6. turnaj

22.02.2014 17:02

6. turnaj 1. ligy 22.02.2014

Úvod

Po delší pauze nám nadešel další ostrý turnaj, tentokrát už šestý v pořadí. Jako již tradičně tížil naše bedra divácky nepopulární hrací čas. Na dnešní pouť jsme totiž vyjížděli okolo tři čtvrtě na osm. U kostela se shromáždil prakticky celý náš kádr, ve kterém oproti turnaji minulému došlo na poslední chvíli k jediné změně: Místo Filipa s námi tentokrát cestoval talentovaný Adam. Naším pověstným pátým hráčem pak byla roztleskávačka Adélka, která po delší době zaplnila ochozy haly na Kounicově ulici a hnala náš tým vpřed. Alespoň tedy při zápasech v základní skupině.

Malý předvoj dvou plných aut obstaral „SapiClean car“ a jeho šofér Šafík, který se byl před samotným turnajem rozcvičit na bruslích mezi třemi tyčemi, a tak disponoval zavazadlem, do kterého by se najednou vešla polovina našeho týmu i s veškerou výbavou. Byli jsme tedy kompletní, přičemž první čtverka hrála v klasickém složení Péťa, Fanda, Bohdan a Tom, ve druhé čtverce pak bojovali Radek, Vlastík, Šafík a Adam.

Bohužel (nebo bohudík, to ať si každý vybere) nedisponovaly plným počtem hráčů některé další týmy, zejména pak Slavkováci a Žlutej teror. Ani jeden z těchto manšaftů totiž vůbec nedorazil k turnaji, díky čemuž získali Lesníci šest bodů a vítězství ve skupině zcela zdarma.

Základní skupiny

1. zápas: SHM Újezd u Brna – Divoká prasata 14:1

Hned na úvod turnaje nás podle papírových předpokladů čekal křest ohněm, neboť se jednalo o reprízu minulého finále, ve kterém jsme padli až po samostatných nájezdech. Ano, postavil se proti nám tým Divokých prasat. Jenomže tím veškerá podobnost se zmíněným finálovým střetnutím končí. Kvalita kádru Prasat byla úplně na jiné úrovni než minule. Myšleno je to v negativním slova smyslu, neboť hlavní opory i posily z NHL měly ve stejný čas ligové utkání jinde.

Soupeř tak přijel pouze v pěti lidech a od začátku byl vítěz zápasu jasný, otazník visel pouze nad výší konečného skóre. Brankář Divočáků také neměl zrovna svůj den a pouštěl jeden gól za druhým. Zvláště v úvodu se střelecky nejvíc dařilo Bohdanovi, kterému tam spadlo doslova vše, do čeho plácnul. Jeho parťák v útoku, Tomáš, sice střílel kvalitně, ale buď trefil brankovou konstrukci, nebo brankáře, a tak se pro tento zápas pasoval především do role nahrávače. Bodově se prosadili i všichni ostatní hráči. Jmenovat můžeme například i druhý útok, ve kterém se hattrickem prezentoval Adam, naopak Šafíkův výborný výkon v roli režiséra hry zůstal statistikami nedoceněn, neboť ty na druhé přihrávky nepamatují. A když už mohla mít tato budoucí opora na brankářském postu v našem hokejovém nároďáku i první asistenci, pohrdl nabídnutou šancí některý z jeho spoluhráčů.

Již v polovině hrací doby jsme disponovali vedením 7:0, nebo 7:1, a protože jsme do konce zápasu stihli přidat ještě dalších pět kousků, zvítězili jsme nad letos tradičním rivalem v dost možná rekordním poměru celé AFL-Brno 14:1.

Statistiky: Tomáš 1+4, Bohdan 4+0, Adam 3+1, Vlastík 2+2, Šafík 1+3, Radek 2+1, Franta 1+0, Petr 0+1. Bez vyloučení.

