Zápasy AFL: deváté kolo

12.04.2015 19:26

11.04.2015 Hrací den č. 9

Úvod

Přestože předposlední díl vrcholící ságy AFL připadnul na slunnou dubnovou sobotu, pestré barvy naší sestavy zůstávaly zahaleny v mlze. Vidět byly alespoň její obrysy, když s účastí počítaly základní stavební kameny v podobě Šafíka, Vlastíka, Toma, Péti a Adama. O pátečním večeru jsme mohli definitivně připsat čárku i Petrovi, ovšem otazníky visely nad Radkem a Adamem Filem. Prvního jmenovaného nachytali bulvární fotografové v aqualandu páchaje nepřístojnosti se svou drahou polovičkou, nicméně druhý jmenovaný výjimečně neměl fotbalové povinnosti, a tak se mohl k našemu týmu připojit. Největší překvapení se ale zjevilo mezi třemi tyčemi, kde při absenci obou našich tradičních brankářů zaujal místo Zdené. Stačilo mu jen vyzvednout věci v jeho rodné chaloupce a mohli jsme jít na hřiště.

Sice nás dnes čekaly jen dva zápasy a týmy ze středu tabulky, ale již z prvních vzájemných utkání jsme věděli, že to nebude procházka růžovou zahradou. Vždyť koncem prázdnin jsme ve vzájemné konfrontaci a v improvizované sestavě ztratili důležité body. Nyní již ztráta nepřipadala v úvahu, neboť dopoledne hrající Gang prohrál se Syrovicemi, čímž nás mohl před poslední a rozhodujícím hracím dnem vysadit vysoko do sedla. Otázka byla, jestli dnes touto nabídkou nepohrdneme.

 V zápalu boje

1. zápas: SHM Újezd u Brna – Orel Ochoz 4:2

První prověrku nám připravil aktivní hrou se prezentující Ochoz, který jsme v již zmiňovaném vzájemném  zápase porazili až v brankou v posledních vteřinách. A ani dnes to nebyl snadný zápas.

Vstoupili jsme do něj ale výborně a od prvních minut v rukou pevně třímali jeho otěže. Jenže herní převahu se nám dlouho nedařilo přetavit v nějaký ten gólový zářez. Jak bychom také mohli skórovat, když takřka všechny střely po pěkných kombinacích létaly těsně vedle branky. Až někdy v polovině první půle se po souboji mladšího z Adamů dostal ke střele ze střední vzdálenosti Vlastík a propálil vše, co mu stálo v cestě. I po této brance pokračovala první půle v podobném duchu, neměnná byla ale i naše úspěšnost střelby, a tak diváci v zaplněné hale branku neviděli.

Do druhého dějství hráči Ochozu nastoupili bez bázně a hany a po několika minutách sklidili zasloužené ovoce. Místy nás dokázali uzamknout před Zdeného brankou, ovšem zápas se jim paradoxně podařilo otočit až z brejku, kdy se pěknou kombinací uvolněný hráč dostal do samostatného úniku a s přehledem jej zakončil k tyči. Stav 1:2 pak vydržel snad polovinu druhé půle, což, přiznejme si, tak úplně nesplňovalo naše představy.

Vyrovnání měl po Vlastíkově vybídnutí na hokejce Adam Fila, jenže v rozhodující chvíli byl faulován. Rozhodčí správně nařídil trestné střílení, na nějž si nejvíce věřil Tom, který této dovednostní disciplíně věnoval zvláštní pozornost na včerejším tréninku. Jenže náš dříve bezchybný exekutor, jako by byl poslední dvě sezóny (ostatně podobně jako my ostatní) zakletý a brankář jeho střelu na delší tyč lapil. Na tiskové konferenci po pár hodinách, několika pivech a řadě panáků ohlásil v reakci na naši nájezdovou nemohoucnost návrat na kolbiště AFL v roli žolíka pro trestná střílení po celém světě dobře známý Šampón řečený Veliký. Vraťme se ale zpět na halu a připomeňme, že po neúspěšném nájezdu následovala alespoň přesilovka, kterou jsme odehráli poměrně dobře, jenže přes některé nadějné situace a nastřelené břevno se stav ani tentokrát neměnil.

Vyrovnání jsme se však přeci jen dočkali, když Vlastík vybídl dalekonosným lobem svého skorosouseda, jenž skákavý balonek sklepnul v hraniční situaci v úrovni kolen za záda brankáře. Soupeř sice protestoval, nicméně jak známo, v moderním pojetí sportu se upřednostňuje útočná hra, podle čehož se zařídil také muž v pruhovaném. Kluci s Ochozu se celkově pouštěli až nezdravě často do zbytečných diskuzí, ale v minimálně jedné situaci mohli být rádi, že se vyhnuli vyloučení, když se jeden z obránců motal při naší rozehrávce standardní situace jen asi metr od balonku a byl při tom trefen.

