Zápasy AFL: deváté kolo

26.03.2017 14:07

25. 3. 2017 Hrací den č. 9

Úvod

Z pravidelného přísunu lahůdek v podobě hracích dní základní části AFL dnes ukrajujeme předposlední sousto. Čekají nás tři těžké duely s týmy z lepšího středu tabulky, ale zároveň s týmy, které nás jako jedny z mála v letošním ročníku dokázaly obrat o cenné bodíky. Základní sestava se nám však rozpadá, neb hned trojlístek opor již dlouho dopředu hlásí svou neúčast. Trn z paty nám tak vytahuje dvojice nestárnoucích folklorních nadšenců, Tom a Zdeněk, kteří spolu s Vlastíkem, Péťou, Pavlem a Adamem tvoří sextet dirigovaný značně společensky unaveným Vaškem.

V zápalu boje

1. zápas: SHM klub Újezd u Brna – Re-Active 4:3 sn.

Prvním týmem, s nímž změříme síly, jsou Re-Active. Pamětníci minulého vzájemného utkání vědí, že v něm rozhodovala až loterie samostatných nájezdů, takže nám je navzdory tabulkovému postavení soupeře jasné, že nás nečeká nic lehkého. Zcela výjimečně však na rozdíl od soupeře hýříme v úvodu zápasu aktivitou a také jsme za ni odměněni hned po dvou minutách, když Adam výborně zabojoval za brankou a Vlastík jeho pobídkou nepohrdá. Jenže pak zelení přidávají na obrátkách a najednou jsou bojovnější a rychlejší než my. Ale především také důraznější na brankovišti, z čehož brzy pramení vyrovnání na 1:1. Jsme trošku zaskočení, ale oklepáváme se a ve vyrovnaném utkání začínáme opět převracet iniciativu za svou stranu. Brzy přichází také odměna v podobě vedení 2:1, to když Tomáš utíká po straně a jako za starých dobrých časů předkládá na mezi kruhy nabíhajícímu obránci, jmenovitě Péťovi, a ten okamžitě zavěšuje k tyči nad beton brankáře.

Urputný boj pokračuje, stejně jako festival našich neproměněných šancí a skvělých zákroků soupeřova brankáře. Ve druhé půli to vypadá, že nám trošku docházejí síly, a aktivita v osobních soubojích trošku upadá. Cítí to například Adam na střídačce, jenž hlásí, že nám dneska chybí Radek. Hned po jeho nástupu na plac tam ale Radka jasně vidíme, poněvadž se po obětavém sprintu zpět Adam ocitá ve vlastním obranném rohu, kde se protahuje mezi dvěma soupeři, běží podél mantinelu dál, na půli obíhá posledního obránce a těsně před bránou nahrává na stříbrném podnose Tomovi, který už nemůže nedat – 3:1. Do konce zápasu však zbývá ještě více než deset minut a zelení rozhodně nehážou florbalku do žita. Navíc po chvíli kapitulujeme a rozdíl jediné branky je již kritický. Snažíme se dál hrát svou hru, přicházejí i šance, góly však nikolivěk. Zákonitě tak přichází vyrovnání, a to již tradičně z brejku, kdy si snad poprvé v zápase útočníci nesplnili obranné povinnosti a přečíslení tří proti dvěma aktivní soupeř zkušeně proměňuje.

Do konce základní hrací doby zbývají necelé tři minuty, Vašek zkušeně bere oddechový čas na hřiště posílám asi nesilnější možnou čtveřici hráčů s cílem dohrát zápas do konce a během této mise vsítit rozhodující branku. Většinu času trávíme na soupeřově polovině a dostáváme se i do šancí, například Vlastík, který ve vyložené pozici možná trochu zbrkle trefuje brankáře, nebo Tom, jehož projektil zastavuje tyčka. Nezvratný osud v podobě samostatných nájezdů se tak stává skutečností a přiznejme si, nejsme za to úplně rádi.

