Zápasy AFL: sedmé kolo

22.02.2015 19:26

21.02.2015 Hrací den č. 7

Úvod

Po měsíční odmlce se opět dostáváme do prostoru haly Hattrick. Pravda, na předběžný průzkum bojem se někteří z nás vydali již o dva dny dříve u příležitosti druhého letošního přáteláku s Haluzářama, ale dnes to mělo úplně jiný nádech. Tentokrát šlo totiž o body a tomu odpovídala i sestava, která byla plná tradičních hvězd, ale oproti předcházejícím turnajům jsme si na naše soupeře přivezli i jedno překvapení v podobě druhého Adama. Jeden z našich útoků tak tvořili oba Adamové, druhý, o poznání dříve narozený, pak představovali dva ze tří nejproduktivnějších hráčů soutěže, Tomáš a Šafík. Do obrany se poskládalo trio Péťa, Radek a Vlastík, které toho společně letos mnoho neodehrálo, neboť vždy jeden z nich absentoval. Radek sice opět vyhrožoval angličtinou, nicméně jeho učitele jsme dokázali nakazit rýmečkou a tím ho vyřadili z provozuschopnosti. Jediný z tradičních účastníků, jehož hrou se dnes fanoušci v zaplněných ochozech kochat nemohli, byl osvědčený lišák Petr. I tak ale naše sestava čítala rekordních sedm hráčů do pole, jimž kryl záda brankář světové extratřídy Jindra.

V zápalu boje

1. zápas: SHM Újezd u Brna – FbC Avengers Prostějov 4:1

V prvním zápase, před kterým zástupce kapitána Šafík úspěšně nanominoval takřka všechna potřebná jména, jsme nastoupili proti celku Prostějova. Zástupci z města oděvního průmyslu vážili dalekou cestu jen kvůli zápasu s námi, a tak měli jistě o motivaci postaráno. V předcházejícím utkání jsme soupeře zdrtili poměrem 10:0, a i proto nebylo pochyb o tom, kdo bude na hřišti favoritem.

Do zápasu jsme nastoupili poměrně koncentrovaně, jen Jindra se nestihl rozchytat, což ovšem patří k jeho brankářským zvyklostem a rituálům. Přes několik nadějných šancí v prvních minutách padla branka do sítě urputně bránícího soupeře až v páté minutě, kdy náš útoku mladíků, v součtu mladší než nejeden z našich ostatních hráčů, otevřel po pěkné vzájemné narážečce skóre. Zanedlouho to bylo již o dvě branky, když v prostu modré čáry přihrál Vlastík zástupci vyhlášeného újezdského Železodomu, jehož tečovaná střela doskákala až do sítě. Vlastík si přidal do sbírky také jednu branku, když si naběhl do srdce soupeřovy obrany, kde zužitkoval výbornou Tomovu přihrávku z rohu. Ještě před koncem první půle se podařilo modrým alespoň snížit na 1:3 po ojedinělé šanci střelou z úhlu na bližší tyč.

Ve druhém dějství náš tlak ještě zesílil, ale kromě jediné úspěšně dotažené akce, kdy Radek diagonální přihrávkou krásně našel Adama F., jsme jen marně dobývali obranný val soupeře. Nic na tom nezměnily ani dvě přesilovky, z toho po jedné na každé straně. Obě následovaly po nařízeném trestném střílení, jenže ani jeden z exekutorů nedokázal na brankáře vyzrát. On sice Šafík branku dal, ale rozhodčí správně viděl vrácení balonku zpět, a proto musel rozpažit. Oslabení jsme odehráli ve velkém stylu, kdy většinu z první minuty jsme drželi balonek na vlastních holích a jednou jsme se vydali dokonce až za soupeřovu branku. Gól jsme nedali a oslabení dohráli v pohodě, když soupeř nedokázal rozhodit náš obranný trojúhelník a kloudněji zakončit. Nám se sice podařilo vytvořit hned několik střeleckých pozic, kdy zejména Radek dvakrát nadějně pálil, jenže obě střely mířily výše, než by bylo třeba.

Celkově jsme soupeře jednoznačně přehráli a jen díky neschopnosti v zakončení a skvělému výkonu jeho brankáře jsme zvítězili pouze 4:1. Zajímavostí je, že se nepodařilo bodovat lídrovi týmových statistik Šafíkovi, naopak nová posila Adam Fila alias Fialka se blýskl hned dvěma góly.

