6. turnaj

04.12.2011 23:56

6. turnaj 1. ligy 4.12. 2011

Úvod

V monotónním mlhavém počasí nás 4.12.2011 čekal v pořadí již šestý turnaj nejvyšší soutěže AFL. Naopak výjimečně jasno bylo tentokrát nad naší sestavou, která čítala naprosto rekordních a zejména v úvodu sezóny zcela utopických osm lidí do pole. Bohužel Šafík je stále dlouhodobě zraněný, ale dobrou zprávou je pro nás návrat Filipa, jeho bývalého parťáka z útočné dvojice, která musela být v dobách dávno minulých atraktivní nejen u náctiletých dívek, ale  také u rozhodčích, a to kvůli jejich čarovné kombinaci čísel na dresech (23/32). Směr Brno tak vyjížděla prakticky zaplněná auta Bohdana a Vaška, jejichž cílem nebyla tentokráte hala Hattrick na Lesné, ale v neznámých krajích ležící SH Tatran Bohunice. Zkušený lodivod Vašek však po cestě využil svých zkušeností získaných manželskými povinnostmi, takže s cestou nakonec nebyl sebemenší problém. Bohdanovo auto sice dorazilo později, to však nebylo zaviněno přejetím bludného kořenu, ale tím, že Tom nečekaně a překvapivě opět zaspal. Tímto děkujeme Monči, že ho vyhnala z postele.

Prvním zásadním úspěchem dne bylo rozlousknutí tvrdého oříšku, který nedal některým hráčům týmu spát: Pod zkratkou SH se přeci jen skrývá spíše sousloví „stará hala“, kteréžto bylo prozrazeno především na poměry AFL nezvykle často se opakujícím zvukem píšťalky rozhodčího, který byl z nové haly slyšet až ven.

Základní skupiny

1. zápas: SHM Újezd u Brna – FbC DODO Tvořihráz 5:1

První naše krůčky na blyštícím se povrchu hrací plochy směřovaly k zápasu s Tvořihrází, které jsme měli z minulého turnaje co vracet. Kapitán určil, že budeme hrát na dvě čtverky ve složení Petr – Radek – Ondra – Filip a Vlastík – Franta – Tomáš – Bohdan. Tohoto schématu jsme se pak až na výjimky drželi po celý průběh turnaje.

V zápase jsme se dostali v první půli do dvoubrankového vedení. U zrodu naší první branky stál Radek, kterému se podařilo hráči před sebou vyrazit míček, jejž stihl ještě před číhajícím brankářem rychlým přískokem ukořistit Ondra, který si ho potáhnul na levou stranu a s přehledem zavěsil. Druhou naši branku zajistil Bohdan s Tomem. První jmenovaný donutil dobrým pohybem soupeře k chybě, přihrál Tomovi a ten se křižnou střelou nemýlil. Vedli jsme tak 2:0, ale utkání zdaleka nebylo rozhodnuto, zvlášť když Franta nedokázal ideálně zareagovat na přihrávku vracejícího se Petra, spadnul za mantinel a soupeř pak dokázal snížit na 2:1 z našeho pohledu. Tímto výsledkem skončilo první dějství, jehož definitivní tečkou téměř v čase 10:00 bylo přísné vyloučení Filipa, který nestihl utéct od rychlé rozehrávky soupeře a ten ho zkušeně trefil. Druhou půli jsme tak začínali v oslabení, se kterým jsme si bez větších problémů poradili. Aby těch oslabení nebylo málo, byl v čase 15:18 vyloučen Ondra za sekeru zezadu. I toto oslabení jsme však dokázali bezpečně ubránit, a tak jsme se mohli nadechnout k povedeným akcím v posledních několika minutách zápasu. První takovou bylo Radkovo riskantní vyvezení míčku a jeho narážečka s Filipem, po které se trefil bekhendem přesně pod břevno. Na 4:1 zvyšoval Tomáš, který zacílil přesně ihned po rozehrávce. Stejný střelec se radoval ještě jednou, když využil akce, na jejímž počátku Vlastík nabil osamocenému Bohdanovi, jehož první střelu brankář ještě dokázal vyrazit, ale Bohdan odražený míček přihrál Tomovi a ten se do prázdné branky nemýlil. DODO za celých dvacet minut předvedlo snad ještě větší nic než obvykle a zápas o čtyři body se nám podařilo vyhrát pěkným a zaslouženým výsledkem 5:1. Pozorný čtenář si možná všimnul, že naše poslední branka byla Tomovou třetí v tomto zápase. Šťastný střelec nám naštěstí nezapomněl sdělit, že toto byl jeho první hattrick v první lize, a tak jsme měli o důvod k radosti víc. Vůbec nejvýznamnější momentem zápasu ale byly následky situace, ve které poslal jeden padesátikilový šampónek Radka za mantinel. Poblíž tohoto incidentu se totiž nacházel hlavní bitkař týmu Ondra, který využil bohatých boxerských zkušeností a provinilého protihráče zasypal sérií nekompromisních úderů, kterými by jistě skolil i oba bratry Kličkovy. Posíleni tímto dílčím úspěchem, mohli jsme upírat zraky k našemu dalšímu soupeři, kterým byly Rosice.

