Zápasy AFL: čtvrté kolo

17.10.2015 17:00

17.10.2015 Hrací den č. 4

Úvod

Pochmurná říjnová sobota nás opět přitáhla na halu Hattrick ke čtvrtému hracímu dni AFL. Krom sedmi hráčů do pole s námi přicestoval i dvoučlenný fanouškovský kotel a psychičtí trenéři našich útočníků, a tak bylo o bouřlivou atmosféru na hale postaráno. V obraně se vedle sebe poskládalo tradiční trio Radek, Péťa a Vlastík, v prvním útoku pak působilo duo mladých talentů Adam a Adam, zatímco druhý superběhavý útok tvořil Petr a Ondro. Naopak dvě tradiční útočná esa Toma a Šafíka jsme nedobrovolně nechali doma, respektive na rodinné oslavě, kde druhý jmenovaný snižoval věkový průměr asi o padesát let. Naopak z domácích vinařských galejí se podařilo prchnout Vaškovi, který zaklekl do branky. Na rozdíl od posledních dvou hracích dnů dnes byly na programu hned tři zápasy, navíc polovina týmu byla poznamenaná DJ Borisem z páteční noci, a tak jsme účast dostatečného počtu lidí určitě přivítali.

V zápalu boje

1. zápas: SHM Klub Újezd u Brna – Divoká prasata 9:2

První zápas svedl dohromady kdysi dva hlavní soupeře v boji o titul v prvním ročníku Branč ligy, nás a Divočáky. Před zápasem panovala v našem celku dost uvolněná atmosféra a možná i proto jsme po několika sekundách prohrávali po dost nenápadné akci za naší brankou a stejně nenápadné střele z úhlu od mantinelu. Postupem času jsme však plnit roli favorita a po prvních deseti minutách jsme už vedli 3:1.

Do druhé půle jsme naskakovali za stavu 4:2, ale Prasatům jsme už další branky nepovolili a sami naopak ještě pětkrát skórovali. Při vítězství 7:2 přinesly kanadské ponožky štěstí hlavně našemu Šampónovi. Jeho a Petrovy zkušenosti tohoto útoku byly asi hlavním důvodem takových bodových hodů, když úspěšně zachytávali chatrnou rozehrávku soupeře. Výkon od nás sice nebyl úplně ideální, postupem času jsme se ale zlepšovali, a tak jsme mohli doufat v dobré zítřky i pro další zápas.

Statistiky: Petr 3+1, Ondra 2+2, Péťa 2+1, Adam D. 1+2, Radek 1+1, Vlastík 0+1. Vyloučení 0-1, využití ?

2. zápas: SHM Klub Újezd u Brna – Téměř poloprofesionálové (TPP) 5:6

V průměru asi o deset let mladší soupeři na nás byli před zápasem pořádně nahecovaní, a tak jsme věděli, že nás čeká pořádně náročný zápas plný sprintů a osobních soubojů. Předpoklady se vyplnily, ale přesto jsme se ujali jako první vedení my, když Petr lišácky překvapil zpoza branky brankáře zelených. Jenomže mlaďoši zbraně nesložili a do konce první půle se jim podařil dokonalý obrat na 3:1. Nutno dodat, že nejeden gól jsme jim darovali špatnou rozehrávkou. To se stalo třeba Péťovi, ale tradiční opora našeho týmu brzy dostála své pověsti a díky jeho dvěma brankám jsme se pořád pohybovali na dostřel jedné až dvou branek. Přestože většinu času jsme měli víc ze hry, špatné zakončení nás neustále sráželo dolů. Třeba Vlastík si vytvořil několik nadějných šancí, ale dál než na tyčku to nedotáhl. Alespoň se tedy převtělil do role nahrávače, zmiňme třeba jeho přihrávku přes celou šíři hřiště na Adama D., který s přehledem zavěsil.

