Zápasy AFL: play-off druhé kolo

14.05.2017 18:24

13. 5. 2017 Play-off – 2. kolo

Úvod

Společným jmenovatelem květnových sobot je v Újezdě ranní budíček, který nás neminul ani dnes. Adam si bohužel těsně po probuzení neuvědomil, že není pracovní den a z myšlenky jití do školy se úplně opotil. Jinak ale nebyl žádný problém, na halu dorážíme jako první, a dokonce ani Jindra nás tentokrát dlouho nenapíná. Navíc se naše sestava rozrůstá o Petra, který se zařazuje do obrany k Radkovi, takže Vlastík zůstává s Ondrou na hrotu. Navzdory naší nesporné kráse i herní kvalitě jsme snad za celou sezónu nepřilákali do ochozů žádnou fanynku, tato série však dneškem končí, poněvadž to dnes Radek nenechává náhodě a veze si svou Terezku.

V zápalu boje

1. zápas: SHM Újezd u Brna – FBC Čechie Zastávka 7:3

Její podporu jistě budeme potřebovat, protože nás ve druhém kole čeká Zastávka, z níž jde strach, neb v kole prvním překvapivě zdolala vítěze A divize Pozdní sběr. Ze vzájemných zápasů letošní sezóny tak jako tak víme, že nás nic lehkého nečeká. Bohužel se tím moc neřídíme a bílí nás začátku hry převyšují prakticky ve všech florbalových dovednostech, hlavně ale v rychlosti a nasazení. Jako vždy od nich dostáváme branku ze standardky, což ale neznamená žádnou změnu v herním pojetí obou týmů, a tak Jindra zanedlouho loví další dva kousky ze své brány. První poločas, za který jsme pořádně nevystřelili, a to včetně přesilovky, tak končí hrozivým skóre 0:3 z našeho pohledu.

Již z prvního vzájemného zápasu této sezóny víme, že otočit třígólovou ztrátu není nemožné. Trénérský mág Péťa prohazuje stávající obranné a útočné dvojice, což očividně přináší ovoce. Za první dvě minuty je vyrovnáno! Gólově se prosazuje v další přesilovce Radek, následně pak Ondra a Adam. Pak se náš gólostroj sice na chvíli zastavuje, hraje se za nerozhodného stavu. Po této, vědecky by se snad dalo říci, indukční periodě ale nastává další období naší gólové radosti, kdy skórujeme dokonce čtyřikrát! Konečně se probírá i Vlastík, který nečekaně plní svou kanadskou normu ve vyřazovacích bojích 2 + 1. Poslední tři minuty zápasu se spíše dohrávají, jediným vzrušením je Péťova zbytečná sekera u mantinelu, po níž následuje power play Zastávky a hra pěti proti třem. To už se ale píše poslední minuta zápasu a skóre se již nemění. Po dvou diametrálně rozdílných poločasech se skóre 0:3 a 7:0 tak vítězíme nakonec až nečekaně jednoznačným poměrem 7:3.

Statistiky: Vlastík 2+1, Ondra 1+2, Adam 2+0, Radek 1+1, Péťa 1+0, Petr 0+1. Vyloučení 1-2, využití 1-0.

2. zápas: SHM Újezd u Brna – FBC Čechie Zastávka 6:4

Během mezizápasové pauzy se, jak ostatně asi bývá jejich zvykem, hráči Zastávky posilují rezavou vodou, zatímco náš tým sedící o dva stoly dál pokorně dodržuje životosprávu a střídavě navštěvuje přilehlá hygienická zařízení. Mezi témata diskuze patří zejména slečna, co byla s Ondrou na kafi, pracovní morálka našeho dlouhána i jeho kolegů a také blížící se hody. Dlouhá přestávka nám tak uplynula jako voda a mohlo se jít na věc.

Hlavní cíl je do odvety jasný, nezmastit začátek zápasu tak, jako se nám to podařilo v prvním měření sil. A kupodivu jsme výrazně úspěšnější a záhy se dostáváme do vedení, jenže pak požár před Jindrovou brankou hasí z útoku se vrátivší Vlastík a svůj tým posílá do oslabení. To trvá jen pár sekund a je vyrovnáno. Ve velmi rychlém sledu pak padají další branky, když Zastávka vždy dotahuje naše nejtěsnější vedení. V porovnání s prvním poločasem prvního zápasu se lepšíme o tři góly, a tak je stav nerozhodný 3:3.

Zápas je tedy stále úplně otevřený a nám nezbývá než doufat, že opět lépe zvládneme druhou půli. Dlouho se však ani jeden z týmů nemůže prosadit. Odvahu k náběhu dopředu však mezi tím sbírá Pavel a právě tento sváteční střelec nás po vynikající přihrávce od Ondry zpoza brány posílá do veledůležitého vedení. Sličná hlasatelka do amplionů vyhlašuje, že se jedná o vůbec nejstaršího hráče, jaký kdy ve vyřazovací fázi AFL skóroval. Jenže pak nabízíme Zastávce další z řady přesilovek, a tak bůže být opět vyrovnáno. Přesilovku soupeře však úspěšně bráníme až do jejího konce, kterým tentokrát není vypršení dvouminutového trestu, ale faul, a tak se pokračuje asi patnáct sekund tří proti třem. Jenže prakticky hned po rozehrávce přiklepává Adam Péťovi a prakticky hotový inženýr zvyšuje pěkným příklepem na 5:3. Hráč soupeře opouští trestnou lavici, avšak okamžitě je tam nestárnoucím Drahošem lifrován zpět, poněvadž se jeho trest při vyrovnaném stavu hráčů na ledě neruší. A právě to je po vypršení posledních sekund našeho trestu voda na náš mlýn, protože se nám naskýtá možnost přesilovky. V ní se za brankou soupeře zmocňuje balonku opět Péťa a jako podle kružítka opisuje velkou kružnici na střed hřiště, odkud nekompromisní ranou definitivně sráží Zastávku na kolena.

V závěru sice bílí ještě jednou brankou snižují, ale času na obrat už se jim nedostává a navíc započatou power play ukončují vyloučením. Vítězství 6:4 si tak nenecháváme vzít a po napínavém a pro oba týmy fyzicky náročném souboji jako první postupujeme do čtvrtfinále.

Statistiky: Péťa 2+1, Adam 2+1, Šafík 0+2, Pavel 1+0, Vlastík 1+0, Ondra 0+1. Vyloučení 3-2, využití 1-1.

Závěr

Potřetí v řadě postupujeme v AFL do čtvrtfinále. Podaří se nám překonat loňské maximum a postoupit mezi nejlepší čtyři? Bohužel opět nenarazíme na nového soupeře, čeká nás totiž Sací komando, jež je podle tajných špionů vyztužené posilami ze zámoří, ačkoli jiní skauti tyto informace během dneška dementovali. Každopádně pokud budeme hrát aspoň tak dobře jako dnes, mohlo by to dopadnout. Hlavně bojovat a nezaspat poločas, to už by se nám mohlo stát osudným. Chuť do hry z týmu přímo čiší, a tak se jistě máme na co těšit.

—————

Zpět