Zápasy AFL: osmé kolo

28.02.2016 11:05

27.02.2016 Hrací den č. 8

Úvod

Jen dva dny po „zajímavém“ přáteláku s Haluzářama jsme si jeli zlepšit náladu na AFL. Čekaly nás opět pouze dva zápasy, ale nepředbíhejme a začněme tradičně sestavou. V té figurovalo šest jasných jmen, a to obránci Péťa, Radek a Vlastík a útočníci Tomáš, Adam a Petr. Otazník visel nad neobvyklou účastí Bohdana, kterýžto se ale vydal na sraz po pěti letech, ovšem stejně jsme nakonec napočítali sedm hráčů v poli, neboť z chalupy přicestoval Pavel a krom Adama přivezl také již stabilní roztleskávačku Kamču. Chytat měl Jindra, jenže na konci našeho předzápasu po něm nebylo ani vidu ani slechu. Až jsme ho nachytali, jak vykuřuje před halou. Na rozchytání a seznámení se s našimi „novými“ dresy měl ale času dost, a tak mohl jako obvykle předvést svůj tradičně jistý výkon.

V zápalu boje

1. zápas: SHM Klub Újezd u Brna – FBC Atlas OnePR 8:0

V prvním zápase se naše cesta zkřížila s týmem Atlasu, kde působí i pár Haluzářů, které ale dnes zastupoval pouze Jirka. Od začátku zápasu jsme měli herně navrch a první útočná dvojka ve složení Adam-Petr si náležitě užívala bodové hody. Náš mladý gigolo stihl ještě v první půli hattrick a také Petr, který se zpočátku nemohl trefit, se postupně rozstřílel. Zároveň bychom neměli zapomenout vyzdvihnout spolupráci tohoto útoku s Péťou. Jedním gólem se prezentoval také Radek, a tak se do kabin odcházelo za poločasového stavu 4:0 v náš prospěch. Postrádáte zde zmínku o druhém útoku, v němž se po letech sešlo kdysi produktivní duo Tomáš-Vlastík? Tito dva borci sice na hřiště pravidelně nastupovali a měli i dost výborných střeleckých pozic, jenže s nimi nakládali prachbídně, a tak se po jejich marných pokusech balonek v síti nezatřepotal ani jednou.

Do druhého dějství jsme si schovali další čtyři branky, a protože spolehlivý Jindra kryl všechny pokusy soupeře, vychytal hned na úvod nulu při našem vítězství 8:0.

Statistiky: Adam 4+3, Petr 2+2, Péťa 1+1, Radek 1+1. Bez vyloučení.

2. zápas: SHM Klub Újezd u Brna – Fbc Lev Blažovice 5:4

Druhý zápas by se dal nazvat El-Clásicem, vždyť se v něm utkali dva takřka odvěcí rivalové, kteří spolu válčí ve stejné soutěži již třetí z posledních čtyř sezón. V každé z nich se Blažovice lepší, a tak není divu, že letos oba týmy dělí jen jedno místo v tabulce, což náboji utkání ještě přidalo. První zajímavá věc se ale udála ještě před začátkem tohoto utkání. Vlastík uvažující o koupi nové hole chtěl otestovat náčiní svých spoluhráčů a získat potřebnou inspiraci. Jako první oběť na ozkoušení si půjčil Pavlovu hůl s hranatou rukojetí, kterou její majitel jen několik minut před tím vychvaloval na střídačce, že toho dost vydrží. Jenže někde udělali soudruzi z NDR chybu, neboť Vlastík nedotáhl do konce ani první střelu a tatuto hokejku nechtěně zkrátil. Kurióznější zlomení nikdo z nás nepamatuje, protože hůl nepraskla kousek nad čepelí, jak to bývá obvyklé, ale přibližně uprostřed rukojeti. Zajímavé je, že Vlastík cizích hokejek za kariéru zlomil naprosté minimum, ale za dnešek měl zářezy hned dva, neboť již v předcházejícím zápase šlápl na hokejku soupeři, v tom byl ale nevinně. Testování hokejek tím neslavně skončilo, protože se v týmu už nenašel další odvážlivec, který by byl ochotný zapůjčit tu svou. Inu, když se daří, tak se daří. Když k tomu přičteme marnost v zakončení v prvním zápase, to už je pomalu na konec kariéry. Malou náplastí může být alespoň doprava zdarma za nové nádobíčko, která našeho Lorenza Lamače zřejmě nemine.

