4. turnaj

16.10.2011 20:38

4. turnaj 1. ligy 16.10. 2011

Úvod

V koutku duše jsem doufal, že bysme se mohli tentokrát konečně sejít všichni, že se snad všichni marodi dají dohromady. Tedy kromě dlouhodobě zraněného hezouna Šafíka, ale to už je ohraná písnička. A ono opravdu. Na sraz se dostavili všichni stabilní hráči týmu, chyběl pouze Ondra, který opět nezklamal a jak je jeho dobrým zvykem, krátil si dlouhou chvíli sobotního večera poctivým dodržováním pitného režimu. Naštěstí to nepřeháněl natolik, aby nebyl schopný hry, takže mohl být také dopraven z teplého domova do arktických podmínek, které na hale Start dneska (opět) panovaly. Pochvalu za správný přístup k florbalu si zaslouží Petr, který neváhal odjet o den dříve z přípravy na biřmování, a ranní ptáče Jindra, který se z mosteckého objetí své vzdálené lásky vymanil dříve, než kohout zakokrhal, aby se vydal na dalekou cestu z druhého konce světa až do své svatyně krýt nám záda.

Základní skupiny

1. zápas: SHM Újezd u Brna – Cavespiders Vavřinec 5:5

První zápas jsme měli odehrát podobně jako minule v 9:30. Tentokrát se dokonce dostavil i soupeř, kterým byli pro změnu pavouci z Vavřince. Díky tomu, že nás přišel posílit minulým turnajem osvědčený Tom Jarý (dále Tom2), nastoupili jsme k zápasu dokonce v osmi lidech, což nepamatují ani naši nejskalnější fanoušci. Soupeř byl také v osmi, takže nikdo nemusel příliš šetřit silami, stačilo jen rozmrznout. To se v prvním dějství povedlo lépe nám. Již ve třetí minutě zahájil Bohdan po Petrově přihrávce své úspěšné tažení za hattrickem. Jenomže ještě v téže minutě se soupeřům podařilo střelou ze střední vzdálenosti vyrovnat. My jsme ale nesložili zbraně, zejména Bohdan střílel ostrými, když využil přihrávky od Vlastíka a Toma1. Mezi tyto Bohdanovy góly se ještě vklínil svou troškou do mlýna Ondra, který úspěšně zakončil spolupráci s Tomem2. Toto všechno se odehrálo v posledních třech minutách prvního poločasu. A bylo ještě veseleji, když se Jindrem vyhozený míček dostal až Tomovi2, který překvapil brankáře. Ten se totiž zrovna věnoval jinému míčku na hrací ploše, odhazoval ho pryč, takže úspěšně odkryl prakticky celou branku. Najednou jsme byli ve vedení 5:1 a asi jenom bezbřezí optimisté by si za takového stavu vsadili na neprohru Vavřince. My jsme to asi viděli podobně, protože jak jinak si vysvětlit to, co se v následujících minutách událo. Nejprve snížil nehlídaný vavřinecký hráč střelou téměř z půlky na 2:5 a následně jsme inkasovali další dvě branky, takže to najednou po odehraných třech a půl minutách ve druhé části bylo 4:5 a Bohdan bral time. Trošku jsme se dokázali zklidnit, ale soupeři se přesto podařilo dotlačit balonek do branky a vyrovnat. Nám už nebylo přáno vstřelit vítěznou branku, ale naštěstí ani inkasovat, a tak skončilo naše první vystoupení dne smírně 5:5.

Statistiky: Bohdan 3+0, Tom2 2+1, Tom1 0+1, Vlastík 0+1, Franta 0+1; Vyloučení 0-0.

