Haluzáři

18.04.2013 18:53

SHM Újezd u Brna – Haluzáři 13:15

Po delší odmlce nás čekal přátelský zápas s Haluzáři, který se tentokráte konal před turnajem, což mnozí z nás využili jako ideální příležitost rozehrát se na závěrečné ligové boje. V příjemném letním odpoledni jsme se začali trousit k místu srazu všichni relativně včas až na tradičního opozdilce Péťu, kteréhožto jsme vyzvedli až po cestě. Posledním členem osádky tentokráte plného vozu Pavla Diviše byl již tradičně u svého domu čekající Petr Zahradník. Ostatně sestava oproti minulému přátelskému zápasu nedoznala téměř žádných změn, až na konferenciéra Vlasťu, kterého  nahradil Šafec. Jedinou zajímavostí, která stojí za zmínku z našeho cestování na Hattrick, byla padající železná síť v Pavlově autě, jež nenechávala klidným především Bohdana sedícího těsně pod možným bodem sesunu.

Při nástupu na palubovku na Lesné se tedy očím případných diváků odkryla sestava v podobě: Vašek – Peťa, Franta, Tom, Bohdan – Petr Z., Pavel, Adam, Šafec. Jako obvykle začal zápas oťukáváním obou týmů, kterou ukončila až střela soupeře ze střední vzdálenosti, která si našla cestu za Vaškova záda. Brzy poté přispěchal s odpovědí druhý útok, který  zásluhou spolupráce Adama a Šafiho srovnal skóre. Následně to však bylo opět o gól v náš neprospěch. Naštěstí se prosadila i druhá útočná formace, kdy Bohdan našel před brankou volného Toma a ten trefil odkrytou svatyni soupeře. Ve dvacáté minutě za stavu 2:2 přišlo hvězdné střídání druhé formace. Kdy nejprve Šafec předvedl své fríčko, kterým překonal bezmocného brankaře, poté ve spolupráci s Adamem přidali ještě další dva góly, jež padly většinou po několika nahrávkách z první. A v dalším střídáním se přidal i útok druhý, to když Bohdan prošel přes soupeře a předložil Tomovi před prázdnou branku ideální přihrávku, kterou nešlo nedat. Za stavu 6:2 si soupeř vzal oddechový čas a třeba říci, že se tato taktická varianta se  Haluzářům vyplatila. Nejprve snížil na 6:3, na což jsme ještě našli odpověď, když Tom zachytil soupeřovu špatnou rozehrávku a vymetl pavučinu v soupeřově síti. Jenže to bylo z naší strany na dlouhou dobu všechno. Haluzáři zjednodušili hru a taktika nahazování na jedno vysunutého hráče, který obvykle i zakončoval se začínala vyplácet.

Často se stávalo, že po našem tlaku, který nevyústil v kýženou branku se soupeř po nahození z protiútoku prosadil. Skvěle zachytal především soupeřův golman a tak jsme po deseti minutách prohrávali 7:9. Za tohoto stavu se podařilo Bohdanovi po Tomově přihrávce snížit, ale soupeř zase odskočil na rozdíl dvou branek. V tuto chvíli začala atmosféra houstnout. Do ohně byl přilit olej především situací, kdy Bohdan spadl na soupeřova golmana, hra však pokračovala. Když už bylo téměř po závaru, vystřelil František svůj projektil do míst, kde se nacházela jen soupeřova síť.

Závěrečná fáze zápasu byla ve znamení marného dotahování soupeřova náskoku, kdy se prosadili Bohdan a tuším Péťa J. obvykle po Tomových přihrávkách. Problém ovšem byl, že téměř vždy po vstřelení kulatého nesmyslu do soupeřovi svatyně odpověděl soupeř stejnou mincí. Nepomohla ani Vaškem dlouho preferovaná power play, v níž soupeř vstřelil asi regulérní gól. I když jsme poslední slovo jsme však měli my, když Petr Z. využil Tomovu přihrávku zpoza brány, na výsledku se prakticky nic nezměnilo a my jsme po dlouhé době opouštěli Lesnou se svěšenými hlavami. Skóre, které uvádím je jen informativní, protože si jím nejsem jist. Docházelo totiž k situacím, kdy jsme si nebyli jisti, zda gól náš či soupeřův je uznán či ne.

Na závěr si dovolím kratičké hodnocení. Celému týmu se zápas moc nepovedl. Vašek dostal několik branek po střelách od mantinelu, které se možná daly chytat. Naše obranná hra byla nedůrazná (několik soupeřových gólů padlo z dorážky), především první útok neproměňoval šance a druhý útok se snažil kombinovat do prázdné brány, až se vytlačil ze střeleckého úhlu. Haluzáři nám tak udělili lekci z produktivity, neboť jejich útoky byli mnohem adresnější – jak se říká, měli větší tah na bránu.  Samozřejmě lze najít i pozitiva – zpočátku neurovnaná hra začínala mít ke konci jasnější kontury. Nezlobilo nás tolik zpracování míčku a dokázali jsme často soupeře dostat pod tlak. Doufejme tedy, že se z této prohry poučíme a pokusíme se už v neděli využít nabytých zkušeností na posledním ligovém turnaji.

—————

Zpět