Orel Cup

19.12.2011 00:49

Orel Cup 18.12. 2011

Úvod

Ano, konečně nadešel den D a my jsme se v mrazivém ránu probouzeli již s adrenalinem v krvi. Čekal nás totiž dlouho očekávaný Orel Cup, od kterého nikdo příliš nevěděl, co očekávat, ovšem naši nejzarytější fanoušci snili svůj sen o stupíncích nejvyšších. Po úvodní neplánované rozcvičce zaviněné škrabáním ledové slupky auta jsme se sešli ve složení Radek, Vlastík, Ondra a Tom u kostela. Po chvíli přijeli i Petr s Henzem a mohli jsme se vydat na dalekou cestu zasněženými lesy. Zatímco Vlastíkovo auto vyrazilo přímo směr Bystřice, Henzu čekala ještě zastávka na lehce pozapomenuté, ale z dlouhodobého hlediska dobře známé adrese u Filipa, který si z času odjezdu velkou hlavu nedělal. V Brně pak přibrali Jirku, takže připočteme-li Vaška, který do své rodné vísky vyrážel s rodinou po vlastní ose, byli jsme všichni. Předem jasná byla neúčast Bohdana s Frantem, kteří jsou v těchto předvánočních dnech ještě více zaneprázdnění než obvykle, ale alespoň nám na dálku drželi palce a bylo to znát.

Po krátkém prozkoumání bystřických jednosměrek jsme za zpěvu Karla Kryla s písní Lásko! úspěšně zaparkovali na zasněženém parkovišti před krásnou sportovní halou, která, jak jsme se později všichni shodli, patří mezi vůbec nejlepší, jaké jsme v naší bohaté kariéře měli tu čest navštívit. Navíc hned po vstupu dovnitř o nás bylo výborně postaráno, když nás pán na recepci navedl do naší soukromé šatny, ke které náležely sprchy a záchod a ve které dokonce vše fungovalo. Jaký to rozdíl oproti halám, ve kterých se hrává AFL. Oficiálně se jednalo o šatnu žen, což dokazovala i velkoryse rozšířená klíčová dírka.

Základní skupina

1. zápas: SHM Újezd u Brna – Veselíčko 1:0

Po příjezdu ostatních týmů a krátkém slovu organizátorů akce jsme se v zahajovacím utkání již rvali o první bodíky do společné skupiny. Našim soupeřem bylo Veselíčko, o kterém nikdo z nás nic nevěděl. Zpočátku to byl florbal hodný běžných turnajových zahajovacích zápasů, nic světoborného. Soupeř se soustředil především na defenzívu a my jsme pracně hledali skulinky k ohrožení jeho branky. A když už jsme nějakou našli, stála v cestě naší gólové radosti tyč. Teprve v čase 9:33, kdy zrovna Veselíčko vystrčilo růžky, se do rychlého protiútoku vydalo duo dvou zapřísáhlých abstinentů, Ondra a Filip. Ondra našel dobrou přihrávkou Filipa, který si v rámci možností míček zpracoval a vypálil, jenomže trefil brankáře, od kterého se však balonek odrazil k Ondrovi a ten konečně rozvlnil síť. Užil si tím svou velkou chvíli slávy, když se ocitl na čele kanadského bodování turnaje. Do šaten se tak odcházelo za stavu 1:0. S tím se ale Veselíčko ve druhém dějství nechtělo smířit a přitlačilo na pilu. Sice jsme nadále měli šance, ale ani nemusím připomínat, jakým výsledkem končily. Zápas jsme si tak sami zdramatizovali, navíc jsme vlivem čím dál intenzivnějšího napadání soupeře měli problémy s rozehrávkou a před naší brankou se rodily nebezpečné standardní situace. Po jedné z nich například Vašek vyrážel dobře mířenou střelu svou zázračnou maskou. V 16. minutě se nám naskytla možnost přesilové hry, kterou jsme ovšem nevyužili a soupeř se tak v posledních minutách nadechl k závěrečnému náporu, leč branky se mu dosáhnout nepodařilo. Získali jsme tak první vítězství, které se v průběhu turnaje ukázalo jako velmi cenné, protože Veselíčko díky hubeným výhrám nad ostatními týmy bojovalo až do posledního zápasu ve skupině o postup do finále.