2. zápas: SHM Újezd u Brna – Koní hlavy 2:5

Doufajíce po zpackaném zápasu s Vavřincem v lepší zítřky, nastoupili jsme v 11:30 k utkání s Koními hlavami. Jak se ukázalo, Koní hlavy tentokrát přijely ve výborné sestavě. Vždyť se nakonec na turnaji dostaly až do finále, kde si dokonce poradily s favorizovanými Rosicemi, které jinak dnes na turnaji neztratily ani bod. My jsme asi v zápasové pauze upadli do zimního spánku a než jsme se probudili, svítilo na ukazateli po deseti odehraných minutách skóre 0:3 v náš neprospěch. Nejprve jsme dostali dvě rychlé branky a navíc ke konci poločasu umyl jeden z útočníků Frantu, aby pak bezpečně stanovil zmíněný dílčí výsledek. Ve druhé půli jsme zaveleli k obratu a nebyli jsme daleko od jeho dokonání. V druhé minutě se totiž dostal k odraženému míčku Tom1 a pohotovou střelou ho poslal do sítě. Navíc ve čtvrté minutě snížil na 2:3 Radek, kterému nabil z rohu pro změnu Tom2. Bohužel byl v čase 4:59 přísně vyloučen Vlastík, který tak definitivně zahájil festival svých chyb. Původně byl odpískán dokonce nájezd, ale při něm se zaskvěl Jindra a nedal exekutorovi šanci, čímž ještě udržel nadějný stav. Ten jsme navíc udrželi i v následném oslabení a mohli tak dále doufat v obrat, jenomže už to od nás bylo vše. Sice jsme se snažili otevřít hru a s výsledkem něco udělat, ale dostali jsme další dvě branky a zápas tak skončil debaklem 2:5.

Statistiky: Tom1 1+0, Radek 1+0, Tom2 0+1; Vyloučení 1-0 (bez využití).

3. zápas: SHM Újezd u Brna – Fbk Berušky 4:5

Na minulém turnaji jsme se utkali s Beruškami v souboji o první místo ve skupině, tentokrát však byly karty rozdány jinak a hráli jsme o místo poslední (resp. předposlední). Celý zápas jsme odehráli poměrně kvalitně a s Beruškami jsme se neustále přetahovali o vedení. Zejména Bohdan držel naše akcie poměrně vysoko. Dokonce se nám naskytla možnost přesilové hry, ve které ale bohužel nabídl Vlastík Markovi Horáčkovi před vlastní brankou míček a starý lišák se nemýlil. Vlastík naštěstí své zaváhání napravil, když vymetl po Bohdanově přihrávce z rohu pavučinu ve vzdálenějším růžku brány. Tímto pěkným gólem vyrovnal na nadějných 4:4. Takový výsledek by nás posouval na třetí místo ve skupině, jenomže půl minuty před koncem se zmíněný nešťastník zápasu věnoval více dirigování obrany než bránění samotnému a po rychle rozehrané standardce tak strhl soupeř vítězství na svou stranu a nás poslal do čtvrtfinálových bojů proti Rosicím…

Nálada v týmu se značně zlepšila alespoň tím, že nás vyfotografovala naše první oficiální fotografka a fanynka v jedné osobě, má milovaná Adélka. Pokud jsme na hřišti příliš neoslňovali, před objektivy fotoaparátů se všechno otočilo o 180 stupňů. Možná by stálo za to změnit gumový povrch a nenapodobitelný odér sportovních hal za vznešenost módních mol a parfémů lepší společnosti, případně upocený dres za překrásné kousky nejlepších světových návrhářů. Kdo chce důkaz místo slibů, nechť si prohlédne naše nejčerstvější fotky.

Statistiky: Bohdan 2+2, Tom1 1+1, Vlastík 1+0, Radek 0+1; Vyloučení 0-1 (bez využití).