Statistiky: Adam F. 2+0, Adam D. 1+1,  Vlastík 1+1, Radek 0+1, Tomáš 0+1. Vyloučení 1-1, bez využití.

2. zápas: SHM Újezd u Brna – Fbc Sokol Tetčice 8:1

Také ve druhém utkání jsme byli jednoznačnými favority, neboť média posledním Tetčicím nedávala naději na úspěch. Navíc střídačka soupeře zela prázdnotou, k dispozici byli pouze čtyři hráči a brankář. Znovu jsme měli zápas ve svých rukou a tentokrát jsme stihli do prvních pěti minut vtěsnat dokonce dvě branky. Prosazovali se opět mladíci, ale po pěkných kombinacích jim sekundovali i staří pardálové. Bohužel nelze všechny krásné momenty podrobně rozepisovat, ale například Šafíkovo fríčko, které účet zápasu otevřelo, si jistě vybaví každý. Pochvalu za něj sklidil i od hráčů z řad soupeře.

Přes omezený počet hráčů dokázaly Tetčice statečně vzorovat a bojovat. Snaha ale byla marná, zvláště v první půli jsme měli pevnou půdu pod nohama a na rozdíl od předcházejícího zápasu se nám zadařilo i vícekrát trefit do černého. Když jsme ale šance neproměnili, skýtaly se možnosti také pro modré. Po jednom z jejich brejků šel na rohu velkého brankoviště do tvrdého souboje Radek, jenž si odtud odnesl nejen naražený nárt, ale také dvě minuty odpočinku na trestné lavici. Opět jsme ale potvrdili, že oslabení jsou naší silnou stránkou, a to tentokrát i s bonusem v podobě vstřeleného gólu, kdy Vlastík pláchnul podél mantinelu soupeřovým hráčům a přízemní střelou na vzdálenější tyč zvyšoval už na 3:0.

Další branky v našem podání na sebe nenechaly dlouho čekat, a tak náš náskok utěšeně narůstal. Jedinou kaňkou byl opět jeden obdržený gól, který Jindrovi stejně jako v minulém zápase pošpinil čisté konto. Byla to nenápadná střela po zemi přes obránce, taková šmudla, ale i ta se počítá. Jindra si však zvláště ve druhé půli, kdy jsme s vědomím jistého vítězství trochu polevili, připsal několik pěkných zákroků a o to víc to zamrzí. Na druhou stranu ale přiznejme, že si soupeř za svůj výkon nějaký ten gól zasloužil. My jsme mohli být spokojení s předvedenou hrou, ovšem zakončení stále vázlo častěji, než by bylo hodno momentálně vedoucího celku ligy. I tak jsme se ale dokázali vylepšit celkové skóre díky výhře 8:1.

Statistiky: Adam F. ?+?, Adam D. 2+1, Šafík 1+2, Tomáš 2+0, Péťa 0+2, Vlastík 1+0. Vyloučení 1-0, bez využití.

3. zápas: SHM Újezd u Brna – Outsiders 8:2

Dnešní hrací den pro nás vyvrcholil zápasem proti Outsiderům, z nichž jsme měli respekt a jež jsme zase až za takové outsidery nepovažovali. V posledním vzájemném utkání jsme sice vyhráli 6:0, ale na takovou výhru jsme se docela nadřeli. Navíc se dalo očekávat, že po fyzické stránce na tom bude lépe soupeř, pro nějž to bylo druhé dnešní utkání, zatímco my jsme stáli na hřišti již do třetice všeho dobrého i zlého. Aby toho nebylo málo, tak jinam spěchající Radek již před zápasem avizoval, že nás o poločase opustí, a krom toho Vlastíkovi zesilovaly jeho problémy s bolavými zády. Ostatně nemožnost ani normálně sedět mu po návratu domů znemožnila dokončit reportáž při sobotním odpoledni.