2. zápas: SHM Újezd u Brna – Fbc Blažovice 2:5

Ve druhém zápase, který následoval neobvykle hned po tom prvním, jsme opět změřili síly s týmem Blažovic. Vzhledem k vysokému vítězství nad Prasaty se mohly odehrát dva různé scénáře: Buď se svezeme na vítězné vlně a bez problémů sebereme tři body, nebo nepřeřadíme z dvojky alespoň na čtverku, soupeř nás přeběhá a na jakýkoli bodový zisk se hodně nadřeme. Bohužel se odehrála ta druhá varianta, ale ještě o to černější byla. Blažovičtí se na nás dokázali opět výborně vyhecovat a skvělým fyzickým výkonem na hranici lidských možností korunovaným dobrou vzájemnou komunikací nám od začátku dávali pěkně zabrat. Přesto jsme se z úvodního vedení radovali my, když Tomáš našel zpoza branky osamoceného Bohdana, jenž uklidil do prázdné branky. Jenomže žádnou šmudlou, jaké nám tam padaly v prvním zápase, jsme blažovického brankáře překvapit nemohli.

A tak se prosadili žlutí, kterým se zpočátku nedařilo Jindru překonat, ale potom to prolomili a těsně před koncem první půle se dostali do vedení 2:1. To jim vlilo novou krev do žil a scénář z první půle se naneštěstí pro nás opakoval, jenom jsme dostali ještě o gól víc. Zhruba šest minut před koncem, když už jsme prohrávali 1:4, to vypadalo, že se nám utkání podaří zdramatizovat. Místy jsme měli více ze hry, ale jediným úspěšným střelcem se stal Péťa.

Ke zvratu nám měla pomoci i výhoda přesilové hry, s níž jsme ale naložili prachbídně. Příště si nejprve musíme vzít oddechový čas a zosnovat plány. Za takové situace se možná nabízelo i odvolání brankáře a hra v pěti proti třem. Aby toho nebylo málo, v závěru jsme dostali ještě pátou branku a bylo definitivně rozhodnuto. Soupeř vyhrál až nezdravě vysoko, zároveň ale zaslouženě 5:2.

Statistiky: Bohdan 1+1, Petr 1+0, Tomáš 0+1. Vyloučení 0-1, bez využití.

Vyřazovací boje

1. zápas: SHM Újezd u Brna – Sokol Lesonice 3:4 sn.

Vzhledem k neobvykle nízkému počtu účastnících se týmů měly vyřazovací boje poněkud odlišný charakter než jindy. Řešením bylo zavedení jakési finálové skupiny, kde jsme figurovali my, Blažovice a Lesonice. K prvnímu zápasu jsme nastoupili proti posledním jmenovaným.

Již při pohledu na sestavu soupeře bylo jasné, že ten nenechal nic náhodě a přijel s kvalitním a zároveň početným kádrem. K zápasu jsme nastoupili jako vyměnění a s výborným soupeřem jsme dokázali po celou dobu hrát vyrovnanou partii. Na počet nadějných šancí jsme dost možná i vyhráli, jenomže historii zajímají góly a v tomto ohledu už to taková sláva nebyla. Dnes už poněkolikáté jsme v obraně opakovali stejnou chybu – nedůraz na vlastním brankovišti, a tak se bílo-oranžoví dostali do vedení. To jim ale dlouho nevydrželo, protože jejich zbraní, tedy důrazem, se na velkém brankovišti prosadil Vlastík a posunul bekhendem Adamovi, na nějž zívala prázdná branka, a tak nebyl problém zasunout.

Pak jsme, tuším, dostali opět gól my, ale opět se podařilo vyrovnat. Spolupráce u prvního zářezu se opakovala v opačném gardu, kdy Adam přihrál z rohu podél mantinelu Vlastíkovi, který trefil přesně k tyči nad beton brankáře. Jenomže Lesonice se dokázaly prosadit znovu, takže jsme ve druhé půli prohrávali 2:3. I tentokrát se nám ale podařilo vyrovnat a opět u toho byl Adam, který vybídl ke skórování při střídáním namíchané sestavě Toma. Přes velkou snahu v závěru se nám už nepodařilo vsítit rozhodující branku, ale nepodařilo se to přes některé okénka v obraně ani soupeři, a tak zápas dospěl k samostatným nájezdům. Těm jsme se diplomaticky snažili vyhnout, neboť bylo celkem jasné, jak by asi dopadly, ale nakonec se přece jen uskutečnily. Soupeřův brankář chytal celý zápas naprosto famózně a vše potvrdil i při závěrečné dovednostní disciplíně. Z našich řad postupně selhal Tomáš, Radek a Šafík, který ani nezakončil, a protože z výběru soupeře se naopak prosadil hned první exekutor, nebylo co řešit. Zápas jsme měli vyhrát v základní hrací době, jenže k tomu nám chybělo lepší zakončení a mnohdy i kousek pověstného štěstíčka, neboť se branková konstrukce zásluhou, tuším, Vlastíka, Adama a Toma otřásala v základech.

