5. turnaj

06.11.2011 22:10

5. turnaj 1. ligy 6.11. 2011

Úvod

V časných ranních hodinách, přesněji řečeno v 7:30 nyní už středoevropského času, jsme se opět začali scházet k odjezdu na v pořadí už pátý turnaj aktuální sezóny. Podle očekávání zde chyběl Franta, který svou neúčast z důvodu narozeninové oslavy již předem avizoval. Na srazu chyběla také Radkova Terezka, která na dnešek plánovala první oficiální výjezd s naším týmem, jenomže byla nucená vyměnit pohledy na náš atraktivní tým a neméně atraktivní hru za nesrovnatelně méně atraktivní pohledy do školních materiálů. Posledním chybějícím členem týmu byl Péťa, kterému brzké vstávání nedělá dobře, a tak se prospal déle, než bylo třeba. Po cestě ale naskočil na palubu Jindrova tříválce, takže nás bylo dle očekávání šest do pole. Vzhledem ke komornímu počtu lidí v našem velkoklubu konkrétní jména hráčů asi netřeba sdělovat. Realizační tým již podruhé v řadě posílila Adélka, což tentokrát znamenalo, že na nás během zápasu mířily místo objektivů fotoaparátů televizní kamery.

Základní skupiny

1. zápas: SHM Újezd u Brna – FbC DODO Tvořihráz 0:2

V 8:30 jsme měli odehrát papírově nejsnadnější utkání naší skupiny, soupeřem nám totiž bylo DODO, které je jako jeden z mála týmů v tabulce za námi. Přesto jistě nikdo nepochyboval o tom, že to procházka růžovým sadem nebude. Zpočátku jsme byli o něco aktivnější, ale bohužel se nám nepodařilo naši snahu gólově zúročit. Jinak byla hra více méně vyrovnaná, soupeři se navzájem do nějakých vyložených šancí nepouštěli. Střelecky aktivnější byli asi hráči Tvořihráze, kteří se snažili pálit ze všech možných pozic. Nakonec se jim podařilo dvě střely přetavit v branky, takže se mohli radovat z důležité výhry a zisku dvou cenných bodů.

Statistiky: Bez vstřelené branky; Vyloučení 0-0.

2. zápas: SHM Újezd u Brna – Koní hlavy 3:3

Podobně jako na turnaji minulém jsme druhý zápas ve skupině odehráli proti Koním hlavám. Již z jejich zápasu s Kössem bylo jasně patrné, že dnes na turnaji nehodlaly hrát druhé housle. Přesto jsme to byli my, kterým se podařilo vstřelit první branku. Vlastík poslal z úrovně vlastní brankové čáry nadýchaný pas na Toma, kterému se podařilo balonek ihned po dopadu skvěle trefit, čímž uvedl do varu naše fanoušky již v samém úvodu zápasu. Koní hlavy ale nesložily zbraně a hrály skvělý florbal. Jejich individuální kvalita v kombinaci s rychlými a přesnými přihrávkami nás po většinu zápasu držela v obranné ulitě. Bohužel ani ta nedokázala zabránit otočení zápasu na 2:1 ve prospěch soupeře. S tím se nechtěl smířit Tom, který se obětavě vrátil a vybojovaný míček posunul na Radka. Radek zařadil vyšší rychlostní stupeň, utekl svému strážci a přesně trefil vzdálenější růžek branky. A bylo ještě veseleji. To když v přečíslení 2 na 1 nahrál Vlastík Ondrovi, který si kličkou položil vyjetého brankáře a téměř z nulového úhlu dokázal poslat míček na místo určení a mohl jít osobitým způsobem slavit. Šťastný střelec tak využil na své poměry relativně střízlivého stavu, který byl způsoben výjimečně brzkým, ba dokonce odpoledním startem bohatého sobotního večera a s tím spojeným dřívějším zlikvidováním nepochybně bohatých alkoholových zásob. Soupeři se ale podařilo vyrovnat, takže jsme se ani tentokrát radovat z výhry nemohli. Je to škoda, ale nutno poznamenat, že zápas byl od začátku do konce neustále otevřený, Koním hlavám se podařilo i nastřelit tyč, my jsme ubránili jejich přesilovku po Bohdanově zatažení za záchrannou brzdu po tvrdém souboji a měli jsme i své šance, které jsme ale nedokázali využít.