Statistiky: Tom 3+0, Bohdan 0+3, Radek 1+1, Ondra 1+0, Filip 0+1; Vyloučení 2-1 (bez využití).

2. zápas: SHM Újezd u Brna – Fbc Rosice 0:4

Naším dalším soupeřem byly v 11:00 Rosice, se kterými hrajeme rádi, což možná zní poměrně překvapivě, vzhledem k úspěchům, kterých se nám proti nim podařilo dosáhnout. Navíc dnes přijely snad v nejsilnější možné sestavě, takže naše plány na jejich pokoření dostaly záhy po začátku utkání povážlivé trhliny. První branku jsme dostali v samém úvodu zápasu, kdy se z brejkové situace 2 na 2 díky úspěšné kličce rosického útočníka Frantovi vyvinula situace 2 na 1, ve které Vlastík už nemohl stihnout pokrýt přihrávku, a tak se míček v naší síti zatřepotal poprvé. Bohužel i dál nám útočná chuť Rosic dělala velké problémy a také z jejich napadání plynuly i chyby v naší obraně. Branka se ale rosickým podařila vstřelit až poměrně kuriózním způsobem, kdy se před velkým brankovištěm postavil do cesty soupeřovy přihrávky Radkův nárt, od kterého se míček vysokou trajektorií přes houštinu těl snesl až za Vaškova záda. Poločas tak skončil 2:0 v náš neprospěch, my jsme mohli litovat několika zahozených šancí. Za všechny jmenujme například Bohdanovo precizní vysunutí Vlastíka do samostatného úniku, který si dokázal vysoký míč jedním dotykem skvěle zpracovat, ovšem tváří v tvář brankáři neuspěl. Další skvělou příležitost si vypracoval Radek bleskovým průnikem rosickou obranou, ale ztroskotal na mrštném brankáři.

Ve druhém poločase jsme ubránili dnes již třetí vyloučení, které tentokrát pramenilo z Bohdanovy přihrávky naslepo, kterou soupeř zachytil a vracející se Tom hasil vzniklý brejk faulem zezadu. Bohužel v následujících minutách už se nám nedařilo tolik ohrožovat branku soupeře, a to ani přesto, že jsme více otevřeli hru. Hráčům Rosic se navíc dařilo číst naše přihrávky a vyrážet do přečíslení, které oni zvládají famózně. Tímto způsobem jsme dostali ještě dvě branky a zápas tak nemohl skončit jiným rozdílem než 0:4. Jak se později ukázalo, tento výsledek byl ještě relativně přijatelný, protože si Rosice ve svém dalším utkání poradily s DODEM v poměru 11:0. A nebýt našich zahozených příležitostí, mohl být výsledek ještě veselejší.