Statistiky: Adam 2+1, Vlastík 1+1, Tomáš 0+1. Bez vyloučení.

2. zápas: SHM Újezd u Brna – Fbc Blažovice 9:2

Tak jako ve skupině, i tentokrát jsme si dokázali do souboje s Blažovicemi přenést herní projev z předešlého utkání. Rozdíl byl v tom, že teď bylo co přenášet. Díky koncentrovanému výkonu i vysokému nasazení jsme od začátku zápasu drželi otěže pevně ve svých rukou. Naopak blažovičtí už nehráli tak kompaktně jako v prvním střetnutí, což v součtu s naší zlepšenou hrou znamenalo četná okénka v jejich obraně. Již tradičně jsme prvních několik tutovek spálili, ale pak se nám přece jenom podařilo dostat na úspěšnou vlnu a navyšovat náskok.

Do kanadského bodování brankářů našeho týmu se dostal Jindra, který našel skvělým výhozem Adama, čímž si připsal asistenci hned na naši první branku. Adam byl dál při chuti a v dalším průběhu zápasu zkompletoval dokonce hattrick. Na své si přišla i většina dalších hráčů, a to i díky pošramocené morálce blažovických, kteří po prvních inkasovaných brankách částečně ztratili motivaci a částečně se vzájemně rozhádali. Svůj podíl na tom měl i Jindra, který se výborně rozchytal a podtrhl tak svoji získanou asistenci i celou řadou jistých zákroků.

Za zmínku stojí i oslabení, do nějž jsme se dostali Radkovým vyloučením. Zatímco přesilovkou jsme v prvním zápase proti stejnému soupeři početné skauty v ochozech neoslnili, v tomto oslabení ani nebylo znát, že máme o jednoho muže na hřišti méně. Třešničkou na dortu by bylo ještě rozvlnit síť, což se bohužel i přes slušné šance nepodařilo.

Statistiky: Adam 3+2, Bohdan 0+3, Radek 2+0, Tomáš 2+0, Petr 1+1, Šafík 1+1, Jindra 0+1. Vyloučení 1-0, bez využití.

Závěr

Dnešní turnaj nám přinesl nejhorší bodovou úrodu v této sezóně. Ze čtrnácti možných jsme získali pouze osm, což ve srovnání s bodovými hody Lesonic znamená ztenčení našeho náskoku na čele na pouhých osm bodíků. Boj o celkové prvenství se nám tím nepříjemně dramatizuje, o to však budou závěrečné turnaje divácky atraktivnější. Záležet bude i sestavách jednotlivých celků, které jsou po dnešku snad ještě hůře předvídatelné než jindy. Lesonice máme ve skupině až na posledním turnaji, dost možná se bude o titulu rozhodovat právě tam. Naopak ve skupině až do konce sezóny nenarazíme na nepříjemné Blažovice. Nechme ale těchto spekulací, protože pokud chceme titul skutečně obhájit, musíme být nejlepší a tedy porazit každého za každých okolností. Snad se nám bude dařit a vyhrajeme ještě nějaký menší pohárek. První příležitost k tomu budeme mít již v první polovině března.

Pokud jde o náš herní projev, myslím, že se máme z čeho poučit. Zapracovat musíme jak na proměňování šancí, tak i na důrazu a nasazení při všech herních činnostech. Zároveň se konečně musíme vyvarovat individuálních chyb, které jsou často právě tou tenkou hranicí mezi úspěchem a neúspěchem.

Závěrem ještě nahlédněme do statistik kanadského bodování. Alespoň v tomto ohledu můžeme být s dneškem spokojením, neboť se nám podařilo znovu dostat na první tři místa naše hráče. První zůstává zatím ještě Vlastík, ale čím dál víc se na něj dotahuje Bohdan a Šafík, přestože má tento fešák o odehraný turnaj méně. Poslední slovo určitě neřekl ani loňský vítěz Tomáš, jehož odstup je také dán absencí na jednom turnaji. Nesrovnatelně důležitější ale bude pořadí v tabulce týmů, proto se navzdory pravděpodobně okleštěné sestavě na příštím turnaji musíme pokusit navázat na výkony z dnešních dvou posledních zápasů a posunout je ještě o úroveň výš.

—————

Zpět