Statistiky: Ondra 1+0; Vyloučení 0-1 (bez využití).

2. zápas: SHM Újezd u Brna – Orel Nové Město na Moravě 1:1 (předčasně ukončeno)

Naším druhým soupeřem byli v 11:30 Orli z Nového Města, kteří celý turnaj pořádali. Zejména ti, co oblékali (někteří stále ještě oblékají) dres Gumídků, se s nimi dobře znají. Úvod zápasu jsme tradičně přenechali soupeři, abychom se z něj následně oklepali a získali možná i územní převahu. Celá naše pětka jim dělala svým dobrým pohybem problémy, takže nemohli naplno rozjet svoji tradiční kombinační hru v plné parádě. Vše vyvrcholilo v čase 5:30 Jurovým nahozením z vlastí poloviny, které i díky clonícímu Honzovi k překvapení všech zapadlo až za brankářova záda. Pokračovali jsme v aktivním pojetí hry a dokonce se nám podařilo opět, ale dnes zdaleka ne naposledy, orazítkovat tyčku. Bohužel její autor Péťa byl zanedlouho vyloučen a po výborně rozehrané standardce to bylo v 7. minutě 1:1. V čase 7:57 pak přišel okamžik, který si budou bohužel všichni přítomní asi ještě dlouho pamatovat, nejlépe pak Tomáš Mrázek, který se, kromě toho, že byl jedním z hlavních organizátorů turnaje, stal smutným hrdinou dne. Ve zdánlivě nevinně vyhlížejícím souboji v prostoru za naší brankovou čarou mu totiž jedna noha ujela po Radkové hokejce a druhá se tak nešťastně zapřela o povrch haly, že se mu otočil kotník snad o více než 90 ° vlevo. Nálada v hale bylá rázem na bodu mrazu. Během několika málo minut Mráziho již odvážela na pojízdných nosítkách za potlesku přítomných záchranná služba. Orli tak v okamžiku návratu dlouhodobě zraněné opory Kaštyho přišli o jinou svou oporu, kapitána a autora reportáží v jedné osobě. Tímto mu na dálku přejeme co nejrychlejší a pokud možno úplné uzdravení. Aktéři zápasu na obou stranách byli tímto momentem natolik poznamenáni, že se bez problémů dohodli na předčasném ukončení souboje, který tak skončil smírně 1:1.

Statistiky: Jura 1+0; Vyloučení 1-0, využití 0+1.

3. zápas: SHM Újezd u Brna – Orli Žďár nad Sázavou 4:1

V našem třetím vystoupení jsme se potkali po několika letech se žďárskými Orli, kteří nám bývali po dvě sezóny soupeřem v pralesních soutěžích AFL. Některé tváře jsme bezpečně poznali, i když na některých se zub času projevil nějakými těmi kily navíc. Tentokrát se stala nevídaná věc a nám se podařil začátek zápasu. V posledních týdnech stále zaběhnutější spolupráce Ondra–Filip slavila úspěch již v první minutě utkání, když se druhý jmenovaný prosadil přesně mířenou střelou z pravé strany na vzdálenější tyč. V čase 1:26 mohlo být ještě veseleji, ale proti Honzově střele se vyznamenala maska soupeřova brankáře. Náš tlak pokračoval i nadále, jenomže soupeř využil jeden ze svých ojedinělých brejků a bylo vyrovnáno. Naštěstí se opět prosadil Filip a po Vlastíkově přihrávce opět povedenou střelou strhl vedení zpět na naši stranu. Na konci 8. minuty jsme po vyloučení Toma hráli oslabení, ve kterém se ale z řetězu utrhl Radek a po sólovém průniku přes celé hřiště zvýšil na 3:1. To ho ještě více nabudilo a k podobným akcím se odhodlal během krátké chvilky ještě několikrát. No, naštěstí pro nás to už na změnu skóre vliv nemělo. V polovině druhé půle se mezi úspěšné střelce do tyče po kombinaci s Henzem zařadil i Vlastík. V čase 8:37 se skoré měnilo naposledy. Tom našel ideální přihrávkou před prázdnou bránu Ondru, který souboj o korunu krále střelců nehodlal vzdát. Zápas tak skončil naším nejvyšším vítězstvím dne – 4:1.

