9. turnaj

21.04.2013 20:35

9. turnaj 1. ligy 21.04.2013

Úvod

Sobotní mužské superfinále bylo důstojnou předehrávkou před závěrečným turnajem 1. ligy AFL-Brno, který se taktéž mohl pyšnit velkým zájmem fanoušků i médií. Přesto zde nakonec rekord v návštěvnosti překonán nebyl, snad kvůli menší kapacitě hrací arény.

Cestu na turnaj poznamenalo malé množství aut, nezklamal pouze tradiční šofér Radek. Integrovaný dopravní systém v Jihomoravském kraji tak podpořilo hned kvarteto našich hráčů: Bohdan, Fanda, Vlastík a Péťa. Pátým do party mohl být Tom, ale ten nakonec zaplnil poslední místečko v autě, kterým cestovali i milovníci hesla „víno, ženy, zpěv“, tedy Šafík a Ondra. Na palubě nechyběla ani noční můra soupeřových střelců, Jindra.

První čtveřice dorazila na místo již přes osmou hodinou ranní. Získaný čas každý využil podle svých potřeb: Bohdan poslední malé nedostatky svého zevnějšku zahladil holicím strojkem, nedaleko od něj se Vlastík naopak zbavil přebytečné hmotnosti, Franta si dopřál potřebnou dávku nikotinu a Péťa se snažil koncentrovat na nadcházející minuty a hodiny v šatně. A ještě jsme pak stihli i nachystat mantinely! O něco později, než jsme zvyklí, dorazilo plné Radkovo auto s netradičním řidičem Tomem, který se neúčastnil včerejšího koštu, a tak za volant pasoval jednoznačně nejvíc. O co méně schopných řidičů, o to lepší nálada v krásnější polovině našeho týmu panovala. Její triumfální příjezd završil Honza třímajíce v rukou pro mnohé z nás neznámé erotické vybavení.

Základní skupiny

1. zápas: SHM Újezd u Brna – Sokol Lesonice 5:5

Nálada v týmu bylo možná uvolněná až příliš, vždyť i rozcvička byla pasivnější než jindy, když hrstce rozcvičujících se hráčů fandili a radili ti zbylí někde z prostoru střídaček. K úvodnímu buly se postavila druhá čtverka a o několik sekund později už lovil Jindra ze své sítě první míček. Při dalším střídání našich krasavců byla úvodní chyba odčiněna, když Ondra využil svých letitých zkušeností na výběr místa a doslova si došel pro svůj první kanadský bod dne. Přihrávku i zásadní penzum práce odvedl jeho parťák z útoku Honza. Dále to však s námi šlo z kopce, protože za tragickým výkonem celé druhé čtverky nezaostával ani Jindra. A tak nebylo divu, že skóre nebezpečně narůstalo pouze na straně soupeře. Tento nárůst byl tak svižný, že jej ani první čtverka zpočátku nestíhala eliminovat. Tom ale postupně nastřádal hattrick a mezi tím ještě po krásné akci trefil přesně pod břevno Bohdan, takže zápas nakonec skončil smírně 5:5.

Statistiky: Tomáš 3+0, Bohdan 1+2, Franta 0+2, Ondra 1+0, Honza 0+1. Vyloučení 0+1, bez využití.

2. zápas: SHM Újezd u Brna – Tupouni Lelekovice 1:0

Po prvních dvou zápasech v naší skupině mohla postupová hádanka nabídnout jakékoli řešení, všechno bylo otevřené, a tak se rozhodovalo až v tomto, ve třetím. Některé týmy měly také poslední šanci ještě zamíchat pořadím v celkové tabulce. To byl i případ Blažovic, nad kterými se vznášela dokonce hrozba sestupu. Jejich úhlavním rivalem byly právě Lelekovice, a tak jsme částečně měli jejich osud ve svých rukou. Blažovičtí proto neváhali a za naši případnou výhru slibovali tekutou odměnu. V té chvíli zazářilo nejedno alkoholické oko v našem týmu a motivace rázem stoupla o tisíc procent. Olej do ohně ještě přilil Šafík, který vědom si důležitosti situace slíbil, že pokud tento zápas prohrajeme, odehraje zbytek turnaj ve striptérských tangách.