Ještě jednou se prosadil i Petr, když díky důrazu na brankovišti snad v naší početní výhodě doklepl skákající balonek do branky. Přesilovek jsme měli víc, ale bez té poslední bychom se jistě rádi obešli, neboť jí předcházel faul na staršího z Adamů a trestné střílení. Na něj si nejvíc věřil Ondra, ale jeho nájezd neměl naději na úspěch. To už do konce zápasu zbývala necelá minuta a stav 5:6 z našeho pohledu nevěstil nic dobrého. Díky power play nás kotel hnal za vyrovnáním při početní výhodě 5 na 3, ale krom pár krkolomných přihrávek a nepřesných střel jsme toho moc nepředvedli. Mohly tak propuknout bujaré oslavy TPPáků, kteří tento zápas velmi prožívali. Kluci nám dali lekci z produktivity, vždyť Vaškova úspěšnost zákroků nepřesahovala, a to reportéři snad ani nepřehání, 20 %. Pravda, některé střely vymetaly pavučinky, takže s tím mohl stařešina našeho týmu těžko co dělat, ale bohužel ani on nás v tomto zápase nepodržel. Jen to dokresluje zmar, který jsme byli nuceni vytrpět. Nezbývalo než si zpravit náladu proti loňskému vítězi celé AFL, RON Softwaru.

Statistiky: Péťa 2+0, Petr 2+0, Vlastík 0+2, Adam D. 1+0, Adam F. 0+1, Radek 0+1, Ondra 0+1. Vyloučení 1-3, využití 1-0.

3. zápas: SHM Klub Újezd u Brna – RON Software 3:11

Již před tímto zápase nebyla týmová morálka nějak extra na výši, ovšem to, co se pak dělo na hřišti jsme asi nečekali ani v těch nejdivočejších snech. Zatímco ve finále minulého ročníku této soutěže jsme prakticky od začátku do konce zápasu sahali po výhře, tentokrát jsme byli odsouzeni k drtivé porážce. Modří se na tento zápas výborně připravili, navíc se jim podařilo zapracovat posily ze Syrovic, v nohách měli o zápas míň než my a když se toto přičte k obrovskému nasazení, se kterým na nás vlétli, důsledné hře do těla a individuální šikovností, nikoho asi nepřekvapí, že jsme byli spíš ospalými stíny hvězd soupeře než jejich důstojným protivníkem.

V prvních pěti minutách se hrál celkem otevřen florbal, jenže naše útoky byly marné a jejich naopak smrtící. Než jsme se nadáli, prohrávali jsme 0:3 a definitivně poztráceli zbytky zvlášť psychických sil. Asi po 13 minutách hry vzal Vašek time-out, abychom se trochu zvedli. Skóre tou dobou mohlo být nějakých 0:8. Do poločasu jsme přeci jsme zaznamenali díky Péťovu úspěšnému útočnému výletu alespoň čestný úspěch. Cílem do druhé půle bylo ještě pár branek přidat a hrozivé skóre aspoň trošku vylepšit. Hru jsme opravdu zlepšili, Vašek se trochu rozchytal a možná i RONové trochu polevili, takže suma sumárum jsme druhou půli prohráli jen 2:3. Mezi úspěšné střelce se zapsal Adam s v závěru zápasu z přesilovky i Vlastík, kterého přihrávkou srdcem obranné trojice soupeře krásně našel právě náš předcházející střelec.

Pořádná facka v podobě jedné z nedrtivějších porážek našich kariér 3:11 přinesla ovoce alespoň v podobě zamyšlení nad tím, že bychom se mohli na tréninku sejít i častěji než jednou až dvakrát do měsíce, že bychom třeba mohli začít trénovat střelbu a že by se na trénincích mohli objevovat i brankáři. Uvidíme, jak se věci vyvinou, ale experti ve studiu jsou vesměs k těmto prognózám spíše skeptičtí. Je pěkné, že deset minut po zápase by najednou všichni chtěli poctivě trénovat, vydrží nám ale takové nadšení v horizontu třeba několika měsíců?

Statistiky: Adam D. 1+1, Péťa 1+0, Vlastík 1+0, Ondra 0+1, Radek 0+1. Vyloučení 0-1, využití 1-0.

Závěr

Ačkoli před naším prvním zápasem mohl dnešní den z našeho pohledu dopadnou jakkoli, zpětně můžeme konstatovat, že jsme získali tři z možných šesti bodů. Bohužel devět bylo v tomto rozložení sil naprostou utopií, na RON Software nás sfoukl jako svíčku. Spíš nás může mrzet porážka od Téměř poloprofesionálů, kterých sice bylo asi deset, ale k tomu, aby nás porazili, jim stačil jeden velmi šikovný útočník, obětavost a trocha štěstí.

Snad se do příštího hracího dne dáme zase trochu dohromady, načerpáme víc fyzických i psychických sil a upevníme si pozici na předních příčkách tabulky. Z prvních dvou ztrát v sezóně netřeba dělat velké drama.

—————

Zpět