2. Turnaj

18.09.2011 19:09

2. turnaj 1. ligy 17.9.2011

Úvod

Sraz byl dnes, tedy v sobotu 17. 9., už v 7.30, neboť jsme otevírali svým zápasem s Vavřincem od 8.30 celý turnaj. Tentokráte jsme vyrazili ve složení: Vašek Kyselka - Péťa Jakubec, Radek Fasora, František Hladký – Ondra Sekanina, Bohdan Hladký, Tom Kaválek.

Základní skupiny

1. zápas: SHM Újezd u Brna vs. Cavespiders Vavřinec  4:3

Ještě než jsme nastoupili k utkání, bylo jasné, že podmínky tohoto zápasu budou poněkud nestandardní. Jednak soupeř dorazil na palubovku haly na Startu vcelku pozdě. Další zajímavou událostí byla absence druhého rozhodčího, což by se, když přihlédneme k tvrdým postihům jednotlivých týmů, asi nemělo stávat, ale to už je stará písnička.

Zpět k zápasu. Velmi brzy jsme využili nerozehranosti jinak velmi dobře hrajícího soupeře a už ve druhé minutě Bohdan vsítil branku, když po své rozehrávce přihrál Tomovi, jehož střela se odrazila od bránících hráčů na Bohdanovu čepel a ten se nemýlil. Zhruba v polovině první půle se na ukazateli skóre již objevila na naší straně dvojka, když v našem oslabení (Ondra byl snad jediným vyloučeným hráčem celého turnaje) přeběhl Radek celé hřiště, jak je jeho dobrým zvykem, a obloučkem přehodil bezmocného gólmana.

Bohužel v osmé minutě jsme poprvé nezvládli ubránit střelu ze střední vzdálenosti a soupeř tak po nahrávce z první překonal Vaška. A to ještě nebylo vše. Po špatném rozehrání naší obrany z rohu na obsazeného útočníka se míček dokutálel do ideální střelecké pozice jednoho z útočníků našeho soupeře a bylo srovnáno. Smírným skóre skončil i první poločas.

Ve druhém dějství nás soupeř začínal přehrávat, ale my jsme se s tím vyrovnali po svém. Po nádherné narážečce Ondra-Tom-Ondra častěji zmiňovaný útočník skóroval a zas bylo veseleji. Jenže zhruba v polovině druhé části opět došlo k nedorozumění v naší obraně, čehož soupeř bohužel využil. Poslední slovo v tomto zápase naštěstí patřilo újezdským. A opět jsme se mohli spolehnout na rychlý brejk, kdy si míček vyměnili Bohdan s Ondrou a ten uzavřel skóre zápasu v čase 9:10. Posléze jsme již jen kontrolovali hru za soupeřovou brankou…

Statistiky: Ondra 2+0, Bohdan 1+1, Tom 0+2, Radek 1+0; Vyloučení 1-0 – bez využití.

2. zápas: Shm Újezd u Brna vs. Fbc Rosice 3:3

Ve druhém zápase jsme nastoupili proti jednomu z favoritů celého turnaje, čemuž nasvědčovala i naše defenzivní taktika. Připomeňme, že náš tým byl na tento zápas oslaben o Bohdana, který odjel na Petrov. Přesto jsme se bili velmi srdnatě a bylo z toho asi největší překvapení turnaje z naší strany.

Již v úvodu jsme totiž šli do překvapivého vedení, když jsme vybojovali na půlce míček. Toho se zmocnil Ondra, obkroužil soupeřovu branku a propasíroval míček mezi tyčkou a brankářem soupeře. V tuto chvíli započal soupeřův velký tlak, který však nebyl využit. Naopak. Péťa opět vybojoval na  půlce míček, přihrál Ondrovi a ten se ani podruhé nemýlil.  Rosice na to reagovaly opět zvýšeným atakem Vaškovy svatyně, která se štěstím odolala mnoha šancím. Bohužel jsme těsně před koncem první půle kapitulovali, když soupeř zpoza branky přehodil Vaškovu nohu a útočník stojící před brankou neměl se zakončením problém.