Statistiky: Filip 2+0, Ondra 1+1, Radek 1+0, Tom 0+1, Vlastík 0+1. Vyloučení 1-0 (bez využití).

4. zápas: SHM Újezd u Brna – Sova Gottwaldov 2:1

Ve čtvrtém zápase ve skupině jsme změřili síly s týmem Sova Gottwaldov, jehož hru jsme si během turnaje již nastudovali. Ono to ani nebylo příliš těžké, Puštíci měli tým složený spíše z individualit, kdoví jak týmovým výkonem opravdu nevynikali, ale především se snažili z jakýchkoli pozic ohrožovat naši branku. Kromě toho hráli tvrdě do těla, což může potvrdit snad každý z nás. Například Vlastík dnes jistě na levém boku spát nebude. První poločas se skončil bez vážnějších šancí na obou stranách, a tak nebylo divu, že se neměnil ani stav 0:0. V čase 13:40 mohl své oslavné tanečky předvést Tom, kterému Filip po Vaškově dost možná životním výhozu přihrával před prázdnou branku. O chvíli později už to bylo 2:0. Po dlouhé době byla totiž paní Štěstěna v dobrém rozmaru a navedla Jurovo nahození někde z prostoru půlící čáry až do branky. Sovám se ale podařilo v čase 8:44 při vyloučení Toma snížit, načež jsme si vzali time-out. Přes usilovný tlak soupeře jsme nakonec vedení udrželi a zaznamenali tak další cenné vítězství. Mlhavý stín naší finálové účasti najednou začínal získávat výraznější obrysy.

Statistiky: Tom 1+0,  Jura 1+0, Filip 0+1; Vyloučení 1-0, využití 0+1.

5. zápas: SHM Újezd u Brna – Orel Bohunice 1:1

Abychom měli finále jisté bez ohledu na výsledky ostatních zápasů, potřebovali jsme v našem posledním vystoupení ve skupinové fázi nutně bodovat. V čase 3:29 jsme se ujali po akci dvou našich nejmladších hráčů vedení. Petr našel Ondru a ten vsítil svoji třetí branku na turnaji. Bohužel minutu před koncem první půle po našem nedůsledném bránění Bohunice vyrovnaly na 1:1. Tímto výsledkem utkání nakonec i skončilo, i když jsme se po většinu druhé části spíše bránili létajícím orlům. Zároveň jsme ale mohli zejména z brejků i nějaké branky vstřelit, jenže to by nesměla být v několika případech proti branková konstrukce. Remíza nás definitivně posunula do finále proti v tu dobu ještě neznámému soupeři. Adepti byli totiž dva, Veselíčko a domácí Orlové. Veselíčko mělo vše ve svých rukou, ale v posledním zápasu základní skupiny podlehlo Sovám, čímž otevřelo cestu do finále právě Orlům, kteří prožívali každou vstřelenou branku Sov více, než jejich vlastní hráči.

