4. turnaj

09.12.2012 19:32

4. turnaj 1. ligy 09.12.2012

Úvod

Na tento turnaj jsme nikoli překvapivě opět vyrazili v kompletní sestavě. Nebudu tedy čtenáře zatěžovat naší soupiskou, snad krom pozice golmana, i když i toto jméno se v naší sestavě vyskytuje nápadně často. Ochráncem naší svatyně byl tedy Vašek. Téměř všichni hráči dorazili včas, až na tradiční opozdilce Toma, Péťu a Ondru. V Radkově a Vaškově autě jsme se vydali vstříc tajemstvím haly na Kounicově, kde se mělo po jednoturnajové přestávce uskutečnit další klání 1. amatérské florbalové ligy Brno.

Základní skupiny

1. zápas: SHM Újezd u Brna – Sokol Jedovnice 5:1

V prvním zápase jsme narazili na soupeře, který se na nás pečlivě připravoval soudě podle porovnání rozcviček obou týmů. Zatímco nás Šafec oblažoval svou nominací do kapely Narvan, soupeř už se rozcvičoval na tribuně a nervózně očekával nadcházející zápas.

Match začal vcelku zostra a soupeř nás překvapivě zatlačil. Po několika závarech před oběma brankami jsme se však prosadili my. Péťa zavezl míček za branku, zpoza ní připravil ideální pozici Tomovi, který se trefil nad pravé rameno jinak celkem dobře chytajícího golmana (pozn. autora – je to již potřetí po sobě, co Tom vstřelil úvodní branku našeho týmu na turnaji).

Bohužel hned po rozehrání Radek nabídl svou bídnou přihrávkou soupeři vyrovnání.

Pokud jsem tvrdil, že golman soupeře chytal výborně, potom to určitě neplatí o rozhodující brance zápasu. František totiž vybojoval míček ještě na vlastní polovině a, nedívaje se vpravo vlevo, napálil jej na nepřipraveného golmana, který toto nahození k překvapení všech pustil za svá záda. Tak skončil i první poločas. V tom druhém Bohdan lišácky zaskočil soupeře rychlou rozehrávkou z autu a upravil na 3:1. Poté přišla asi nejhezčí branka zápasu, kdy Šafec mistrně posunul na Vlastíka a ten tvrdou ranou překonal brankáře. Závěr zápasu patřil Vaškovi v naší brance. Ten nás totiž nejprve podržel několika vynikajícími zákroky. Poté přihrál Šafecovi na pátý gól, kdy ho ideálně vyslal do samostatného úniku. (Není jisté, zda nešlo o hod přes půl, ale historie se na tuto otázku již ptát nebude.) A v samém závěru po Vlastíkově vyloučení vychytal soupeřovi trestné střílení. Následující přesilovku už soupeř nevyužil, a tak náš první zápas na tomto turnaji skončil naší výhrou 5:1, i když je třeba poznamenat, že soupeř z Jedovnic se oproti úvodu sezony zlepšil, dobře bránil a naše vítězství bylo nakonec těžší, než to vypadá z celkového skóre.

Statistiky: Honza 1+1, Bohdan 1+0, Franta 1+0, Tomáš 1+0, Vlastík 1+0, Péťa 0+1, Vašek 0+1. Vyloučení 1-0, bez využití.

2. zápas: SHM Újezd u Brna – Tupouni Lelekovice 3:2

Druhý zápas patřil k těm nejdramatičtějším, které jsme v tomto roce sehráli. Hned na úvod jsme totiž prohrávali 1:0, to když zpoza brány našel soupeřův útočník volného souputníka a ten se zblízka nemýlil. A bylo ještě hůř. To když šel Tom po vyhození míčku na soupeřovu půlku chybně střídat a soupeř velmi rychle nahodil míček zpátky. Péťa bohužel promáchl a soupeři se po teči svého forvarda radovali z druhé branky v naší síti. Od této chvíle jsme začali soupeře tlačit místy až drtivým tlakem. Dlouho jsme se však nemohli prosadit. Naštěstí se nad námi florbalový bůh smiloval a po Vlastíkově nepovedené střele se prosadil Ondra. Tak skončila i první polovina. V té druhé se hrál z naší strany velmi dobrý pohyblivý florbal. Jenže stejně jako v té první jsme se nemohli prosadit. Útok ve složení Bohdan a Tom, který nebyl v první půli příliš vidět a výkonem zaostával za svými mladšími kolegy, se v té druhé začal konečně prosazovat. To když nejprve Tom předběhl chybujícího obránce a předložil míček volnému Bohdanovi, který se nemýlil. Bylo srovnáno, ale nám to nestačilo. Rozhodující akci předvedli výše zmínění forvardi našeho týmu tentokráte v opačném gardu. Tom přihrál Bohdanovi, ten kulatý nesmysl ideálně vrátil a Tom umístěnou střelou do horního růžku rozhodl o vítězi tohoto vyrovnaného zápasu. Drama na závěr už jsme nepřipustili a radovali jsme se tak z vydřeného vítězství.

