Zápasy AFL: play off – semifinále

30.05.2015 22:44

30.05.2015 Play off – semifinále

Úvod

Je tu další sobota a my přibíháme zhruba na třicátý kilometr maratónského závodu. V těsném souboji se bude rozhodovat nejen o vrchařské prémii, ale také o tom, kdo ztratí před závěrečným spurtem naděje na vítězství v celém Tour de AFL. Ve žlutém trikotu jedoucí Žerotínští Sokoli se nám zdají vzhledem k ne zrovna nejlepší psychické odolnosti některých členů z těch tří možností jako nejhratelnější tým, i když v semifinále si už nevyberete. Přesto jistě nejsme favority a jakékoli drama v sérii by bylo pro většinu příznivců velkým překvapením.

Obrysy naší sestavy se začaly rýsovat hned po postupu ze čtvrtfinále, ale její vyleštění se opět řešilo o pátečním večeru. Jistá byla účast obránců Péti a Vlastíka a vlastně i Petra Zahradníka, jenže ten ráno odjel z haly ještě před prvním hvizdem rozhodčího vstříc dopravně nehodě svého mladého synátora, aby se vrátil alespoň na druhý a třetí zápas. Do obrany se tak přechodně zasunul Tomáš a v útoku zůstalo duo Adamů s v účasti nejvzornějším z nás, Šafíkem, který navíc přebírá i manažerskou práci po našem kapitánovi Bohdanovi.

Ten si brousil zuby alespoň na případné nedělní rozhodující zápasy, nicméně nakonec naše řady ve sváteční den rozšířil vytrhnutým osmičkám navzdory Radek. Velkou podporu jsme měli v neděli i v hledišti, kde se nacházela jak roztleskávačka Janča, tak hlavní rowdies otec & syn Divišovi s fotkou jejich miláčka na tričkách. Na střídačce pak usedl přes včerejší karambol začínající trenér Mates.

 V zápalu boje

1. zápas: SHM Újezd u Brna – Žerotínští Sokoli 6:5

První zápas se Žerotíny pro nás začal tragicky. Po dvou minutách jsme prohrávali 0:2 a o několik momentů později už to bylo o tři branky. Přitom počet jejich střel mezi tři tyče byl tak o jednu až dvě více než počet branek, jenže buď se jednalo o přečíslení a přihrávku před prázdnou, nebo ze standardky proklatě blízko brány, takže byl dnes skvěle chytající Jindra bezmocný.

Pak jsme se trochu oklepali, možná i soupeř vylétl na populární a dost vysoký ovocný strom s názvem začínajícím písmenem há, kde se občas nacházíváme i my. Nějaké šance jsme měli i na začátku, jenže nedůrazné zakončení nás zatím nepouštělo blíž k soupeři. Ve druhé polovině prvního poločasu jsme to konečně zlomili, a to zejména díky Adamovi Filovi, který měl na svědomí obě branky a málem pět sekund před koncem dokonce vyrovnal na 3:3, chyběla jen trocha štěstí.

Ve druhé půli nám díky výborně sehrané standardce Sokolíci znovu odskočili na rozdíl dvou branek, jenže potom jsme rozjeli brankostroj, který se zastavil až na skóre 6:4. Těžili jsme jak ze spolupráce obou Adamů, tak i z příspěvku ostatních hráčů týmu, takže nakonec zabodovali všichni krom zatím docela mizerně hrajícího Vlastíka. Jen Tom v obraně trochu žehral na úděl druhých asistencí. Žerotíni nic moc světoborného nehráli, proto bylo naše vedení zasloužené. Zhruba minutu a půl před koncem ale odvolali brankáře a zkoušeli štěstí při power play. To se na ně po třiceti sekundách opravdu usmálo, protože několikrát tečovaná střela z poloviny hřiště nakonec zapadla za Jindrova záda.

Potom se nám obstojně dařilo vyhazovat míčky daleko od vlastní branky, ale tři sekundy před definitivním zvuku sirény nastal kritický moment, kdy Péťa po hokejovém vzoru padl do střely, za což byl po právu vyloučen a navíc se na rohu velkého brankoviště rýsovala rozhodující standardní situace zápasu. Tu jsme se štěstím přestáli a mohli si vychutnat první velmi příjemné překvapení dne, což Tomáš oslavil svým typickým rykem.