Není proto divu, že do jsme to tohoto zápasu vstoupili úplně jinak než do zápasu předchozího. Ale ani soupeř ve svých snahách nezaostával, jejich kotel bouřil snad ještě víc než jindy. Zápas byl zpočátku velmi vyrovnaný a bylo hned jasné, že o vítězi rozhodne jediná branka. Postupně se nám dařilo držet balonek na našich holích a měli jsme i náznaky šancí, ale k největším se paradoxně dostali Tupouni, když za Jindrem dvakrát zazvonila branková konstrukce. Zejména druhá z těchto šancí, kdy měl před sebou bílomodrý útočník prázdnou bránu, opravdu smrděla gólem. V prvním poločase tedy branka nepadla, a tak drama pokračovalo dál.

V dějství druhém jsme počínali soupeře čím dál silněji tlačit, jenomže ten se mohl spolehnout na vynikající výkon brankáře, který kryl i naše nejpovedenější střely. Tupouni ale stále hrozili z brejků, takže jsme museli myslet i na zadní vrátka. Při jednom ze závarů před naší brankou se jako nejlepší obránce projevil Honza, kdy proti trojnásobné přesile vybojoval balonek a bleskurychle jej poslal s milimetrovou přesností do samostatného úniku Ondrovi. Ten měl naštěstí dostatečný náskok, aby se stihl doplazit až k soupeřově brankovišti. Tam mu již obránce dýchal na záda, ale náš chobotnatec se dokázal rozhodnout pro správnou variantu a po kličce brankáři dokázal z úhlu zasunout míček do sítě. Davy Lelekovických fanoušků, resp. fanynek rázem utichly, zato Adélka přítomná v hledišti tančila radostí. Podobně zářilo také naše fešácké útočné duo a alespoň na chvíli tak mohl Ondra zapomenout na svůj zdravotní handicap.

V tu chvíli zbývaly do konce zápasu přibližně dvě minuty, takže jsme byli už opravdu blízko kýženému vítězství. Určité uklidnění nám přinesl okamžitý time-out, po kterém jsme se soustředili na udržení výsledku. To se i přes sérii standardek před naší bránou nakonec podařilo, a tak jsme si zajistili první místo ve skupině a postup do semifinále.

Statistiky: Ondra 1+0, Honza 0+1. Bez vyloučení.

Vyřazovací boje

Semifinále: SHM Újezd u Brna – Orel Blažovice 8:3

Zápasy s Blažovicemi bývají často bohaté na góly a ani tento nebyl výjimkou. Není v silách reportéra popsat všechny branky, tak se omezme alespoň na to málo, co mně utkvělo v paměti. V průběhu zápasu byla ve skórování úspěšná především první čtverka, ve které se střelecky prosadili všichni hráči včetně obránců. Oba zadáci přitom trefili totožný horní růžek branky: Nejdřív Péťa z otočky a Franta, který byl dnes celkově při chuti, po samostatném průniku. Bohdan s Tomášem byli naopak často odměňování za aktivní napadání, první jmenovaný dosáhl dokonce na hattrick. Co se týče čtverky druhé, ta se blýskla krásnou akcí na jeden dotek, kdy Radek zatáhl balonek podél mantinelu, přesnou diagonálou našel Ondru, který okamžitě poslal míček na hranici brankoviště, kde ho do sítě sklepl Šafík.

Světelná tabule ukazovala o poločasové přestávce jednoznačný stav 5:0. Jindrovi ale bohužel nebyla nula dopřána. Nejdřív kapituloval ze samostatného nájezdu a poté lovil balonek ze sítě ještě dvakrát. Celkově jsme zápas ale s přehledem zvládli, přece jen se často otevírala v blažovických útočných i obranných řadách až příliš velká řada okének. Není proto divu, že zápas skončil našim vítězstvím v poměru 8:3.

Statistiky: Bohdan 3+1, Tomáš 1+3, Honza 2+0, Péťa 1+1, Franta 1+0, Vlastík 0+1, Ondra 0+1. Bez vyloučení.

