Pohár AFL

14.04.2012 23:38

Pohár AFL: Základní skupina 14.4.2012

Úvod

Za poměrně krátkou dobu existence těchto stránek už bylo napsáno relativně hodně reportáží, ať už z turnajů nebo přáteláků, ovšem dnes si odbudeme další premiéru. Po dlouhých peripetiích se sestavou jsme totiž po letech oprášili naši účast v ligovém poháru. Dnešní reportáž však bude za těmi běžnými reportážemi kvalitou i informačním přínosem z důvodu absence jakýchkoli záznamů zaostávat, říkejme tomu tedy spíše záznam nebo krátký souhrn.

Často se stává, že jednodušší je vypsat hráče, kteří se daného klání zúčastnili, než dlouhý seznam absentérů. Ani dnešek není výjimkou, protože v 17:30, tedy v čase oficiálního srazu, byl na parkovišti přítomen pouze Vlastík. Naštěstí to však nebyl jediný náš hráč, protože po chvíli se objevil se sluchátky v uších Ondra a posledním, kdo se na sraz dostavil, byl Petr. Dle původních plánů měl jet i Filip, který na to pravděpodobně zapomněl. Petr Zahradník, první z našich posil, předem avizoval, že se pro něj máme po cestě stavit, a tak jsme mohli vyjet směr hala Hattrick, kde naše řady rozšířili naši známí soupeři z přáteláků, tedy PET, Jirka a Shadow.

Co se týká jednotlivých postů, tak našeho jediného přítomného čistokrevného útočníka Ondru doplnili Petr a Vlastík, do obrany pak bylo nominováno duo Haluzářů s Petrem. Aby se to nepletlo, v průběhu zápasu se Petrové prohodili, jinak zůstala sestava po celý večer nezměněna. Poslední instancí byl tentokrát Shadow.

Odehrané zápasy

1. zápas: SHM Újezd u Brna – Koní hlavy 6:7

Ačkoli jsme měli dle rozpisu odehrát první zápas se Syrovicemi, postavily se nám překvapivě Koní hlavy. Po prvním vstřeleném gólu, o který se postaral po přihrávce z rohu Ondra nebo Jirka, jsme si utrhli menší ostudu, protože bylo odhaleno, že jsme k nelibosti slečny zapisovatelky zapomněli vyplnit soupisku. Hodný rozhodčí nám ji následně donesl, takže jsme vše během zápasu napravili. Stav 1:0 v náš prospěch bohužel vydržel jenom pár minut, protože se Koňákům podařilo vyrovnat a asi deset sekund před první sirénou navíc i strhnout vedení na jejich stranu.

V první minutě druhého dějství oprášil Vlastík svůj oblíbený bekhend a nepříliš tvrdou, ale zato umístěnou střelou na bližší tyč překvapil brankáře i všechny přítomné. Nutno dodat, že naše hra celkově neoplývala žádnou super kvalitou ani v útoku, ani obraně, takže nebylo překvapením, že Koní hlavy strhly vedení zpět na svoji stranu a po většinu hrací doby ho udržovaly dvoubrankové. V jeden moment to dokonce bylo snad i 7:4.

Tím momentem naštěstí ustal příděl gólů do naší branky a nám se podařilo utkání zdramatizovat. Ve druhé polovině závěrečné třetiny se nám dokonce podařilo i díky Péťovu vymetení pavučinky snížit na rozdíl jediné branky. V poslední minutě zápasu jsme se nadchli k nad očekávání solidnímu tlaku, ze kterého jsme vytěžili velké množství střel, které však brankář nebo obránci dokázali pokrýt a stav 6:7 se již nezměnil.

Škoda. Cítili jsme, že náš výkon měl ještě slušné rezervy a že v současnosti druhý nejlepší tým ligy byl dnes k poražení. Možná to chtělo ještě větší nasazení a také nedělat tolik chyb, které zkušeně sveďme na nesehranost naší sestavy.

2. zápas: SHM Újezd u Brna – FbC Syrovice 5:0

Pokud by si někdo myslel, že v poháru narazíme na nějaký nový a neznámý tým, ten by se hluboce mýlil. Po Koních hlavách jsme ve druhém zápase naší prestižní pohárové skupiny totiž narazili na Syrovice, se kterými jsme ještě před rokem zápolili ve třetí lize a které se momentálně nacházejí ve druhé polovině druholigové tabulky.

Po nezdaru z úvodního zápasu, záplavě Shadowových sprostých slov a PETových taktických pokynech se naše hra oproti minulému mači poněkud zlepšila, i když stále to nebyla naše stará dobrá barcelonská kombinace až do kuchyně. V první půli jsme soupeře prakticky k ničemu nepouštěli a zároveň jsme stíhali i velice aktivně útočit, za což  nám byly odměnou jedna nebo dvě vstřelené branky. Vzhledem k počtu našich šancí jich mohlo být i víc.

Ve druhé třetině se však karta obrátila, zejména tedy co se předvedené hry týče, protože Syrovice si vytvořily nespočet dobrých brankových příležitostí, při kterých nás více než skvěle podržel Shadow a někdy i štěstí. Například Vlastík mohl líbat svou hokejku poté, co během chvilky asi třikrát zastavila míček směřující do prázdné brány. My jsme naopak dokázali naše šance využít, potentní bylo při protiútocích zejména duo Ondra–Petr.

Do třetí třetiny se tak šlo za téměř rozhodnutého stavu, protože soupeři dnes prostě nebylo přáno nám vstřelit byť třeba jen jeden jediný gól. Důkazem tohoto budiž jejich přečíslení 2 na 1, při kterém jeden ze dvou elitních útočníků nedokázal ve vyložené šanci trefit naši prázdnou branku. Zato nám se opět podařilo náš náskok trošičku poupravit, k čemuž přispěl například i Jirka, který dokázal šibalsky využít naší útočné standardky. Slovy Pavla Čapka, komentátora České televize, totiž poslal svůj nadýchaný bochánek přes zeď bránících hráčů přímo do vzdálenějšího růžku brány překvapeného brankáře.

Zápas nakonec skončil na první pohled jednoznačným výsledkem 5:0, nicméně nutno dodat, že soupeř by si za svůj výkon především ve druhé třetině určitě alespoň dvě branky zasloužil.

Závěr

Díky našemu vítězství nad Syrovicemi jsme mohli ještě chvíli živit naše naděje na postup ze základní pohárové skupiny. Bohužel pro nás však Koňáci dokázali i svůj druhý zápas vyhrát, a to tříbrankovým rozdílem v poměru 6:3. Potvrdili tak roli mírného favorita této skupiny a postupují do dalších kol, kde už se bude hrát nemilosrdným systémem pavouka. Škoda, že jsme s nimi nedokázali uhrát alespoň remízu, ale to bychom nesměli dělat takové množství chyb jak v obraně, tak v útoku. Pozitivní je však to, že jsme se poháru alespoň zúčastnili. Všem přítomným i Bohdanovi, který valnou většinu naší sestavy domluvil, za to děkuji a budu se těšit na brzké shledání, tentokrát s některými však již na opačné straně barikády.

—————

Zpět