Statistiky: Adam F. 4+0, Adam D. 1+2, Šafík 1+1, Tomáš 0+1, Péťa 0+1. Vyloučení 0-1,bez využití.

2. zápas: SHM Újezd u Brna – Žerotínští Sokoli 2:5

Člověk by řekl, že začít hůř než v prvním zápase ani nejde, ale my jsme všeho schopní a 0:2 prohráváme už v čase 1:46. Zase se nám ale daří nadechnout k velkému tlaku. Jenže na rozdíl od prvního zápasu jsme byli ještě méně efektivní a do první sirény ani nesnížili. A nic na tom nezměnilo ani nařízené trestné střílení po faulu na unikajícího Vlastíka. Naděje do něj vložené nezúročil Divišák, jemuž při kličce utekl balonek v dál. Nezapršelo ani z mráčku jménem následná přesilovka, a tak jsme do šaten odešli se sklopenými hlavami.

Ve druhé polovině jsme kýženého snížení dosáhli, a to způsobem vskutku nádherným, když Tomáš v tísni dvou hráčů u mantinelu zadovkou našel úplně volného Petra, který zachoval chladnou hlavu a přečíslení vyřešil krásnou přihrávkou na Šafíka, jenž prolomil střeleckou deku našeho celku. Akce na jeden až dva doteky, rychlá, pohledná, účinná. Zdání ale klame  a ono prokletí v zakončení pokračovalo i dál, naopak soupeř z ojedinělých akcí zvyšoval svůj náskok. Když později rozhodčí citlivě ponechali výhodu po faulu soupeře, sám postižený Vlastík balonek potáhl a nabídl (nejen) houslovému virtuosovi Adamovi, který pěknou střelou nad beton snížil na 2:5, takže jsme ještě jakous takous jiskřičku naděje vykřesali. Vždyť do konce zápasu zbývalo ještě nějakých sedm minut.

Jenže tutovky, které jsme si vytvořili, končily převážně v ochranných sítích za bránou Žerotínů, navíc smolař zápasu Adam Diviš trefil asi třikrát brankovou konstrukci, ale vždy se balonek odrazil tím špatným směrem. Naše snaha tak přišla vniveč. V posledním minutách už bylo jasné, že vyrovnání je v nedohlednu, skóre se již nezměnilo, a tak zápas skončil pro nás dost nelichotivou porážkou 2:5. Skóre je pro nás vzhledem k předvedené hře příliš kruté, ale historie se na naše zmařené šance ptát nebude.

Statistiky: Šafík 1+0, Adam F. 1+0, Petr 0+1, Vlastík 0+1. Vyloučení 1-1, bez využití.

3. zápas: SHM Újezd u Brna – Žerotínští Sokoli 5:3

Potřetí se během jediného dne utkáváme s Žerotíny. Bude to souboj o to, kdo bude mít mečbol v rámci tohoto semifinále. Vzhledem k nevyzpytatelnosti výsledku z těchto zápasů hlásí sázkové kanceláře spíše sázky na to, kdo dá první gól než na to, kdo bude zvedat ruce nad hlavu po vypršení půlhodinové hrací doby.

A tipéři s tiketem na Žerotíny s jistotkovým kurzem 1,40 slaví nízkou, ale přeci jen výhru. Opět si říkáme, že nedostaneme rychlý gól, ale již po 37 sekundách zápasu jsou naše naděje v prachu. Nicméně daří se nám alespoň to, že druhý gól za celou první půli již neinkasujeme, a to i přesto, že se černo-zeleným nabízí možnost přesilové hry. Začínají ji sice náporem, ale poté hrajeme takovým jejich stylem co nejdéle držet balonek a případně ho vyhodit co nejdál od vlastní branky. Ale ono ejhle, dostáváme se i do útoku a po takovém šmrdlání v rozích se kulatý nesmysl dostává na velké brankoviště, odkud se skákajíc dostává na Vlastíkovu hůl. Po rychlém zpracování se zápas od zápasu lépe hrající chemik konečně raduje ze své první branky dne. To to trvalo.