Statistiky: Bohdan 1+1, Tomáš 1+1, Ondra 1+0, Vlastík 0+1; Bez vyloučení.

Vyřazovací boje

Semifinále: SHM Újezd u Brna – Žlutej teror – 3:4

Tak je to tady. První prohra našeho týmu. Jak se říká, muselo to přijít, ale nemuselo to přijít v semifinále. Zápas se přitom nevyvíjel zpočátku špatně. Byli jsme totiž první do překonal soupeřova gólmana. To když Ondra přihrál dozadu Radkovi a ten se svým tradičním sólem prosadil. Hned vzápětí bylo srovnáno. To když se nejlepší střelec soupeře trefil dalekonosnou umístěnou střelou z půlky hřiště. A znovu píši, že bylo ještě hůř. Tentokráte skrytá střela ze strany hřiště a nepříznivé skóre bylo na světě. Do druhé půle jsme vstoupili aktivněji a pomohlo to. František přihrál Tomovi a ten se střelou ze střední vzdálenosti znovu zapsal mezi střelce. Další fáze zápasu připomínala běžecké dostihy. Hra se přelévala ze strany na stranu. Bohužel skóre už se definitivně překulilo na stranu soupeře. Nejprve kombinační akcí zajistili chlapci z teroru svému týmu vedení. Vzali jsme si time a ve chvíli, kdy jsme měli soupeře zatlačit, pustil Vašek nahození z poloviny hřiště. Už už to vypadalo, že jsme bez šancí, když se střelou mezi kruhy prosadil Bohdan. Do konce zbývalo ještě dvacet vteřin a málem se stal zázrak, to když povedenou střelu Toma tak tak vyrazila skvěle chytající soupeřova brankařka a po rozehrání trestného úderu se málem prosadil Radek. Bohužel to nevyšlo a my jsme poprvé v této sezoně odcházeli ze zápasu se sklopenou hlavou.

Statistiky: Radek 1+0, Bohdan 1+0, Tomáš 1+0, Franta 0+1, Ondra 0+1; Vyloučení 0-1, bez využití.

Zápas o 3. místo: SHM Újezd – Sokol Jedovnice 5:3

Poslední zápas na dnešním turnaji opět nabídl nezaujatému divákovi dramatickou podívanou. Naše hra na začátku zápasu byla od ideálu opět velmi vzdálené. A proto na světelné tabuli zhruba v páté minutě stálo skóre 0:2. V tomto okamžiku jsme konečně zabrali. Dostali jsme dokonce výhodu přesilové hry, kterou jsme díky Vlastíkově střele po Ondrově přihrávce konečně využili. Po chvíli zaúřadovalo opět dnes produktivnější útočné duo, kdy Tom proměnil v branku Bohdanovu přihrávku na střed hřiště. Jenže téměř vzápětí jsme nabídli chybou v obraně soupeři snadné vedení, které chlapci z Jedovnic neodmítli: 3:2. Tímto stavem skončil první poločas. Na střídačce došlo během přestávky k velkému povzbuzování a druhá část už patřila jen našemu teamu. Zhruba po třech minutách vstřelil svou druhou branku v zápase Vlastík, díky němuž bylo opět vyrovnáno. Další komplikaci už jsme nedovolili a Bohdan po Tomově přiťuknutí vstřelil rozdílovou branku. Mužem zápasu se tentokráte stal Vlastík, který na konci zkompletoval hattrick a svým gólem uklidnil naši hru. „Mandarinky“ už se k ničemu nedostaly, a proto jsme si z haly na Kounicově ulici odváželi pomyslné bronzové medaile a deset bodů do celkové tabulky.

Statistiky: Vlastík 3+0, Bohdan 1+1, Tomáš 1+1, Ondra 0+2, Radek 0+1; Vyloučení 0-1, využití 1-0.

Závěr

Dnes jsme prožili asi nejtěžší turnaj ze všech odehraných. Ve většině zápasů jsme totiž tahali zpočátku za kratší konec a často jsme museli dotahovat. Pokud se podíváme na sestavu, tak dnešní výkon nikdo z nás nebude řadit k těm nejzdařilejším. Pozitivem je, že jsme ve většině zápasů vyhráli, i když to nebylo jednouché a soupeři se na nás dokázali mnohem lépe připravit. Turnaj se nevydařil Vaškovi, který na druhou stranu vychytal nájezd a připsal si kanadský bod za přihrávku na Šafecův gól. Velmi produktivní byl Vlastík, který předvedl svůj standard a přidal 4 góly a 1 asistenci. Celkem se bodově (herně to nebylo ono) dařilo i staršímu útočnému duu: Bohdan i Tom si připsali po 4 gólech a 2 asistencích. O něco horší to bylo u Šafece s Ondrou, jejichž hra byla o něco pohlednější, ale bohužel málo produktivní. Franta, Péťa a Radek si odehráli své, ale možná mohli přidat i něco navíc. Nezbývá než se těšit na turnaj příští, kde jak doufám, budeme úspěšnější jak herně tak bodově.

—————

Zpět