Velké finále

SHM Újezd u Brna – Orel Nové Město na Moravě 0:3

Po dvouhodinové pauze jsme na hrací ploše v tomto kalendářním roce stanuli naposledy. Konečně přišel na řadu zápas o zlato, ve kterém jsme se střetli s nažhavenými Orli. Již během prvního střídání vypověděla při blokování střely službu Jurova hokejka, která, jak se překvapivě ukázalo, nebyla dřevěná. Jinak se ale zápas hrál v poměrně svižném tempu, šance byly na obou stranách. O něco více jich možná měli Orli, ale paradoxně se ujaly pouze jejich střely z poměrně velké dálky, které zapluly za Vaškova záda. V 7. minutě jsme tak prohrávali už 2:0. Příznivý stav Orlům navíc umožňoval pravidly povolené zdržování hry, které bylo navíc ještě umocněno jejich obrannou hrou, kdy v pěti neprodyšně uzavřeli prostor v blízkosti vlastní brány. Jejich pevnou ulitu se nám příliš nedařilo překonávat, ale přesto jsme si nějaké šance vypracovali, a to zejména po chybách jejich obránců, kteří si při krytí míčku za vlastní brankou počínali někdy až příliš profesorsky a málem za to zaplatili. Ale to by nám tam muselo něco padnout. Tentokrát nám ale nebylo přáno. V 17. minutě Vlastík, který si vyměnil pozice s Henzem a druhý poločas hrál v útoku, po Tomové přihrávce z rohu povedenou střelou orazítkoval spojnici břevna a tyče. Nebylo zbytí, v posledních dvou minutách jsme se museli pokusit o zdramatizování výsledku odvoláním brankáře, ale ani to nám ke gólu nestačilo. A navíc jsme ještě inkasovali potřetí, takže o výsledku bylo definitivně rozhodnuto. Přesto jsme se dál snažili alespoň o čestný úspěch, jenomže výborně chytající brankář soupeře byl vždy proti. Své by o tom mohl vyprávět Radek, který se opřel do parádní dělovky, při které ale opět vynikl Petr Šenkýř a jeho great save tak udělal symbolickou tečku za tímto zápasem.

Statistiky: Bez vstřelené branky; Vyloučení 0-0.

Závěr

Na závěr nezbývá, než se pochválit a poblahopřát Orlům k vítězství. Vzhledem k tomu nešťastnému zranění nakonec vše dopadlo jako podle nějakého filmového scénáře, Orli vybojovali vítězství pro svou zraněnou hvězdu a tak by to asi mělo být. I proto jsme z druhého místa ani nebyli příliš zklamaní. Nejen s umístěním, ale také s naším výkonem můžeme být spokojení, každý se na hřišti snažil odevzdat minimálně 100 % a snad se to i podařilo. Všem spoluhráčům tak děkuji za hru, organizátorům za dobře připravený turnaj a v neposlední řadě také hlavnímu rozhodčímu Drahomíru Hochmanovi za udržení našeho herního projevu v únosných mezích. Na závěr ještě doplním, že na třetím místě se umístil tým Sova Gottwaldov, přičemž jeden z jejich hráčů získal i trofej za výhru v kanadském bodování. My jsme si domů kromě dobrého pocitu odvezli pohár a diplom za druhé místo a především také tekutou odměnu. Bohužel psaní reportáže je značně vyčerpávající, takže nejmenovaným osobám došly zásoby této ceny zhruba v polovině tohoto veledíla. S vyčerpáním zásob mohlo snadno dojít také k poklesu kvality reportáže, za což se omlouvám a jedním dechem předem děkuji za pochopení. Poslední cenou, kterou jsem ještě nezmínil, byla cena za fair play, kterou jsme obdrželi jako poděkování za souhlas s předčasným ukončením zmiňovaného nešťastného zápasu. Tato sladká cena však byla zkonzumována dříve, než stihla opustit budovu sportovní haly.

Ještě jednou díky všem, mějte se hezky a pokud se náhodou neuvidíme, pěkné Vánoce!

 

PS: Novoměstští Orlové už také zveřejnili reportáž, kterou si můžete přečíst zde.

—————

Zpět