Za nás volíme Adama, Vlasťu a Toma. Právě Adam celou herní disciplínu zahajuje, jeho úmysly však hbitý brankář rozklíčoval a vytlačil našeho mladíka do beznadějného úhlu. Úspěšní však nejsou ani zelení, Vašek si připisuje výborný zákrok. Dál se ke svému tradičnímu nájezdu nadechuje Vlastík, jenže bekhendovou střelou nenalézá kýžené místo o bližší tyčky. Soupeř má nyní vše ve svých rukou, ale ani tentokrát není úspěšný, Vaškův don-Quichotský větrný mlýn si opět vybírá svou daň. Poslední instancí je Tomáš, který mazácky proměňuje, a ačkoli je po florbalové stránce re-tired, Re-Active tým tím poráží. Jejich poslední exekutor totiž netuší, že tradiční bekhendovkou Vaška na trénincích zlobí Vlastík, takže je na ni náš brankář dobře připraven a své staré tělo nebývale hbitě přesouvá z jedné strany branky na druhou, kde si připisuje rozhodující zákrok. Ze tří možných bodíku tedy získáváme stejně jako posledně dva, což sice není úplně ono, zvláště přihlédneme-li k té hromadě neproměněných šancí, ale na čele tím získáváme velmi slušný čtyřbodový náskok. Re-Active navíc v krásném a dramatickém utkání plném zvratů dokázali na pokraji fyzických sil obrat hned o dva body právě Tišnov! Nezbývá než smeknout!

Statistiky: Tomáš 2+1, Adam 0+2, Péťa 1+0, Vlastík 1+0. Bez vyloučení.

2. zápas: SHM Klub Újezd u Brna – Téměř poloprofesionálové (TPP) 7:3

Vůbec nejhorší výsledek v sezóně jsme zaznamenali právě proti TPPákům, kteří nás jako jediní okradli o všechny tři body při porážce 2:4. Tentokrát je tedy bezpodmínečně nutné plnohodnotně bodovat a na oltář toho uzpůsobujeme taktiku. Zvláště Péťa se chápe trenérských opratí a usilovně nám klade na srdce, abychom hráli pěkně odzadu a nenechali se vybláznit k otevřené hře, jež se nám už vícekrát stala proti tomuto soupeři osudnou. Nastolenou taktiku úspěšně plníme a sem tam se i dostáváme do šancí, jenže střelecká impotence se nás dál drží, a tak spíše než zapisováním gólů se slečna v boxu rozhodčích věnuje sčítání trestných minut na straně Poloprofesionálů. Obě nabídnuté přesilovky ale zůstávají  bez využití. Přesto jdeme do šaten s nejtěsnějším vedení 1:0, neboť Tomáš pěkně našel na hranici velkého brankoviště jednom z jeho ofenzivních výletů Vlastíka, jehož sice napoprvé brankář zneutralizoval, ale náš stále ještě čerstvý otec uplatnil své kilogramy a přes držení hokejky právě od soupeřova brankáře dotlačil balonek až do sítě.

Druhá půle už byla divácky atraktivnější! Trpělivou hrou se najednou dostáváme do čtyřbrankového vedení. Právě když Vašek vytáhl ze svých nejtajnějších zásob dva světové zákroky, paradoxně poprvé kapitulujeme, když mu smolně propadá balonek mezi nohama. Vůbec nejdivočejší je poslední minuta zápasu, která s přerušováním trvá minimálně poctivé tři. Padá v ní na obou stranách několik branek a nakonec se skóre zastavuje na hodnotách 7:3. Důležité body jsou doma, navíc se cítíme stále při silách, a tak nezbývá než to potvrdit v utkání proti Zastávce.