Statistiky: Tom 1+1, Vlastík 0+2, Radek 1+0; Vyloučení 1-0 (bez využití).

Poznámka: Nejsu si úplně jisté, jestli jsem popsal vývoj zápasu přesně, protože nemám zapsaný, kdy padly góly Koňáků, tak pokud bych to měl špatně, co nejdřív mě v diskuzi vedle reportáže opravte. Díky.

3. zápas: SHM Újezd u Brna – Kösso Moravská Třebová 2:3

Náš zápas s Kössem se v lecčem podobal zápasu s Koníma hlavama s tím rozdílem, že Kösso mělo snad ještě větší držení míčku než Koňáci. Zejména v prvním poločase jsme si prakticky neťukli a když už jsme se k míčku dostali, následovala zase jeho rychlá ztráta. Takovýmto scénářem byl napsán například druhý gól, když se Bohdan snažil svou přihrávkou najít na půlce Ondru, jenomže před ním stál hráč soupeře, zmocnil se míčku a brzy nato bylo vymalováno. Této brance chronologicky předcházela jedna úspěšná rychle rozehraná stadardka Kössa, která otevřela gólový účet zápasu. Mezi oběma těmito gólovými momenty se skvělou robinzonádou zaskvěl Jindra, když maskou vytěsnil střelu směřující do odkryté branky. Za stavu 2:0 už to vypadalo, že je bezpečně rozhodnuto, protože Kösso rozhodně nevypadalo, že by hodlalo připustit nějaké drama. Jenomže pak využil zaváhání soupeřových obránců v rozehrávce Tom, který od půlky pelášil sám na nebohého brankáře. Tom neměl příliš možností na výběr, navíc už mu zase dýchal na záda jeden z obránců. V zakončení nakonec volil střelu, kterou brankář kryl, ale míček vyrazil pouze před sebe a na Tomovu dorážku už byl krátký. Tento moment jakoby nám vlil znovu krev do žil a začali jsme se postupně zvedat, místy se nám dokonce dařilo usadit na chvíli na soupeřově polovině. Vše vyvrcholilo vyrovnávacím gólem, který měl na svědomí Ondra doražením Bohdanovy střely. Nadšení nám ale dlouho nevydrželo, protože po naší ztrátě na půlce si dokázali Třebováci poradit i tři proti třem, pěkně nás rozebrali a neobsazený hráč s přehledem trefil odkrytý kout branky. Tato branka zápas definitivně rozhodla ve prospěch Kössa a navíc byla na dnešním turnaji první, kterou pozoroval Vlastík z prostoru hřiště a ne ze střídačky.

Statistiky: Tom1 1+0, Ondra 1+0, Bohdan 0+1; Vyloučení 0-0.