Druhá půle začala opět velkým tlakem rosických. Jenže světe div se, opět jsme skórovali my. Po pohledné narážečce Tom – Péťa, měl gólman velké problémy s odraženou střelou druhého jmenovaného forvarda a po několika tečích si sám posunul míček do vlastní svatyně.

Pokud jsem psal o velkém tlaku soupeře, tak od páté minuty druhé půle, kdy jsme skórovali, již šlo o tlak drtivý. Musím říct, že jsme se celkem úspěšně bránili. Ovšem již v osmé minutě soupeř odvolal brankaře a pěti hráčům v poli už se gól podařilo vstřelit. Od půlky jeden ze soupeřových obránců vystřelil, míček se od Vaška odrazil přímo na soupeřovu čepel a ten se bez problémů prosadil. Hned poté přišel time–out soupeře, pokračování hry Rosic v pěti, která byla k naší nelibosti opět úspěšná. Akce jako přes kopírák. Střela z půlky, odražená k soupeři, který se nemýlí. Na ukazateli svítil v době vyrovnávací branky čas 9:30.  V posledních vteřinách se naštěstí už nic významného nestalo, a tak jsme i přes nevydařený závěr získali cenný bod.

Statistiky: Ondra 2+0, Péťa 1+1, Tom 0+1; Vyloučení 0-0.

3. zápas: SHM Újezd u Brna vs. Bíteš 2:2

Ve třetím zápase naší skupiny už jsme měli jisté, že budeme nejhůře druzí. Navíc soupeř, proti kterému jsme nastoupili, byl velmi oslaben, neboť k utkání nastoupil pouze se čtyřmi hráči do pole. Nám navíc dorazil Bohdan, a tak jsme se domnívali, že výhra v tomto utkání je jasnou záležitostí. Jenže řeči se vedou a zápas se hraje s míčkem, který je kulatý a není tak jednoduché ho zkrotit…

Zkrátka jsme do zápasu nastoupili jako spící panny. Naštěstí se nám jako první podařilo již v polovině první půle skórovat, když po Bohdanově přihrávce ze strany přesně zacílil Tom. Jenže velmi brzy soupeř vyrovnal. To když po uvolnění přes jednoho hráče bítešský obránce svou střelu z dálky skvěle umístil pod horní tyčku Vaškovy branky. Ještě před koncem první půle jsme se otřepali a po podobné akci jako u úvodního gólu, tentokrát v opačném gardu, tedy Tom – Bohdan, jsme podruhé skórovali. Ještě před hvizdem ukončujícím první dějství nám Vašek připravil horkou chvilku, když po domnělém hvizdu rozhodčího vhodil míček přímo na soupeřovu čepel. Míček z hole bítešských naštěstí orazítkoval jen břevno naší branky a my mohli jít zapracovat na taktice v poločasové pauze.

Jenže ani to se nám moc nepodařilo, protože hned v úvodu se ke slovu opět dostal soupeř, když rozehrával míček z rohu na naběhnutého obránce, který se opět střelou z dálky prosadil. Druhý poločas pak už byl ve znamení našeho platonického tlaku, jenž bohužel ke kýžené brance nevedl. V tomto zápase jsme předvedli velmi slabý, lépe řečeno bojácný výkon a byli jsme si vědomi toho, že ve čtvrtfinále se nám taková nevýraznost může stát osudnou.

Statistiky: Bohdan 1+1, Tom 1+1; Vyloučení 0-0.