Pojďme ale zpět do hry, vždyť zápas nebyl zdaleka u konce! S každou minutou se napětí stupňovalo, a tím více, že byla k vidění celá řada závarů, žel nezřídka také před naší brankou. Vždy jsme ale dokázali na brankovišti poskakující balonek na poslední chvíli nějak odvrátit. Zatímco v první půli se otáčela paní Štěstěna zády k nám, během druhé půle svůj názor diametrálně změnila, což dokazovaly nejen neproměněné šance Ochozu, ale také náš vítězný gól. Ten padl v čase 14:25, když Petr Zahradník dokázal po přihrávce od Fialky dokázal tuze záhadným způsobem propasírovat balonek až za záda brankáře. Jenže právě takovéto šmudly mohou rozhodovat zápasy!

Díky vyhranému buly jsme ušetřili několik drahocenných sekund ze zbývající porce, jenže poté se dostal k balonku soupeř, odvolal brankáře a o vyrovnání se pokoušel při power play. A od vstřelení kýžené třetí branky byli kluci v modrém velmi blízko, jenže střela po standardní situaci mezi tři tyče nemířila. Naopak jsme tím dostali výhodu rozehrát z vlastního obranného rohu. Soupeř se nás jal okolo naší branky napadat, jenže pozapomněl na Šafíka před prázdnou bránou. Toho výborně našel lobíkem přes celého hřiště Petr a nejkrásnější hráč v soutěži pohodlně upravil skóre na 4:2. Protože zbývala jen sekunda do konce, bylo o výsledku definitivně rozhodnuto.

Statistiky: Adam F. 1+2, Vlastík 1+1, Petr 1+1, Šafík 1+0. Vyloučení 0-1, bez využití.

2. zápas: SHM Újezd u Brna – FbC Sešlost Odevšad 13:3

Čtyři zápasy, v nichž potřebujeme dvě výhry! Takové byly před tímto utkání naše vyhlídky v boji o titul. O první z výher jsme se mohli poprat proti nevyzpytatelné Sešlosti, která se opravdu schází pokaždé jinak. Ačkoli zbývala do začátku tohoto zápasu dobrá půlhodina, Šafíkem jímaly hysterické představy o tom, že se nám soupeř nedostaví, vyhrajeme kontumačně a on tím prohraje dostihy v kanadském bodování. Hned deset minut nato však kluci přišli, a tak nám nezbývalo, než o cenné body aktivně bojovat na hřišti.

Naneštěstí pro Sešlost se nám ale tentokrát podařilo to, co v předcházejícím zápase ne, totiž proměnit šance z úvodního tlaku. První gól jsme dali snad v prvních patnácti sekundách hry a za pět minut už to bylo 5:0. Někteří hráči Sešlosti na nás alespoň na první povrchní pohled dělali dojem velkých Buldoků, co si hodně věří, ale tento dílčí výprask jim musel být studenou sprchou. O zápase bylo prakticky rozhodnuto, přesto ale soupeř neskládal zbraně a několika střelami z větší vzdálenosti náš dále narůstající náskok alespoň mírně korigoval. V polovině druhé půle si dokonce za stavu 9:2 vzal time-out, ale ten už na naší kanonádě nic změnit nemohl. Zápas, v němž jsme vzhledem k jeho jednoznačnému průběhu snažili co nejvíce pomoct Šafíkovi ke kanadským bodům, skončil jednoznačným vítězstvím našeho celku v poměru 13:3. A nebo 12:3, jak je to na stránkách AFL? On je vůbec záznam z tohoto zápasu nějaký nedokonalý, protože například Vlastík určitě vstřelil branku po Šafíkově přihrávce, ale podobné neduhy by se našly i u Toma a patrně i u ostatních hráčů. Vzhledem k nemožnosti zpětně dohledat některé tyto nedostatky jsou níže uvedeny statistky ze stránek AFL. Důležité jsou pro nás ale hlavně povinné tři body, na nichž to nic nemění, a také body pro Šafíka, k jehož kanadským statistikám směřovalo snažení celého týmu. A bylo věru úspěšné!

Statistiky: Šafík 7+5, Adam 3+1, Tomáš 1+2, Vlastík 0+3, Péťa 1+1. Bez vyloučení.

Závěr

Dnes jsme byli opět stoprocentní a to znamená jediné: Osud na špici soutěže máme zcela ve svých rukou a to si za týden ještě můžeme dovolit dvakrát zaváhat! Až na značnou část druhé půle v zápase proti Ochozu jsme v obou utkání dominovali a těch šest bodů si odvážíme zcela po zásluze. Jen to chce ještě zapracovat na zakončení, ze zápasu je pak zbytečné drama, soupeř se dostane na koně a my pak musíme v posledních minutách hasit často velmi silně hrozící bodovou ztrátu. Ale právě to, že se nám to ve druhé půli letošní sezóny daří, znamená náš velmi slibný náskok do posledního kola. Věřme, že nic nepodceníme a navzdory simultánně probíhajícího koštu vín společnými silami dokráčíme tam, kam máme skvěle namířeno!

—————

Zpět