Vyřazovací boje

Čtvrtfinále: SHM Újezd u Brna – Fbk Berušky 1:4

Ve skupině jsme s jedním bodem na kontě skončili s přehledem poslední, ovšem nenarazili jsme výjimečně na našeho oblíbeného čtvrtfinálového soupeře z Rosic. S Rosicemi si totiž dokázaly poradit Berušky a následně také ovládnout celou jejich skupinu. Berušky přijely tentokrát v rekordně vysokém počtu, navíc letos snad poprvé s první ligou ostříleným Herim v sestavě. Zanedlouho po úvodním hvizdu rozhodčího už jsme byli nucení dotahovat jednogólové manko. Vracejícího se Toma, nejzkušenějšího hráče v naší sestavě, nějak neposlechla florbalka a k překvapení všech poslala balonek, který už byl málem v hřejivém bezpečí Jindrových rukavic, přímo za záda našeho brankáře. Na zlomek sekundy se nám ulevilo, když se mu do cesty postavila tyčka, jenomže s pozorovaným úhlem odrazu následovalo kruté vystřízlivění. Míček se totiž odrazil napříč brankovištěm ke zcela volnému soupeři, který do prázdné brány nemohl nedat. Potom jsme podruhé v turnaji okusili hořkou příchuť obdržené branky po rychle rozehrané standardní situaci. Jeden z Berušáků se na chvíli stal neviditelným a zůstal naprosto opomenut napravo od naší branky, kam také hned dostal přihrávku, kterou z první uklidil za Jindrova záda. Obě obdržené branky nás mrzely dvojnásob, protože Berušky jsme téměř po celou dobu přehrávali a kromě uvedených dvou situací se zmohly prakticky jenom na vyhazování míčků na stále číhajícího Špekáčka. Jenže naše útočné snahy končily tu na bezchybném brankáři, tam zase nepřesnou střelou. Střeleckou mizérii protrhl Tom, který po Vlastíkově vyvezení balonku využil zpětné Bohdanovy přihrávky. Naše akcie tak zase stouply o něco výše. Pak si možná Radek vzpomněl, že prozatím střelecky zaostává za očekáváním své milé a svůj gólový účet si malinko vylepšil. Ve snaze přerušit přihrávku dvou proti němu postupujících soupeřů totiž smolně srazil míček za bezmocného Jindru. Do konce utkání zbývalo ještě nějakých pět minut, ale plamínek naší naděje stále nepohasínal. Definitivně ho udusil zhruba o tři minuty později čtvrtý inkasovaný gól. Tímto byl náš zápas blbec ve stylu krachu na New Yorské burze dokonán. V tomto zápase nám prostě Fortuna nepřála, ale možná se projevily i velké zkušenosti soupeře, který dokázal i přes nepříliš oslnivý výkon zápas výsledkově ovládnout. Jenom pro úplnost dodejme, že Beruškám se podařilo celý turnaj vyhrát, když ve finále podruhé v jednom dni dokázaly porazit lídra celkové tabulky. Finále rozhodovaly až samostatné nájezdy.

Statistiky: Tom 1+0, Bohdan 0+1; Vyloučení 0-0.

Závěr

Oproti minulému turnaji jsme se herně zvedli, což se ale bohužel nepodařilo podtrhnout větším bodovým ziskem. Celkové skóre 6:12 hovoří jasnou řečí: Podařilo se nám zlepšit obrannou hru, s proměňováním šancí to však bylo přesně obráceně. Dneska to tam prostě nepadalo, hlavně v prvním a posledním zápase jsme v efektivitě při zakončování za svými soupeři zaostávali. Je to škoda, protože potřebujeme každý bod a dnes jsme možná teoreticky měli na víc. Na druhou stranu ale musíme uznat kvality soupeřů, zejména Kösso a Koní hlavy proti nám hrály výborný florbal, DODO a Berušky asi spíš to, co potřebovaly.

A jak se výsledky pátého turnaje promítnuly do celkové tabulky? Ještě více se prohloubila bodová propast mezi Big Four a zbytkem světa. Berušky se plným bodovým ziskem vyhouply ze čtvrtého místa na druhé a vypadá to, že boj o titul bude ještě hodně zajímavý. Nám se čtvrté místo vzdálilo z původních devíti na patnáct bodů, to je poměrně drsná změna. Podíváme-li se na druhý konec tabulky, s mírným překvapením zjistíme, že jsme dokonce o jeden bodík poutekli Vavřinci, který dnes vyhořel ještě víc než my. Tím se za něj do těsného závěsu dostalo DODO, které, zdá se, bude v záchranářských bojích těžit ze svých bohatých zkušeností. Nejčernějšího sestupového Petra zatím drží poslední Bíteš, která se nám dnešním ziskem tří bodů o jeden přiblížila. Všechno je ale ještě otevřené, vždyť se teprve následujícím turnajem letošní ročník první ligy přechýlí do své druhé poloviny, kde se může stát cokoli.

Pro osvěžení některých momentů z prvních dvou zápasů můžete mrknout na exkluzivní videozáběry. Zatím nevím, jakou formou to zveřejníme, protože se to Adélce při nahrávání na rajče nějak seklo a přerušilo. Až se to nějak podaří, dám sem odkaz a napíšu asi ají do diskuze na hlavní stránce.

—————

Zpět