Dalších šest minut první půle už žádnou branku nepřineslo, a tak oba týmy opouštějí hrací plochu ve velkém očekávání, co jim zápas přinese ve druhých patnácti minutách. Po pouze devítisekundové porci z této proce se také nám naskýtá možnost přesilové hry a hlavně standardka na hranici velkého brankoviště. Rozehrává ji Vlastík, který má naštěstí vedle sebe Péťu, jenž mu napoví, komu že má směrovat přihrávku. Nabízí se možnost obou Adamů a možná i k malému překvapení soupeře je adresátem ten o něco starší. Je sice v poměrně ostrém úhlu, přesto se ale prosazuje střelou nahoru z první. Drama pokračuje a náš obrozený střelec Vlastík využívá pozitivní vlnu, na níž se momentálně veze, když po akci Fialky střelou k tyči zvyšuje na 3:1.

Sokoli se ale nevzdávají a znovu snižují na nejtěsnější možný rozdíl. Slovo si ale následně bere Šafík, který zatím moc vidět nebyl, jenže způsobem jen jemu vlastním, totiž fríčkem, oslňuje jak soupeře, tak davy přítomných fanynek, k nimž náš kanonýr míří oslavit svou branku. I na tento gól ale Žerotíni nacházejí odpověď, když asi tečovaná střela z dálky, již možná Jindra úplně dobře neviděl, putuje skrz jeho betony až do sítě. My ale chceme dvoubrankový náskok zpět a možnost znovu navýšit skóre má Tomáš, kterému při akci dvou proti dvěma poradil právě Šafík střelu. A poradil mu dobře, neboť Tomův projektil končí pěkně pod břevnem.

Stav 5:3 trvá i přes závěrečnou power play soupeře, a tak se můžeme radovat z druhého vítězství nad favorizovaným soupeřem. Radost nám sice částečně kazí nechuť Žerotínů odehrát čtvrtý zápas ještě dnes, ale i tak můžeme být spokojení. Jen si budeme muset minimálně do nedělního dopoledne počkat na to, který z týmů získá kýžené tři výhry a postoupí do závěrečného boje o zlato. Máme k tomu sice blíž, nic ale není rozhodnuto!

Statistiky: Vlastík 2+1, Tomáš 1+1, Šafík 1+0, Adam D. 1+0, Adam F. 0+1, Péťa 0+1. Vyloučení 1-1, využití 1-0.

4. zápas: SHM Újezd u Brna – Žerotínští Sokoli 4:5 sn.

Posilněni o v úvodu zmíněné tváře jsme vstoupili do čtvrtého zápasu proti Žerotínům až v neděli. Někteří z nich byli ze soboty natolik konsternovaní, že noc prohýřili alkoholovými radovánkami, což nám dávalo naději na úspěch.

Ten také přišel hned v úvodu zápasu v podobě toho, že jsme neinkasovali. Bezbrankový stav později narušil křižnou střelou budoucí strojař Adam, který si míček sám vybojoval. I dnes tento mladík potvrzoval vynikající fazónu. Na 2:0 zvyšoval přesnou střelou k tyči Vlastík, který se nenechal obalamutit Gregym a balonek si po jeho zisku narazil s Tomem. Dvoubrankový náskok trval i po prvních patnácti minutách hry a stejná porce minut nás dělila od vysněného postupu do finále. Jenomže sny se začaly rozplývat hned v začátku druhé půle, kdy po změnu Gregr obral Vlastíka a snížil na 1:2 z pohledu Sokolů. Po následných individuálních chybách dalších hráčů včetně Jindry, jehož překvapila pomalá střela takřka z poloviny hřiště se během několika málo minut skóre otočilo naruby a najednou byli na koni hráči v zeleném.

Přesto se nám po chvíli podařilo vyrovnat na 3:3, přesně zakončoval samozřejmě náš Fialka, ale ejhle, poté co si naši junioři sedají na střídačku, najednou znovu taháme za kratší konec. K dobru jsme po faulu na Šafíka měli i trestné střílení, jenže Tomáš se prezentoval podobným zakončením jako proti Mickey´s týmu a přestřelil. Nikoho už asi nepřekvapí, že se neujala ani následná přesilovka. Minutu před koncem základní hrací doby naštěstí zahrál jeden ze svých nejlepších partů dne opět Adam, který se pěkně odpoutal od svého strážce a z menšího úhlu prostřelil brankáře na bližší tyči. Vědomi si naší síly v nájezdech, snažili jsme se rozhodnout v základní hrací době, ale Radkova střela naděje v poslední sekundě zápasu se mezi tři tyče nevešla.