Pojďme ale konečně k zápasu, protože tam se také děly věci. Blažovice měly sice v nohách o zápas víc, ale na hřišti to zejména v první půli první půle vypadalo přesně obráceně. Kluci ve žlutém na nás vlétli doslova jak ti Lvi, co mají v názvu. Nasazení a bojovnost jim vlastní zaslouženě sklízela sladké gólové plody, a tak jsme brzy prohrávali 0:2. Zprvu jsme se ani do zakončení nedostali, jenže postupně jsme se začali probouzet a přizpůsobovat hře soupeře a také první střelecké pozice začaly zvolna přicházet. Do poločasu se tak podařilo snížit dnes velmi úspěšnému střelci Adamovi. Druhou půli už to byl ten Újezd, jak ho známe, kombinační hra na polovině soupeře, ale také řada nevyužitých šancí. A tak přišel trest, kdy z protiútoku svou první střelou ve druhé půli Blažováci opět zvýšili na rozdíl dvou branek. Přestřelka pokračovala dál a zase jsme se dokázali dotáhnout na rozdíl jednoho gólu, tentokrát díky Péťovi.

Náš nápor pokračoval, ale brzy udeřilo zase na druhé straně. Druhý brejk, druhá střela a druhý gól ve druhé půli. Scénář zápasu tak připomínal střetnutí s Témeř poloprofesionály, kdy jsme také útočili, ale soupeř trestal z brejků naše nevyužité šance a nakonec o gól zvítězil. Blažováci, vědomi si nadějného náskoku, se pak možná o něco více stáhli a naopak naše útočné snahy gradovaly. Konečně se prosadil i útok Vlastík-Tom, kdy náš Tom Cruise přihrál ze standardky Vlastíkovi, který využil svých tělesných parametrů a z pozice, kam nemohl jeho strážce svou holí dosáhnout z otočky přesně zavěsil – 3:4. Během stejného střídaní se ještě týž střelec ocitl v identické pozici znovu, tentokrát po Péťově přihrávce, ale brankář se podruhé stejným způsobem překonat nenechal. To samé platilo také po nájezdu, na který si po povalení Petra v brankovišti věřil Tom, jenže ten v nadějné pozici netrefil branku. Litovat jsme toho ale dlouho nemuseli, protože v následné přesilovce jsme soupeři nepůjčili balonek a sérii přihrávek završil Vlastík křižnou žabičkou na Radka, jenž se z voleje opřel do skákajícího míčku a napálil jej přesně do sítě. A bylo vyrovnáno na 4:4!

Zanedlouho jsme měli možnost další přesilovky, to když pro nás neznámý a asi nejagresivnější Blažovák neudržel na uzdě frustraci z prohraných osobních soubojů s o 50 kilo těžším Vlastíkem a u mantinelu do něj nevybíravě vlétnul. V následné přesilovce se sice gól nerodil tak snadno jako v té první, ale nakonec se přece jen zadařilo! Radek zpoza brány přihrál na velké brankoviště Petrovi a ten zacílil přesně. Do konce zápasu tou dobou zbývaly asi dvě minuty. V nich se ještě Blažováci nadechli k nepříjemnému náporu, výborným zákrokem v pravý čas se ale zaskvěl Jindra a balonek směřující do horního růžku branky vychýlil ze správného směru. Ani z následné power play už nezapršelo, a tak jsme náročný zápas přece jen dotáhli do vítězného konce v poměru 5:4.

Statistiky: Radek 1+2, Vlastík 1+1, Petr 1+1, Péťa 1+0, Adam 1+0, Tomáš 0+1. Vyloučení 0-2, využití 2-0.

Závěr

Další zajímavý hrací den je za námi a co je důležité, dalších šest bodů skončilo v Újezdě. Výsledky i průběh zápasů více méně odpovídaly předzápasovým prognózám sportovních expertů, kdy jsme v prvním pohodlně zvítězili, zatímco ve druhém jsme většinu času tahali za kratší konec. Naštěstí se ve zlomových momentech ke stabilně produktivnímu prvnímu útoku i obraně přidal konečně přidal také ten druhý, a tak se i díky tomu podařilo nepříznivý vývoj otočit na správnou stranu. Celkově jsme podali přesvědčivý týmový výkon, za což nás pochválil i rozhodčí a také jeden protihráč z Atlasu, ale příště nás čekají zápasy hned tři, a to ještě náročnější, takže by to chtělo více potrénovat a posunout úroveň naší hry ještě o úroveň výš. Dnešní výkony by například na suverénní RON určitě nestačily.

—————

Zpět