Statistiky: Bez vstřelené branky; Vyloučení 1-0 (bez využití).

3. zápas: SHM Újezd u Brna – Fbk Berušky 2:5

Turnaj by nebyl turnajem, kdybychom se minimálně jednou nepotkali s Beruškami, které nás vždy dokážou ukolébat svým poměrně ležérním pojetím hry. Nikdy se nikam neženou, naopak na své polovině číhají na naše chyby, které dokáže zvlášť jejich hlavní hvězda Špekáček do puntíku potrestat. A nejinak tomu bylo i v aktuální zápase. Nejdříve se jim nás po brejku 2 na 2 podařilo pěkně vykombinovat a bylo to 0:1. Ale zanedlouho bylo vyrovnáno. Bohdan se prosmýkl mezi dvěma obránci, čímž se dostal před bránu, kde ho jeden z těch obránců ukázkově zezadu seknul, takže nemohlo následovat nic jiného než trestné střílení. K jeho exekuci se postavil nájezdový specialista Tom a po blafáku Jeana úspěšně přehodil. 1:1. Světe, div se, v zápase jsme se dostali dokonce do vedení. Petrovi se totiž podařilo vybojovat míček, seběhnout si na střed, čímž se zbavil protihráče, a krásně umístěnou střelou do levého růžku branky vylepšit skóre na 2:1. Bohužel jsme dostali zbytečný gól do šatny, když se Vlastíkovi u mantinelu podařilo sice vybojovat míček, ale pod tlakem jej nedokázal dobře nasměrovat na připraveného Filipa. Málem nás zachránil Vašek, který se vytasil s téměř dokonalým zákrokem a na balonek si sáhnul takřka celou dlaní, jenomže Markova střela byla dostatečně razantní na to, aby se dostala až do branky. Ve druhé polovině si vybral hrnec smůly Franta, protože neměl nárok uhnout dalekonosné střele, která se od jeho těla odrazila Vaškovi do protipohybu a rozvlnila naši sít potřetí. Beruškám to ale nestačilo, Horáček udělal kličku Radkovi a přesně trefil růžek Vaškovy brány. Při závěrečné power play jsme inkasovali popáté, a tak zápas skončil docela krutým výsledkem 2:5. Berušky nám opět daly lekci z produktivity.

Statistiky: Tom 1+0, Petr 1+0. Vyloučení 0-0.

Vyřazovací boje

Čtvrtfinále: SHM Újezd u Brna – Kösso Moravská Třebová 6:4

Ve skupině jsme skončili na třetím místě se ziskem dvou bodů za výhru nad DODEM, čímž jsme vlastně překonali bodové žně z minulých turnajů. Chtěli jsme ale víc, proto jsme si museli poradit s druhým týmem ze druhé, poměrně vyrovnané, lež dnes takové nemastné, neslané skupiny. Jediným týmem, který dokázal úspěšně nést její prapor ve vyřazovacích bojích, byly díky finálové účasti Koní hlavy. Proti nám stanulo Kösso, které letos platí vysokou daň za profesionální přístup k florbalu a na amatérskou ligu většinou nejezdí v nijak oslnivé sestavě. Tím nechci říct, že by nás čekala nějaká procházka růžovým sadem, ale doufali jsme, že dnes budou hratelní.