Následovala tradiční zvlášť pro fanoušky populární disciplína, která pro nás začala špatně, když úspěšný exekutor posledních dvou svých nájezdů, Adam, na brankáře nevyzrál. Jindra ale zneškodnil pokus soupeře, a tak bylo stále vše otevřené. Dalším z našich, kdo zkoušel štěstí, byl Petr, jenže ani ten nedokázal navázat na úspěšný nájezd ze čtvrtfinále, a protože jeho nástupce z řad Žerotínů skóroval, musel Vlastík dát, aby nás alespoň udržel ve hře. Ani jemu se však přes nadějnou kličku nepodařilo brankáře překonat, a tak se série jako jediná ze všech natáhla na pět zápasů.

Statistiky: Adam F. 3+0, Vlastík 1+0, Radek. 0+1, Tomáš 0+1. Vyloučení 1-1, bez využití.

5. zápas: SHM Újezd u Brna – Žerotínští Sokoli 6:5

Semifinálové boje vrcholí našim pátým zápasem s Žerotínskými Sokoli. V mezizápasové pauze je na tvářích našich hráčů vidět velké zklamání ze ztráty nadějného náskoku a následné nájezdové porážky, ovšem to se brzy mění v odhodlání dojít přeci jen až do finále. Vždyť jsme tak blízko! Víme, že na to máme, jen musíme být dostatečně efektivní!

A to se daří hned po půlminutě hry, když dvojice Adamů se štěstím takovou skákavou šmudlou rozsvěcuje červené světlo za bránou zelených. Další vývoj ve skóre naši reportéři tak trochu zapomněli, nicméně do šaten zřejmě odcházíme ve vedení 2:1. Ve druhé půli pak přichází hvězdné střídání zkušeného harcovníka Petra Zahradníka, který je v obou svých slepených útočných výpadech z obrany nekompromisně přesný. Rychlá narážečka s Adamem nebo Adamem, přesná střela a je vymalováno. Jak jednoduché, když se to umí. Jen o několik momentů později jej alespoň jedním banánem napodobuje i Vlastík, který si obhazuje Máru Horáčka a střelou pod břevno nedává brankáři šanci. Naši několikaminutovou salvu, která spíše v minulých zápasech charakterizovala právě našeho rivala, pak ještě dovršuje mladší Adam a my vedeme neuvěřitelným rozdílem 6:2!

Jenže Žerotíni nejsou jen tak nějaká ořezávátka a začínají nepříjemně kousat a klovat. Navíc se jim brzy zase jakousi tečovanou střelou z půlky daří snížit na rozdíl tří branek. Začátkem desáté minuty dovršuje svůj hattrick Gordieho Howea, o němž jsme v podstatě od dob hvězdného Sekaniny neslyšeli, Petr, který si kromě dvou branek a jedné gólové přihrávky připisuje také dvě minutky odpočinku na trestné lavici. Nastávají kritické chvíle zápasu. Víme, že pokud se nám oslabení podaří bez úhony přečkat, budeme blízko blizoučko postupu do finále. V opačném případě nás čekají ještě dost perné chvíle.

Oslabení ale zvládáme na výbornou. Nejenže v něm neinkasujeme, ale také dobře čteme kombinaci útočné čtverky a v několika výpadech šetříme cenné sekundy daleko od Jindrovy brány. Podařenou bekhendovou ránou se navíc prezentuje Vlastík, ovšem jeho projektil gólman maskou vytěsňuje na břevno. Škoda toho, zápas by byl zřejmě rozhodnutý.

Čas na další snížení a eventuelně vyrovnání se Žerotínům sice krátí, jenže pod jejich sílícím tlakem se ztenčuje i náš náskok, když přibližně dvě minuty před koncem snižují na 4:6. Pak ale dlouho odoláváme, a to i přes hru bez brankáře, k níž se Sokolíci uchýlili. Po faulu na Sáňu ale okamžitě rozehrává trestňák Gregr a jeho střela se zastavuje až o síť Jindrovy branky. Míček sice nestál na místě, ale rozhodčí přesto tuto branku uznává. Stále jsme ale o gól napřed a v tuto chvíli nás od postupu dělí pouhých sedm sekund!

