svou 151. a 152. střelu v gól Vlastík, takže poločasové skóre ukazuje pohodlných 3:0. Cíl je jednoduchý: Přidat pár branek a zápas v klidu dohrát.

Jenže to se tak úplně nedaří, když jen po pár sekundách hry natahuje z poloviny hřiště soupeřovic kapitán a snižuje na 1:3. Následuje taková florbalová holomajzna jako v první půli, občas narušená nějakou naší tutovkou a následným zákrokem brankáře. Ke konci už řada z nás sotva plete nohama, takže jen odpočítáváme poslední sekundy zápasu. Utrpěli jsme vítězství 3:1, to je asi nejstručnější a nejpřesnější charakteristika celého zápasu.

Statistiky: Vlastík 2+0, Bohdan 0+2, Máťa 1+0, Adam 0+1. Bez vyloučení.

2. zápas: SHM Klub Újezd u Brna – Amici Brno 5:10

Chvilku vedeme... To když přestáváme úvodní nálety výborně namotivovaných Amiků a pár prvních doteků s míčkem končí prvním Adamovým gólem letošní sezóny. Amici však záhy začínají potvrzovat roli favorita a byť vyrovnávají trochu se štěstím, následná gólová smršť jde už najisto. Zápas tak poměrně rychle obracejí na 5:1 z jejich pohledu, my máme problém s přebíráním hráčů a taky s blokováním jejich střel. Ale v našich řadách taky řádí jeden kanonýr. Když nevíš co s míčkem, dej ho Adamovi! Tak zní základní poučka pro tento zápas. Pravda, on si ho vlastně většinou Adam vybojoval sám, jak jde snadno odvodit ze statistik.

Náš maturant tedy alespoň průběžně koriguje jinak dost hrozivě narůstající skóre. Svým soupeřům, kteří touto dobou již začínají podléhat naší chodící taktice a zdaleka neběhají tak jako v prvních minutách zápasu, dělá problémy zvlášť svou hbitostí a rychlostí v kombinaci perfektní střelou. Vzhledem k dnešní velmi okleštěné sestavě a kvalitě soupeře nezbývá než pokorně přijmout porážku 5:10. Snad se do příštího vzájemného souboje rozmnožíme a budeme důstojnějším soupeřem.

Statistiky: Adam 5+0, Pavel 0+1. Bez vyloučení.

Závěr

Náš výkon zvlášť v prvním zápase kulantně řečeno za moc nestál, nicméně vzhledem k letní přípravě, jakou svět neviděl, se to dalo dost dobře očekávat. Stejně tak se dal očekávat zisk tří bodů z dnešního dne, neb na Amiky jsme za daných okolností prostě neměli. Bohužel početnost sestavy nevypadá příliš růžově ani do dalších hracích dní, ale ono se to vždycky nějak ušmrdlá a v závěru sezóny už zase budem k nezastavení!

—————

Zpět