Zápas nezačal příliš vesele, protože za opakované přestupky ve spolupráci s Frantem byl vyloučen Filip. Naštěstí jsme dokázali i toto oslabení ubránit. Záhy jsme se navíc dostali do vedení. To když chtěl Bohdan přihrávat Tomovi, ale špatně trefil míček, který se dostal k Vlastíkovi, který nás prudkou střelou z uctivé vzdálenosti tahem k levé tyči poslal do vedení. Jenomže zanedlouho bylo vyrovnáno, protože střela po rychle rozehrané standardce taktéž z velké dálky doletěla až do Vaškovy svatyně. Díky jednomu brejku se Kössákům podařilo vývoj zápasu dokonce otočit, když s velkým štěstím překonali v těchto chvílích poměrně nejistého Vaška. Nám se naštěstí podařilo vyrovnat. Pro nás typická akce začala v našem obranném pásmu, kde si Vlastík narazil s Tomem, přeběhl střed hřiště a svou přihrávkou hledal Bohdana, který možná i za přispění vracejícího se obránce dostal míček na místo určení. I přes několik následně nevyužitých šancí tímto začala série celkem pěti našich branek. Na 3:2 zvyšoval po skvělém Vaškově výhozu Filip, když forhendem umístil k pravé tyči. Pak Tom nahrál Bohdanovi a bylo to už 4:2. Jedna z nejkrásnějších akcí se podařila triu Ondra-Filip-Radek. Náš nejkrásnější hráč stojící vedle soupeřovy branky našel zpětnou přihrávkou Filipa, který už mohl střílet, ale celou akci ještě vyšperkoval přihrávkou Radkovi, který neměl problém umístit míček do odkryté branky. Poslední naše branka padla po Petrově náhozu přes střed hřiště, který dokázal Ondra tečovat pod gólmana a gól byl na světě. Za stavu 6:2 a blížícího se konce utkání už nabírala naše touha teprve podruhé v sezóně projít nástrahami čtvrtfinále výrazně reálné obrysy. Možná nás to malinko ukolébalo a soupeři se díky našemu laxnímu přístupu podařilo vstřelit dvě slepené branky. Na nějaké velké zvraty už ale nebyl čas, takže jsme si za bouřlivých ovací fanoušků mohli užívat čtvrtfinálový postup plnými doušky. Aby ne, výhra 6:4 nad Kössem určitě potěší.

Statistiky: Bohdan 2+1, Vlastík 1+1, Filip 1+1, Radek 1+0, Ondra 1+0, Tom 0+1, Petr 0+1, VAŠEK 0+1; Vyloučení 1-0 (bez využití).

Semifinále: SHM Újezd u Brna – Fbc Rosice 2:3

Postupem do semifinále jsme si zajistili možnost opět se pokusit se výhru nad Rosicemi. Jestli dobře počítám, byl to náš šestý zápas proti nim. Jen v jednom z nich jsme s nimi dokázali uhrát alespoň remízu, když jsme dokázali ztratit nadějné vedení 3:1. Dnešní jejich sestava se s tou z uvedeného zápasu nemohla rovnat, navíc dnes byly ve vynikající střelecké formě, když z dosavadních čtyř zápasů dokázaly vstřelit 25 branek. Náš cíl byl v úvodu utkání hlavně rychle neinkasovat, protože toto nás prozatím provázelo prakticky po celý turnaj. Tentokrát se nám dařilo nadějný bezbrankový stav držet o něco déle, ovšem Rosicím stačily zhruba tři minuty na vstřelení tří branek a zápas vypadal rozhodnutý. My jsme ale nehodili hokejky do žita a po většinu druhého poločasu jsme je troufněme si říct i přehrávali. Gólově jsme naši snahu ale zúročit nedokázali až do chvíle, kdy Radek prošel středem hřiště až do střelecké pozice, odkud trefil přesně pod víko. Hned se musím se opakovat, protože tentýž hráč předvedl o chvíli později opět podobný slalom s podobným výsledkem. To už bylo v době, kdy jsme hráli power play a zbývala přibližně minuta do konce. V ní se nám už vyrovnat nepodařilo, ale po našem nejlepším výkonu dne jsme i přes porážku 2:3 ze hřiště odcházeli se vztyčenými hlavami. Mimochodem takto těsný výsledek dnes s Rosicemi nikdo neuhrál, druhého nejlepšího proti nim dosáhly Berušky prohrou ve skupině 1:4. A právě Berušky nás po krátké pauze čekaly v boji o bronzovou příčku.

Statistiky: Radek 2+0; Vyloučení 0-0.