Když už jsme nerozepisovali jednotlivé gólové akce, podívejme se ještě na stav kanadských bodů, protože tady se děly věci. Husarský kousek se podařil třeba Tomovi při skóre 0+4, v opačném gardu skončil Adam s oficiální statistikou 3+0, ale ještě byl o jedno áčko ochuzen. Zaslouženého bodu se dočkal Pavel, který předvedl daleko lepší výkon než v prvním utkání. Střelecké trápení dnes prolomil také Zdeněk, jenž navzdory pěknému bojovnému výkonu dosud vycházel střelecky naprázdno.

Statistiky: Vlastík 2+2, Tomáš 0+4, Adam 3+0, Péťa 1+0, Zdeněk 1+0, Pavel 0+1. Vyloučení 0-2, bez využití.

3. zápas: SHM Klub Újezd u Brna – FBC Čechie Zastávka 5:3

Celý hrací den zakončoval náš souboj se Zastávkou, která nás sice posledně o body neobrala, ale to jen díky našemu zázračnému obratu z hrozivého poločasového skóre 1:4 na konečných 7:5. Tentokrát však do zápasu vstupujeme daleko lépe a již během první půle se postupem času ujímáme nadějného vedení 3:0. Jako první skóruje Vlastík, který se protáhl podél mantinelu okolo bránícího hráče a následnou Sekaninovkou rozvlnil síť. Pak přicházejí velké chvíle jiného našeho obránce, a to Pavla, který nejprve vybízí ke skórování Adama a další gól dává dokonce sám ze standardky na polovině hřiště. Bílí nám však nedávají nic zadarmo, mají váhovou převahu, a tak každý souboj bere hodně sil. Někdy to s nasazením možná i trochu přehánějí, třeba v momentě, kdy jeden z nich v souboji s Vlastíkem přichází o hůl, ale místo toho, aby ji zvedl, pokračuje již jen s holýma rukama v tuhém boji o míček, za což je odměně dvouminutovým odpočinkem na trestné lavici. Bohužel jsme ale v přesilovkách jaloví, a tak se ani tato nedaří gólově prosadit. Lví podíl na tom má brankář soupeře, který nejen v přesilovce, ale v celém zápase vynikajícími zákroky přivádí naše střelce k šílenství. Zejména na spočítání jeho zákroků maskou by nám snad nestačily prsty na obou rukách.

Činí se ale také jeho spoluhráči v poli a daří se jim upravit na 1:3 a v závěru prvního dějství sahají dokonce po snížení na rozdíl jediné branky, ale tomuto náporu se štěstím odoláváme. Během druhé půle, zdá se, nám pomalu začínají docházet síly. Zastávka útočí snad ještě tím usilovněji, ale i díky tomu se nám naskýtají možnosti protiútoků a právě při nich jsme nejnebezpečnější, i když to dlouho nejsme schopní vyjádřit gólově. V posledních několika minutách se ale přeci jen Péťovi s Adamem daří dotáhnout dvě pěkné akce ke zdárnému konci a ačkoli soupeř v poslední minutě snižuje na 3:5 z jeho pohledu, další branky již power play nepřináší, a tak tímto stavem celé utkání končí.

Statistiky: Adam 2+1, Péťa 1+1, Pavel 1+1, Vlastík 1+0, Tomáš 0+1. Vyloučení 0-1, bez využití.

Závěr

Máme nakročeno k titulu! Ještě to není úplně hotové, ale dnes jsme navzdory málo početné sestavě ztratili pouze jeden bod, zatímco Tišnov hned tři, čímž se jeho naděje na titul snižují na minimum. Vždyť na nás najednou ztrácí propastných sedm bodů! Našim nebližším pronásledovatelem tak jsou Moravany s šestibodovým mankem, takže matematika hovoří jasně: Získáme-li z posledních tří zápasů alespoň čtyři body, nemůžeme již být bodově dostiženi. Los ale nemáme úplně jednoduchý, hrajeme například právě proti Moravanům, tak se na to dobře připravme a nepodceňme to. Předvedeme-li tak dobrý výkon jako dnes, kdy celý tým od Vaška přes obranu až po útok šlapal jako hodinky, mělo by to dopadnout!

—————

Zpět