Šafík následné buly vyhrává a pro dvojici našich obránců už není problém balonek pokrýt v rohu hřiště, takže mohou naplno propuknout naše postupové oslavy. Hala se otřásá v základech, fanoušci zaplavují hrací plochu a společně s hráči si vychutnávají sladké postupové chvíle. Nepopsatelné…

Statistiky: Adam F. 2+2, Petr Z. 2+1, Adam D. 1+1, Vlastík 1+0. Vyloučení 1-0, bez využití.

Závěr

Překvapení je na světě! Mnohými podceňovaný tým hrající v šedých dresech dokázal ve vyrovnané pětizápasové bitvě vyřadit hlavního favorita na titul a celkového vítěze základní části, velkými jmény nabitý tým Žerotínských Sokolů! Tento tým za celou základní část prohrál pouze dvě utkání, v play off neztratil až do zápasu s námi ani jedno utkání, ale o to větší šok jsme mu připravili my třemi porážkami během dvou dnů. Jedním dechem ale dodejme, že minimálně naše bulvární reportéry příjemně překvapilo to, jak se i přes nepřízeň osudu naši soupeři chovali na hřišti disciplinovaně. I když museli být dost frustrovaní, neuchylovali se k žádným zákeřnostem, zbytečným faulům a ničemu podobnému. Klobouk dolů!

Většina médií si opět troufá tvrdit, že postupujeme zaslouženě. Prakticky ve všech zápasech jsme měli herně navrch, jenže vinou špatné efektivity v koncovce, individuálních chyb a smrtonosné dvojice Gregr-Junek a jim vydatně sekundujícího snajpra Libora jsme měli velký problém dotáhnout zápasy do vítězného konce. Pod soustavnější tlak jsme se dostali vlastně až ve druhé polovině druhého poločasu rozhodujícího utkání, kdy jsme zuby nehty bránili čtyřbrankový náskok. A možná i větší touha po výhře, to pověstné srdíčko, bylo větší v našich řadách.

Všichni hráči hráli na hranici svých možností a i když se mnoha chybám vyvarovat nedokázali, na postup to naštěstí stačilo. Obrovský podíl na tom mají oba Adamové, kteří si sáhli na dno svých sil, ale zároveň z nich sršela ohromná chuť do hry. Neúnavně a organizovaně napadali, nenechali soupeři ani píď prostoru, podstoupili hromadu náročných osobních soubojů a k tomu všemu byli až neuvěřitelně góloví. Prostě paráda! Naopak Tomáš s Šafíkem se většinu času trápili, jistě to nejlepší schovávají až na finále. Celá obrana se zápas od zápasu lépe a lépe adaptovala na kulišárny hlavních hvězd Sokolů a přes některé chyby, které proti tak silnému soupeři prostě uděláte, snese také velmi přísná měřítka. To samé v bledě modrém můžeme říci i o Jindrovi, který sice pár lacinějších branek pustil, ale jak už je jeho dobrým zvykem, v rozhodujících chvílích svůj tým podržel.

Závěrem se ještě pokochejme, dokud můžeme, pohledem na tabulku kanadského bodování, kde právě za nedostižným Gregrem okupuje druhou příčku Vlastík a o jediný bodík za ním se na třetím místě nachází Divišovic Adam. Škoda, že u druhého z Adamů již od základní části přetrvávají problémy s jeho připsáním na elektronickou soupisku, protože i on by se přes nižší počet odehraných zápasů nacházel velmi vysoko v tabulce, v níž uzavírá první desítku třetí z našich – Šafík.

Velké FINÁLE nás čeká již za týden a v něm RON Software, který si ve čtyřech zápasech poradil s dalším ze žhavých kandidátů na celkové prvenství, s Plameňáky. Jistě nás čeká další napínavá bitva, v níž opět asi nebudeme favoritem, ale která může, i vzhledem k tomu, že se jedná o jeden jediný zápas, dopadnout jakkoli. Pojďme si ji hlavně užít, vždyť bez ohledu na její výsledek jsme již nyní předčili veškerá očekávání! Koho by ale případná výhra nepotěšila, že?

—————

Zpět