3. turnaj

04.11.2012 20:49

3. turnaj 1. ligy 4.11.2012.

Úvod

Podobně jako na dvou předcházejících, také na třetím turnaji jsme se sešli v početné sestavě, ba dokonce v sestavě kompletní. Nejenom že nás bylo osm do pole, ale také mezi třemi tyčemi stanul člen našeho základního brankářského dua Vašek. K těmto pozitivům jsme navíc mohli připočíst ještě veselou náladu, o kterou se svými šprýmy staral zejména v delíriu se nacházející Ondra. Aby dobrých zpráv nebylo málo, mohli jsme opět počítat se sympatickým fanklubem, který tentokrát reprezentovala Vlastíkova Adélka. Škoda jen, že Monča s Honzíkem nakonec nejeli.

Netradiční byly hned dvě věci, za prvé se místo konání změnilo z brněnské haly na Kounicově ulici na halu v nedalekém Slavkově u Brna. Druhým překvapením byl Šafíkův střízlivý stav, což je o nedělních ránech věc vskutku nevídaná. Zdá se však, že se tento statný muž s chlapeckou tváří začíná věnovat manželským povinnostem více než randění se svým dobrým přítelem alkoholem. Pojďme však raději ke sportovní stránce dne…

Základní skupiny

1. zápas: SHM Újezd u Brna – Žlutej teror 4:1

První zápas našeho překrásného týmu začínal až v deset hodin, přesto se nám opět podařilo zaspat jeho úvod. Olej do ohně ještě přilil Franta, po jehož faulu na soupeře ve vyložené šanci nemohlo následovat nic jiného než trestné střílení. Naštěstí nás i v tomto případě podržel Vašek, a tak jsme se mohli pomalu rozehrávat k lepším zítřkům. Dokonce jsme byli my těmi, kteří vstřelili první branku zápasu, a to díky rychlému brejku v podání přihrávajícího Bohdana a střílejícího Toma. Zanedlouho malinko zaváhal v rohu u vlastní branky Radek a soupeř vyrovnal. Počet našich šancí začínal utěšeně narůstat, mezi úspěšné střelce se dokázal zapsat střelou z otočky na delší tyč Bohdan, individuálním průnikem Honza, který navíc dokázal také zpracovat a doklepnout Ondrovo nahození. Závěr zápasu soupeř psychicky nezvládl a dal nám tak možnost přesilové hry s výhodou dokonce dvou hráčů, ovšem v této poněkud netradiční situaci se nám skórovat nepodařilo, a protože gól nepadl ani na druhé straně, utkání skončilo výsledkem 4:1 v náš prospěch.

Statistiky: Honza 2+0, Tomáš 1+1, Bohdan 1+1, Ondra 1+0. Vyloučení 1-2, bez využití.

2. zápas: SHM Újezd u Brna – Sokol Lesonice 7:1

Historie našich precizních úvodů se opakovala i ve druhém zápase, kdy jsme se během úvodních minut prakticky nerozběhli, tentokrát jsme však za to pykali i jedním obdrženým gólem, když se Bohdan nestihl vrátit s jedním z protivníků. Ve čtvrté minutě bohužel dušičkovou atmosféru ještě více pošramotilo zranění jednoho ze soupeřů. Po dlouhé pauze utkání pokračovalo, tentokrát již v naší režii. Výsledek jsme otočili hned sedmi brankami. Jejich podrobnější popis však není v silách reportéra, pouze bych vypíchnul dvě věci, a to že si Radek mohl plnými doušky užívat větší rozměry hřiště, vyrážet do svých oblíbených průniků a zajistit si tím příjem veškerých svých dnešních bodů. A také se prosadil relativně sváteční střelec Franta, který však od začátku letošní sezóny tento přívlastek svými bodovými úspěchy čím dál více umazává.

Statistiky: Radek 2+1, Honza 1+2, Tomáš 0+3, Ondra 2+0, Bohdan 1+0, Franta 1+0, Vlastík 0+1. Bez vyloučení.

Vyřazovací boje

Semifinále: SHM Újezd u Brna – FBK Sokol Jedovnice 5:1

Po dvouzápasové pauze jsme v boji o finále stanuli proti týmu z Jedovnic, kterému se do vyřazovacích bojů podařilo proklouznout vůbec poprvé v sezóně. Svou kůži však nechtěli jedovničtí prodat lacino a bojovali, seč jim síly stačily. Nutno podotknout, že ve své snaze byli poměrně dlouho úspěšní, vždyť minimálně poločas dokázali držet nadějný výsledek. Bezbrankový stav trval až do doby, kdy se ke slovu dostalo naše hezounké duo Šafařík-Sekanina. Na 2:0 zvýšil Péťa, který doklepnul ve spolupráci s Tomem míček do sítě a vstřelil tak svůj jediný gól dne. Svůj jediný zářez na pažbu si o chvíli později připsal i Vlastík, který se seběhl do volného prostoru před brankou, kde ho skvěle našel Honza. Nejproduktivnější hráč soupeře ovšem nenápadnou střelou překvapil Vaška a snížil tak na 1:3. Možná, že právě za tohoto stavu odcházeli hráči k poradám do šaten, stále měly obě strany o co bojovat. Naštěstí jsme ale drama nepřipustili a po brankách Honzy a Toma zvítězili 5:1.