Vyřazovací boje

Čtvrtfinále: SHM Újezd u Brna – Fbc DODO Tvořihráz 3:4 (N)

Díky tomu, že jsme se umístili v naší skupině na velmi solidním druhém místě, mohli jsme očekávat hratelného soupeře do postupových bojů. Los k nám byl opravdu milosrdný, protože jsme se utkali s nepočetným týmem Fbc DODO Tvořihráz, přes který by se mělo dát projít. Jenže…

Zápas nezačal pro naše barvy vůbec dobře. Snad ve druhé minutě už na ukazateli svítilo skóre dva nula, když se soupeř dokázal dvakrát zorientovat v našem obranném pásmu a nejprve střelou ze střední vzdálenosti a pak z rychlé forhendové otočky doručit gólovou poštu za Vaškova záda. V tuto chvíli jsme se začali obávat debaklu. Naštěstí jsme konečně zformovali naše dezorientované řady. Navíc jsme změnili obrannou taktiku a útočnější pojetí hry slavilo úspěch v podobě dálkového projektilu z Tomovy hole, který skončil až v horním růžku soupeřovy branky. Jenže… DODO v první půli ještě jednou skórovalo, když jsme opět neuhlídali jednoho z šikovných útočníků soupeře, jenž další střelou z otočky převážil misky vah zas o něco více na stranu Tvořihráze, čímž skončil první poločas.

Náš výkon během druhé půle patřil vůbec k tomu nejlepšímu, co jsme na turnaji předvedli. Nejenže jsme začali Tvořihráz přehrávat, dokonce se nám dařilo vytvářet stoprocentní šance a některé i využít. Ale popořádku. Po několika slibných závarech před soupeřovou brankou se pět minut před koncem po šikovné spolupráci mezi Tomem a šuterem Ondrou příslušník tanečního souboru Hruška trefil nad gólmanovo rameno. Těsně poté si Bohdan vzal oddechový čas, abychom se domluvili, kdy sáhneme ke střídání Vaška za jednoho hráče do pole. Náš tlak poté zesílil a vstřelení branky viselo na pověstném vlásku. Minutu před koncem došlo ke smluvené power-play. A to se nám vyplatilo. Takže nejprve Ondra z pravé strany útočného pásma nalezl za soupeřovou brankou Toma, který přeběhl ke druhé tyčce, kde se před soupeřovou svatyní pohyboval Bohdan a ten Tomovo vybídnutí proměnil ve vyrovnávací gól v době, kdy do konce utkání zbývalo pouhopouhých třicet vteřin. V nich se již nic zajímavého neodehrálo, a tak následovaly nájezdy.

Los určil, že jsme jeli první nájezd my. Tom se z pro něj typického beckendového blafáku nemýlil a když soupeř neproměnil, vedli jsme po první sérii 1:0. Do druhé série se z půlící čáry rozjel Bohdan, jenže míček ho neposlouchal tak, jak by si představoval, a v rozhodujícím okamžiku mu přeskočil čepel. A soupeř blafákem do forhendu bez potíží skóroval – 1:1, Třetím zástupcem našeho týmu byl Péťa. Ten se rozhodl pro beckendovou kličku. Bohužel ji nedotáhl a soupeřův brankář si připsal druhý úspěšný zákrok. A nájezd Tvořihráze – klička do forhendu a opět gól - 2:1. Posledním naším hráčem ve středovém kruhu byl Radek, jenž pohotovou střelou pod horní tyčku srovnal skóre. Dnes již naposledy: JENŽE… Poslední útočník soupeře provedl to samé jako jeho spoluhráči: Klička do forhendu a opět gól, který znamenal pro náš tým brzký odjezd domů a ztrátu několika bodů…

Statistiky: Ondra 1+0, Bohdan 1+0, Tom 1+2, Radek 0+1; Vyloučení 0-0.

Závěr

V turnaji jsme byli dvakrát tak produktivnější než minule, což je pozitivum. Dále se nám podařilo uhrát dobrý výsledek s Rosicemi. Naopak hrozivý byl náš výkon v zápase s Bíteší, která bude asi jedním z kandidátů sestupu. A poslední horká zákulisní novinka: možná se nám přičtou zpět body ztracené v pozdě poslaných e-mailech.

T.

—————

Zpět