Navzdory těmto faktům jsme do zápasu nastoupili znovu výborně a zanedlouho zvedali poprvé ruce nad hlavu, když k útkou zavelel opět Šafík svým pověstným fríčkem. Outsideři nás sice dokázali několikrát dostat pod větší tlak, ale tomu i díky skvělému Jindrovu výkonu chybělo gólové vyústění a navíc jsme otevřenější soupeřovu obranu větrali zdařilými protiútoky. Zatímco v předešlých zápasech jsme bojovali se špatnou efektivitou v zakončení, tentokrát tomu bylo hlavně v první půli přesně naopak, když třeba Šafík nachytal z uctivé vzdálenosti střelou z otočky brankáře na švestkách. Po rozebrání soupeřovy obrany podařenou kombinací uspěl i Péťa bekhendovou střelou z nulového úhlu. Poločasové skóre tak vyznívalo v náš prospěch jednoznačně 4:0, a tak mohl Radek, jenž by si za dnešní výkon zasloužil také nějaký ten gólový zářez, s klidným svědomím odejít.

Než se stihl sbalit a opustit halu, vedli jsme už 6:1. To už se nacházíme ve druhé patnáctiminutovce, v níž stojí za zmínku například spolupráce dvou Adamů, kdy ten mladší právě při kulminujícím tlaku soupeře dokázal lobem přes celé hřiště najít svého jmenovce, jenž si bez problémů s brankářem poradil. Zajímavá a hlavně úspěšná byla i jedna z kulišáren, v nichž vynikal dříve zvlášť Bohdan, tentokrát v Tomově podání: Nadšený učitel volil při rozehrávce standardní situace přímou střelu přesně do horního růžku namísto všemi očekávané přihrávky. A také v tomto utkání jsme dostali výhodu přesilové hry, pokud si dobře vzpomínám, opět po faulu na Šafíka. Přesilovku jsme odehráli velmi zkušeně a také efektivně, neboť po pěkné kombinaci celé čtverky neměl Péťa problém s dopravením míčku do odkryté klece. Zápas, který byl možná snazší, než jsme čekali, jsme tedy dovedli do vítězného konce v poměru 8:2.

Statistiky: Šafík 3+2, Tomáš 2+2, Péťa 2+0, Adam D. 1+1, Adam F. 0+?, Vlastík 0+1.  Vyloučení 0-1, využití 1-0.

Závěr

Sedmička v pořadí odehraných sobotních minisérií pro nás byla šťastným číslem. Třemi jednoznačnými výhrami jsme potvrdili roli favorita a připsali si do tabulky dalších devět důležitých bodů. Skóre 20:4 hovoří jasně, i když vzpomene-li si někdo na stejný trojlístek zápasů z podzimu loňského roku, namítne, že tehdejší skóre 27:1 bylo ještě šťavnatější. Šancí jsme si vytvořili mnoho i dnes, ale dotáhnout je do gólového konce se nám zvláště v prvních dvou zápasech dařilo jen výjimečně. Nebýt toho, mohli jsme si skóre ještě více vylepšit. Neméně důležitý je ale také herní projev, který se od posledního lednového turnaje určitě zlepšil. Ani dnes jsme nebyli bezchybní, ale nejen naše skalní fanoušky musela naše hra bavit. K vidění byly jak rychlé kombinace, kdy jsme si nahráli z první třeba i čtyřikrát po sobě, tak i individuální průniky.

Zabloudíme-li do statistik kanadského bodování, jež jsou na stránkách AFL trochu zkresleny určitými chybami v záznamech a (snad dočasnou) absencí jednoho Adama, objevíme nejen Šafíkův hattrick z posledního zápasu, ale také to, že všichni hráči s výjimkou zadáků Radka a Vlastíka vstřelili v jednom z utkání alespoň dvě branky. Týmová souhra byla výborná jak mezi starými známými jmény, tak i s novou posilou Adamem druhým, řečeným Železným, který potvrdil roli jedničky letošního draftu NHL a od prvních chvil k nám zapadl, jakoby s námi hrál od plenek. Ono to vlastně není zase tak dávno, co je nosil. Týmoví skauti tak odvedli svou práci na výbornou.

Další hrací kolo nás čeká přesně za měsíc, kdy trochu přituhne, protože svedeme dvě jistě napínavé bitvy s Lesonicemi a Blanskem. Minimálně do té doby se však budeme vyhřívat na špici ligové tabulky, a proto můžeme jít nyní klidně spát. Dobrou noc!

—————

Zpět