Finále: SHM Újezd u Brna – Žlutej teror 2:5

Finálové složení bylo na vlas stejné jako na předcházejícím turnaji, kdy se nám podařilo Teroristy porazit 3:2. Úvod zápasu nenapovídal tomu, že by se na vítězi finálového mače mělo něco měnit. Vždyť od úvodního hvizdu rozhodčího uplynulo sotva 13 sekund a už jsme zvedali ruce nad hlavu. František nahodil balonek na Bohdana, který se v krapet nepřehledné situaci, kdy se srazil brankář s obráncem, zorientoval nejlépe a po míčku před prázdnou brankou se natahoval tak dlouho, až na něj dosáhl a došťouchnul jej za čáru. Ještě ve stejném střídání jsme se radovali podruhé, když finálový nahravač Fanda našel pro změnu Toma, který vymetl pavučinky u bližší tyče.

Jenomže dvoubrankové vedení nám dlouho nevydrželo a brzy poté jsme inkasovali podruhé. Aby těch gólů v naší síti nebylo málo, do poločasu jsme dostali ještě třetí kousek a najednou byli na koni Teroristé. Naděje na vyrovnání jsme živili skoro celý druhý poločas, ale přes několik velmi slibných šancí, kdy byl například náš střelec na zlomek sekundy sám před soupeřovým brankářem, jenže tento dokázal vždy přesně zakročit. Zhruba tři minuty před koncem, kdy už jsme se snažili vrhnout více sil do útoku, došlo k chybné rozehrávce a následnému přečíslení, které soupeř proměnil ve dvoubrankový náskok. Náš závěrečný tlak na minutu přerušil zbytečným vyloučením Tom, který obtěžoval brankáře při výhozu, nicméně oslabení jsme přestáli. Nepříznivý stav jsme se ještě pokusili zvrátit hrou bez brankáře, při které jsme se dostali k několika střelám, ale ty většinou nemířily do prostoru mezi třemi tyčemi, takže jsme na kýžené snížení a eventuelně vyrovnání nedosáhli. Necelé dvě sekundy před koncem se bohužel Teror vymanil z tlaku a jeden ze soupeřů ještě poupravil skóre na nelichotivých 2:5 z našeho pohledu.

Nezbývá než litovat rychlé ztráty nadějného náskoku, ale je třeba dodat, že se dnes Teroristi sešli v početné a kvalitní sestavě zároveň, takže jsme to měli hodně těžké. Jejich hra se bohužel opět neobešla bez zbytečných slovních provokací, to je asi největší kaňka na výkonech některých jejich hráčů.

Statistiky: Franta 0+2, Tomáš 1+0, Bohdan 1+0. Vyloučení 1-0, bez využití.

Závěr

Symbolická tečka za celou sezónou se vzhledem ke druhému místu nevydařila úplně podle představ, ale naštěstí jsme i přesto disponovali dostatečným množstvím pohárů pro závěrečné foto. Jenom na ten Šafíkův poněkud netradiční kousek spodního prádla nějak nedošlo. Tak snad příště.

Co se týče dnešního herního projevu, tak včerejší košt si jednoznačně vybral svou daň, a to zejména v zahajovacím zápase. Potom začala i druhá čtverka praktikovat něco, co florbal dokonce místy i připomínalo. I tak byla ale produktivnější ta první, díky čemuž si Tomáš ještě víc upevnil první místo v kanadském bodování a mohl tak před zraky Mončinými, Honzíkovými a zatím nevyklubanými převzít zasloužené odměny. Důležité je, že i Ondra udržel na svých zádech ostatní pronásledovatele, takže se můžeme kochat příjemným pohledem na první čtyři místa patřičné tabulky. Bonusem je i umístění ostatních členonů týmu v první jedenadvacítce bodovačů.

Další pozitivum byl rekordní počet našich přítomných fanoušků, který se zastavil, počítáme-li i Vaška, na neskutečných pěti. U Honzíka se navíc projevuje mimořádný hlasový talent, takže dokáže přehlušit i takový kotel, jakým je ten lelekovický. Zdá se tedy, že naše výkony konečně začínají oslovovat i veřejnost, což je jen dobře. Snad na nás přes letní pauzu fanoušci nezapomenou a přijdou nás v září opět podpořit.

Nezbývá než užít si zbytek dnešního večera, dooslavit ligové vítězství a těšit se zakončenou, která tu bude dříve, než se nadějeme. Dobrou noc!

—————

Zpět