O 3. místo: SHM Újezd u Brna – Fbk Berušky 2:4

Tak jako jsme skončili předcházející zápas, začali jsme i boj o třetí místo. Tedy aktivní hrou a útočením ve velkém stylu. O první branku zápasu se postaral Ondra, který si po sobouji v rohu hřiště seběhl více do středu a bez problémů poslal Filipovu přihrávku po zemi do Jeanovy klece. A když Tom využil přihrávku čerstvého táty Franty, rázem jsme vedli 2:0 a nic nenasvědčovalo tomu, že se Berušky, kterým zjevně i díky prořídlé sestavě docházely síly, ještě zmůžou na obrat. Jenže opak byl pravdou. Jejich typickou hrou nás opět uspaly, ta tam byla naše aktivita z úvodu střetnutí. A branky na sebe nenechaly dlouho čekat. Obrovitý Miloš u mantinelu dokázal přetlačit Bohdana a prudkou střelou na bližší tyč rozvlnil síť poprvé. Pak Berušky vystihly rozehrávku na naší útočné polovině směřující od Vlastíka k Tomovi a z ničeho nic bylo vyrovnáno. Než zahoukala závěrečná siréna, dostali jsme ještě další dvě branky, které netřeba popisovat, především proto, že je v záznamech popsané nemám, na to nějak nebyl v hektickém závěru čas. Po výsledku 2:4 na nás zbyla tedy jen bramborová medaile, i když i ta se dá považovat za úspěch.

Statistiky: Ondra 1+0, Tom 1+0, Filip 0+1, Franta 0+1; Vyloučení 0-1 (bez využití).

Závěr

Šestý turnaj musíme hodnotit pozitivně, a to hned z několika důvodů. Jednak se nám podařilo získat tradičních pět bodů a znovu poodskočit našim pronásledovatelům v boji o záchranu, ale také jsme se sešli v početné a kvalitní sestavě. Rovněž s předvedenou hrou můžeme být vcelku spokojení, jenom se příště musíme vyvarovat častých chyb v obraně a při rozehrávce, ale také ještě zlepšit efektivitu při zakončování. Škoda, že se nám nepodařilo alespoň jednou porazit Berušky, mohlo být ještě veseleji. Oproti minulým turnajům se nám také dařilo lépe reagovat na obranné standardní situace.

Za velké pozitivum považuji to, že se přímá účast na vstřelených brankách rozložila na všechny hráče týmu včetně chytajícího Vaška. Z obránců byl v tomto ohledu nejúspěšnější Radek, který se nebál často vyrážet na někdy i trošku riskantní útočné výlety, ale naštěstí se mu je většinou dařilo úspěšně zakončovat. Z útočníků se nejvíc prosazoval Bohdan, který těžil z fungující spolupráce s Tomem, kterému tímto ještě jednou blahopřejeme k prvnímu prvoligovému hattricku. Věřme, že nebude poslední. Druhá útočná dvojice Filip – Ondra také předvedla solidní výkon a kdyby se jim podařilo proměnit nějaké další šance, mohlo se to projevit více i na jejich kanadském bodování. Ještě se musím vrátit k obráncům, a to především proto, abych nezapomněl pochválit Péťu, který vzadu snad jako jediný z nich neudělal výraznější chybu, naopak předvedl hodně spolehlivý výkon a nebezpečný byl i ve hře dopředu. Vlastík s Frantem taky nehráli špatně, ale bohužel se některých chyb nedokázali vyvarovat. Na příštím turnaji nás alespoň papírově čeká velká prověrka, když ve skupině máme Rosice, Kösso a Koní hlavy, tak doufejme, že nebudeme přehnaně chybovat a v bodovém zisku i semifinálové účasti navážeme na dnešní turnaj.

Tímto děkuji všem zúčastněným za hru i za pozornost při čtení reportáže a těším se, že se příště opět sejdeme v konkurenceschopné sestavě.

—————

Zpět