Haluzáři

15.11.2012 23:47

Díry po četných absencích úspěšně zalepeny

Patnáctý listopad nezastihl naši skvadru zrovna ve florbalovém rozpoložení, když ze stabilních osmi hráčů reprezentovali svůj tým pouze tři: Petr, Fanda a Vlastík. Naštěstí ale můžeme úspěšně zalovit v úrodných újezdských vodách a zajistit adekvátní náhradu v podobě našich tréninkových sparingpartnerů: Jardy, Pavla a Adama. Zapomenout nesmíme ale ani na aktivnějšího z našeho brankářského dua, na Vaška, který nakonec florbalu přizpůsobil i oslavu narozenin svého synátora a jal se nás podpořit. Vašek dorazil na halu po své ose, takže v prostorném Pavlově autě zelo hned několik sedadel prázdnotou. Cestu nám zkrášlila dlouhá a velmi pomalá kolona v oblasti Staré Osady, ze které se řidič našeho autobusu rozhodl zavčas odbočit a svižně jako Michael Schumacher v dobách své největší slávy objel problémové místo spletitou sítí úzkých brněnských uliček. Někteří z nás se tak dostali do končin vskutku nevídaných. Na halu jsme i přes zmíněné peripetie dorazili včas, pro úplnost zbývá ještě dodat, že první jmenovaná trojice měla na svědomí především defenzivní činnost, zatímco druhá ofenzívu.

Ryze sportovní stránku věci tu nebudu příliš konkrétně rozpatlávat, to nejdůležitější z dnešního klání si můžete přečíst v souhrnu, který se zrodil přímo na střídačce a je zde uveden v téměř původním znění. Tam také najdete i jména střelců a alespoň stručný popis zajímavých situací. Abych však nezklamal dychtivé čtenáře, několik souvislých vět si dnešní zápas jistě zaslouží.

Naši týmoví pozorovatelé očekávali, že se bude, i vzhledem k podařenému zápasu Haluzářů z minulého týdne proti Mortee teamu, konat jejich drtivý úvodní tlak. Ten se však nekonal a naopak my jsme byli těmi, kterým to tam zpočátku slušně padalo. Poměrně snadno a rychle jsme s dostali do vedení 4:0. Haluzáři pak sice stav trochu zkorigovali, přesto se nám dařilo držet náskok zhruba dvou až tří branek. Hlavním důvodem inkasování byly na naší straně individuální chyby, na které si soupeři dokázali vždy zkušeně počíhat. Tou dobou se ještě tolik do útoku nehnali, stačila troška trpělivosti a aktivity zhruba kolem půlící čáry a brankové šance na sebe nenechávaly dlouho čekat. Když už se zdálo, že nám začíná opravdu téct do bot a že otázka obratu zápasu v náš neprospěch by mohla být brzy rozklíčována, vzal si Vašek oddechový čas a náš sbor dokázal naladit na o poznání méně falešné tóny. Najednou to zase začalo jít a i díky tomu jsme dokázali zvládnout lámání chleba, ke kterému docházelo dle mého názoru v době našeho těsného vedení 7:6. Dokázali jsme totiž třemi brankami po sobě opět náskok vrátit na původní hodnoty a pak si stačilo vedení pohlídat. Haluzáři zvyšovali obrátky, občas nás zamykali na naší polovině a sil na naší straně pomalu ale jistě ubývalo, i přesto ale každá strana přidala pouze po jedné brance, a tak zápas skončil dle našich záznamů až neočekávaně příjemným výsledkem 11:7. Na světelné tabuli sice svítilo skóre 11:8, ale osmou branku v zápise nemáme a ani si na ni nikdo nepamatoval. Tak to máme asi správně.

V závěru nezbývá než konstatovat, že jsme i díky dobrému výkonu zámořských posil dokázali zvládnout i tento zápas, ke kterému jsme asi nenastupovali jako favorité. Sice jsme se dopustili některých chyb, v útočné fázi někdy chyběla nabídka a chuť vracet se při protiútoku soupeře a vzadu hlavně větší jistota při rozehrávce, ale klady dnes musí převážit. Adam dokázal ve středu hřiště uklidnit hru, podržet míček a v neposlední řadě i vodit soupeře 50× a stále poprvé stejnou kličkou. Až s věkem posílí i svou fyzickou stránku, bude to super. Pavel mu výborně sekundoval, byl nejen gólový, ale také dokázal pracovat pro tým a nejednou vybídnout spoluhráče do vyložené šance, jeho zařazení do útočných řad se ukázalo jako geniální tah našeho imaginárního trenéra. Jarda se často nabízel a zápas odmakal, jenom by to někdy chtělo jeho hru malinko zrychlit a zpřesnit. Obranné trio vzadu vykazovalo vzájemně podobné rysy. Navzdory několika chybkám v rozehrávce se právě v obranných řadách zrodila většina úspěšně zakončených akcí, z hlediska zadních vrátek bych vyzdvihl poměrně vysokou úspěšnost při blokování střel. Vaškovi tam sice na začátku propadla sem tam nějaká méně razantní střela, ale postupně se rozchytal a ve druhé polovině zápasu ve svém brankovišti kraloval. Tak mě napadá, že by individuální výkony mohl hodnotit spíš on, jednak má z branky lepší přehled a jednak na to má určitě větší pozorovací talent něž třeba já. Co Vašku, nezkusil bys to někdy?

 

A teď ještě slíbený výpis zajímavých akcí:

1:0 … Po chybě gólmana si Pavel zkušeně počkal a balonek uklidil do dolního rohu branky.

2:0 … Vlastík vyvezl z obrany a Pavel nekompromisně zakončil pod víko.

3:0 … Pěkná akce po ose Petr – Pavel – Petr končí naší třetí brankou.

4:0 … Adam si povyjel na střed, vystřelil a i díky několika odrazům (zřejmě od obránců i od Jardy) se dostal míček do brány.

4:1 … Nepřesná rozehrávka Petra vyústila v obdržený gól.

4:2 … Pajdova nepříliš rychlá střela k tyči ze střední vzdálenosti.

5:2 … Kombinace Franty a Adama.

5:3 … Poměrně laciná branka z úhlu od mantinelu na bližší tyč.

6:3 … Adam si vychutnal obranu a křižnou ranou vstřelil gól.

7:3 … Spolupráce obránců: Vlastík – Franta.

7:4 … Poměrně šťastná dorážka koníčkem po odrazu od Vlastíkova miniaturního pozadí.

7:5 … Jarda ztratil na půlce a pak si Hul a Pajdem poradili.

7:6 … Vlastík se sportovně přiznává k ruce, ale prakticky ve stejné vteřině už Jirka proměňuje tuto standardku. Možná mohl aspoň chviličku počkat.

8:6 … Franta zachytil soupeřův výhoz, s míčkem udělal několik kroků a přesnou střelou nedal brankáři šanci.

9:6 … Jarda sám před brankářem nakonec úspěšný.

10:6 … Vlastík obešel dva hráče a dává gól.

10:7 … Péťa za vlastní brankou neodolal přesile dvou napadajících hráčů.

11:7 … Vlastík skóruje pohotovou střelou, která i díky tomu, že si na ni Michal sáhl, vymetla pavučinku v horním růžku brány. Šťastný střelec si tak aspoň trochu zlepšuje reputaci poté, co o pár minut dříve po pohledné akci s Pavlem nepochopitelně minul odkrytou klec.

 

A na závěr ještě názory z druhé strany barikády. Doporučuji zejména milovníkům kinetické teorie plynu a Brownova pohybu.

 

—————

Zpět