Vyřazovací boje

Čtvrtfinále: SHM Újezd u Brna – Fbc Rosice 1:3

Ve čtvrtfinále jsme vzhledem k výsledkům ve skupinách nemohli počítat s jiným soupeřem než s Rosicemi. Tentokrát k nám alespoň los byl milosrdný v tom smyslu, že jsme tímto zápasem letos poprvé čtvrtfinálové boje otevírali. To byla jistě příjemná změna oproti turnajům minulým, kdy jsme museli hořet nedočkavostí o poznání déle. Favorit a dosavadní suverén turnaje nepřijel v nejsilnější možné sestavě, ale i tak si dokázal ve skupině poradit se všemi soupeři. Navíc jsme Rosice jsme dosud nedokázali porazit, ačkoli jsme se s nimi potkali zatím na každém turnaji. Ale každá série jednou končí, a tak jsme doufali v zázrak. Zápas se nezačal vyvíjet příznivě, protože se opět gólem téměř z poloviny hřiště dostal do vedení soupeř. Pak ale Bohdan zachytil nepřesnou rozehrávku Rosic, nerozpakoval se a vyrovnal na 1:1. Nás následně podržel několika zákroky Jindra, a tak nerozhodný stav vydržel až do poločasové sirény. My jsme mohli být se svým výkonem spokojení, tentokrát už nikdo výrazně nechyboval. Ve druhé části se však nestihl vrátit jeden z našich útočníků a známá firma v obranných řadách Rosic, Tomáš Hájek, zacílil nikým neatakován přesně. Rosice přidaly ještě pojistku v podobě třetí branky a daný stav vydržel až do konce utkání. Z výkonu ale zklamaní být nemusíme, snad se nám podaří na něj navázat na příštím turnaji.

Statistiky: Bohdan 1+0; Vyloučení 0-0.

Závěr

Zpočátku vypadalo všechno nadějně, sešla se silná a početná sestava, rozhodčí (myslím) taky nepískali špatně a ani naše skupina nevypadala papírově nejobtížněji. Na druhou stranu nám asi příliš nesvědčí hala Start jak svými rozměry, tak teplotou, která v ní panuje. Zima je tam ale pro všechny stejná. Bohužel, jediní z naší skupiny, kdo nakonec nedokázal projít nástrahami čtvrtfinále, jsme byli my. Na Rosice nestačil ani náš zlepšený výkon. Škoda, že jsme ve skupině nedokázali urvat alespoň třetí místo, mohlo být veseleji, jenže to je jenom kdyby a na to se nehraje. Zlobit se můžeme hlavně sami na sebe. Zejména Vlastík podal výkon daleko za svými možnostmi, dvakrát nezářil ani Franta, Jindra a ani Péťa s Ondrem, kteří se v útoku příliš neprosazovali. Poslednímu jmenovanému se navíc opět vzdálilo čelo v tabulce kanadského bodování, takže bude mít ještě plné ruce práce, aby s tím něco udělal a splnil si svůj pohádkový sen. Střelecky se naopak nejvíce dařilo Bohdanovi, který se v kanadě dostal dokonce do první desítky, jelikož okupuje 7. místo s osmnácti body. Jenom pro úplnost dodávám, že statistikám v tomto ohledu vévodí Marek Horáček, který dokázal nasbírat už 43 bodů. Nevím, jestli mně po dnešku přísluší něco nebo někoho hodnotit, ale když už jsem v tom, tak to dokončím pozitivně tím, že podle mě svůj už tradičně vysoký standard odehráli Tomáš s Radkem a vlastně i hostující Tomáš.

Suma sumárum jsme ze čtvrtého turnaje jsme přivezli pouhé dva body, čímž jsme opět zaokrouhlili náš průměrný bodový zisk na pět bodů na turnaj, ale i přes to jsme udrželi páté místo. Na záda už nám zase dýchají Vavřinečtí, kterým se tento turnaj naopak docela povedl. Před dvojicí posledních týmů máme naštěstí stále bezpečný náskok. Na druhou stranu nám ale o pořádný skok odskočily Koní hlavy, které se po vítězství v turnaji vyhouply dokonce o dvě příčky výše a již jsou druhé o skóre před tápajícím Kössem. Před nás se naopak propadly Berušky, ovšem ztrácíme na ně devatero propastných bodů. Snad se nám za tři týdny podaří napravit dneškem značně pošramocenou reputaci naší obrany, více rozšířit náš bodový účet a pojistit tím náskok před sestupovými příčkami. Už teď se na to těším…

—————

Zpět