Statistiky: Honza 2+1, Tomáš 1+1, Ondra 0+2, Petr 1+0, Vlastík 1+0, Bohdan 0+1. Bez vyloučení.

Finále: SHM Újezd u Brna – Sokol Lesonice 2:0

Stejné týmy, které si to rozdaly na minulém turnaji o zlato, se proti sobě postavily i v tomto finále. Lesoničtí tak měli příležitost k odvetě nejen za zápas ve skupině, ale především za právě zmíněné finále, ve kterém měli dlouho navrch a naše vítězství se zrodilo až v samém závěru. Jejich taktika byla pro tento zápas jasná: Nikam se nehnat, čekat na naše chyby a trestat je rychlými protiútoky. Klíč k lesonickým zamčeným vratům našel po několika našich neúspěších až Bohdan s Tomášem, který nás přesným zásahem dostal do vedení 1:0. Takovým stavem těšila oko diváka světelná tabule i o poločasové přestávce.

Obraz hry se neměnil ani ve druhém dějství, územní převahu jsme povětšinou měli my, soupeř nás však některými svými šancemi či závary dokázal vystrašit. Výkonu čtverky vedené Honzem dvakrát nepřidávala ani až přehnaně uvolněná nálada na střídačce, kde se někteří její nejmenovaní členové pouštěli do kulturně-geografických diskuzí na poměrně široké téma, které by se dalo snad alespoň částečně vystihnout názvem „Florbalové hvězdy v orientálních a rozvojových zemích“. K tomuto tématu bych z tepla domova pouze doplnil, že Kambodža leží v jihovýchodní Asii, nikoli v Africe, jak možná někteří diskutéři předpokládali. I tak jsme dokázali hrát na hranici sebeobětování. Hlavním vzorem byl v tomto ohledu pro všechny přítomné jistě Ondra, který byl na zemi skoro častěji než na nohách ostatně v celém průběhu turnaje. Naděje našeho týmu se tak v tomto zápase o neušatý pohár upínaly především k útočnému duu Bohdan-Tom, které se naštěstí dokázalo jedenkrát prosadit i ve druhé půli, pouze v opačném gardu než v prvním případě. Omlouvám se, ale ani jednu z finálových branek si nějak nemůžu vybavit, takže jsem je tu nemohl více rozmáznout. Vy je však můžete barvitě vylíčit v diskuzi a já je sem potom rád doplním.

Statistiky: Bohdan 1+1, Tom 1+1. Bez vyloučení.

Závěr

Podobně jako na předcházejícím turnaji, i tentokrát se nám podařilo získat plných 14 bodů, upevnit si vedení v ligové tabulce a zkompletovat hned na úvod sezóny zlatý hattrick v podobě tří vyhraných turnajů. Za svou kariéru jsme určitě nejednou předvedli i lepší výkon, ale i tak byl ten dnešní poměrně slušný. Bodově se prosazovali zejména všichni čtyři naši útočníci, čímž v tomto ohledu poněkud rozevřeli nůžky mezi jimi a obránci. Vždyť samotný Tomáš s devíti body i Honza s osmi byli produktivnější než celá naše obrana dohromady. To u nás nebývá příliš obvyklé. Osobně bych asi hlavní příčinu viděl ve větších rozměrech hřiště. Na druhou stranu jsou potěšující pouhé tři inkasované góly, k čemuž svým nemalým dílem přispěl i Vašek, který, ač neměl mnoho práce, dokázal úspěšně zasáhnout vždy, kdy to bylo nejvíc potřeba. Ve finálovém souboji se dokonce dočkal i své dnešní první a jediné nuly, když před tím inkasoval vždy jedenkrát.

Na závěr přidejme letmý pohled na tabulku produktivity, které vévodí s šestibodovým náskokem Tomáš před Honzem, Ondrou a Bohdanem. Nezbývá než doufat, že to našemu útočnému kvartetu vydrží i v dalších měsících. Pozoruhodný je také Tomášův počet asistencí, kterých nasbíral za uplynulé tři turnaje již osmnáct. Touto perličkou se s Vámi loučím, nezbývá než poděkovat za pozornost a přízeň a těšit se na následující prosincový turnaj.

—————

Zpět