Zápasy AFL: první kolo

07.09.2015 17:48

05.09.2015 Hrací den č. 1

Úvod

Konečně je to tu! Letní pauza nám dnešním dnem skončila a fanoušci si tak mohou konečně nechat procvaknout první políčko ve svých zakoupených permanentkách pro letošní sezónu. Začátek sezóny je nevyzpytatelný, často dlouho trvá, než si týmy pod novými kouči a urputné letní dřině takříkajíc sednou, a tak vlastně ani ostřílení sázkaři neví, kam vrhnout poslední zbytky svých ještě nepropitých financí.

Na nás to však rozhodně nebude, alespoň právě teď v začátku ne, neboť tři přáteláky v samém závěru mezisezónní přestávky vždy v jiné sestavě a nula v kolonce tréninky za poslední tři měsíce hovoří za své. Navíc nejeden člen dnešní sestavy drží hůl za poslední měsíce poprvé v ruce. Alespoň že počet kusů v poli se nám vystříbří na pěkné číslo sedm, jmenovitě obránci Péťa, Vlastík a Radek a útočníci Šafík, Adam, Petr a… fanynky, pozor, náš dlouhonohý i dlouhoruký krasavec Ondra, který, věřme, konečně zažehnal své, zdálo se nekonečné, zdravotní patálie. V zádech měli naši borci jistotu v podobě Jindry, naší dlouholeté brankářské opory. Sestava tedy poměrně slušná, jen to potvrdit také výsledkově.

V zápalu boje

1. zápas: SHM Újezd u Brna – FbC (Ro)sičáci 9:1

V zahajovacím zápase celé naší divize na nás čekal neznámý tým Rosičáků. Od prvních minut bylo jasné, kdo bude udávat tempo zápasu, neboť taktická a kombinační vyzrálost byla jednoznačně na naší straně. A záhy jsme také skórovali zásluhou přihrávajícího Adama a střílejícího Vlastíka, který měl jen během svého střídání tři nadějné pokusy, z nichž se právě ten třetí zatřepotal v síti. Náskok jsme dál navyšovali až na nějakých 4:0, přičemž jednou Šafík všem dokázal, že své fríčko přes prázdniny nezapomněl. Teprve potom se soupeř začal více osmělovat. V některých herních pasážích zejména dva agilní útočníci Rosičáků větrali naše obranné řady, ale Jindru začátek sezóny zastihl ve výtečné formě, a tak celý první poločas a velkou část druhého držel čisté konto. A k tomu si připsal i jednu gólovou přihrávku!

Také ostatní hráči v poli úspěšně navyšovali své statistiky v kanadském bodování, dvakrát se prosadil dokonce i náš Šampón, a tak není divu, že na střídačce panovala velmi uvolněná nálada. Asi diametrálně odlišné pocity měli kluci z druhé strany barikády, kteří se zhruba v poslední pětiminutovce začali prezentovat krapet tvrdší hrou, což odnesl zejména Adam vyraženým dechem a také Jindra posekanými prsty. Přes malinko vypjatější závěr ale nemusel rozhodčí vylučovat a my si v klidu dokráčeli pro první tři body za výhru 9:1.

Statistiky: Vlastík 3+1, Adam 1+3, Ondra 2+1, Šafík 1+1, Péťa 1+1, Petr 1+1, Jindra 0+1. Bez vyloučení.

2. zápas: SHM Újezd u Brna – AntiPraha 4:0

O dost tvrdším oříškem než Rosičáci pro nás byl tým AntiPrahy, o němž jsme toho taky mnoho nevěděli. Jistou naději na slušný výsledek nám dávala početná střídačka soupeře, který by z tohoto počtu hráčů mohl klidně poskládat i dva týmy, a tak se snad naředili údajní Buldoci a jiné hvězdy v jejich řadách, pokud tam vůbec někdo takový byl.

Jisté je to, že do vedení jsme šli opět my a opět skóre otevíral Vlastík, který vystihl na hranici vlastního velkého brankoviště přihrávku soupeře a po úprku středem hřiště vyslal od modré čáry relativně pomalou skákavou střelu, která k překvapení všech skončila až v síti. To se psala asi šestnáctá sekunda hry. Jenže poté se brankář AntiPražanů rozchytal a daleko kvalitnější střely s přehledem kryl. Stejně se počínal také Jindra, a tak přes mnoho šancí na obou stranách do konce první půle gól nepadl. My jsme navíc měli k dispozici jednu přesilovku, jenže s tou jsme naložili prachbídně a málem sami inkasovali.

Druhý poločas dělal vrásky na čele zejména Vlastíkovi, který musel kvůli svatbě spolužáka odejít nejméně pět minut před koncem utkání. Zatím však měl na kontě jen jeden gól, takže k propustce od spoluhráčů musel dát ještě další dva. To se mu sice nepodařilo, nicméně celkově dosáhl alespoň tří kanadských bodů, když připravil branky pro Radka a Adama. Poté se do obrany zasunul Petr a klukům se do konce zápasu podařilo ještě jednou skórovat, zatímco Jindra vychytal své první čisté konto v sezóně, a tak jsme si odnášeli tři body i z druhého zápasu, tentokrát za výhru 4:0.

Statistiky: Vlastík 1+2, Adam 1+0, Šafík 1+0, Radek 1+0, Péťa 0+1, Jindra 0+1. Vyloučení 0-1, bez využití.

3. zápas: SHM Újezd u Brna – Zbojníci Komín 8:3

O třetím zápase se toho vzhledem k absenci reportéra moc zajímavého nedočtete. Narazili jsme na Zbojníky, s nimiž jsme měli tu čest již v raných fázích loňského play off. Ze statistik to vypadá, že zasunutí do obrany prospělo Petrovi, který si připsal hattrick. Jako utržený ze řetězu byl i Adam a celá řada dalších hráčů si připsala po gólu a přihrávce, takže jsme i dotřetice všeho dobrého i zlého jednoznačně zvítězili v poměru 8:3.

Statistiky: Adam 2+2, Petr 3+0, Ondra 1+1, Šafík 1+1, Radek 1+1, Péťa 0+1. Bez vyloučení.

Závěr

Start do nové sezóny se nám povedl snad až nad očekávání dobře. Tři poměrně jednoznačná vítězství i přes minimální florbalové zážitky v posledních měsících, co víc si přát. Navíc se zdá, že všichni hráči mají docela slušnou formu. Doufejme, že půjdeme ještě nahoru. Další hrací den nás čeká už za čtrnáct dní!

—————

Zpět